in ,

Frankfurt Kitap Fuarı, Filistinli Yazar Adania Shibli’nin Ödül Törenini İptal Etti

Frankfurt Kitap Fuarı, Filistinli yazar Adania Shibli için düzenlenecek ödül törenini İsrail-Hamas savaşını gerekçe göstererek iptal etti.

Frankfurt Kitap Fuarı - Filistinli Yazar Adania Shibli Ödül Töreni İptali
- Reklam -
- Reklam -

Frankfurt Kitap Fuarı’nda cuma günü Filistinli yazar Adania Shibli için düzenlenmesi planlanan ödül töreni iptal edildi.

Adania Shibli Türkçede Eylül 2021 tarihinde Mehmet Hakkı Suçin çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlanan Küçük Bir Ayrıntı (Tafsîl Sânawi) kitabıyla tanınıyor.

Ödülü düzenleyen Alman edebiyat derneği Litprom, Shibli’nin 1949 yılında Filistinli bir kızın İsrail askerleri tarafından öldürülmesini konu alan Küçük Bir Ayrıntı romanını ödüllendirmek üzere düzenlenecek töreni İsrail-Hamas savaşını gerekçe göstererek iptal etti.

- Reklam -

Romanın Arapça aslından çevrilen Almanca versiyonu 2022’de yayımlanmış, İngilizce çevirisi ise 2020’de Ulusal Kitap Ödülü’ne ve 2021’de Uluslararası Booker Ödülü’ne aday gösterilmişti.

Tören, yayıncılık endüstrisinin en büyük buluşmalarından biri olan Frankfurt Kitap Fuarı’nda, her yıl Afrika, Asya, Latin Amerika veya Arap dünyasından bir yazara verilen 2023 LiBeraturpreis ödülünü kutlamak amacıyla gerçekleştirilecekti.

Frankfurt Kitap Fuarı Politik Tartışmalara Ev Sahipliği Yapıyor

Almanya’da romanla ilgili tartışmalar bu yaz Litprom jürisinde yer alan gazeteci Ulrich Noller’in Adania Shibli’nin romanına ödül verilmesi kararı çıkması üzerine istifa etmesiyle başladı. Alman gazetesi Die Tageszeitung’dan bir edebiyat eleştirmeni bu hafta tartışmayı yeniden alevlendirerek Adania Shibli kitabını “İsrail Devleti’ni bir cinayet makinesi” olarak göstermekle suçladı. Öte yandan birçok Alman eleştirmen romanı övgüyle karşıladı.

Frankfurt Kitap Fuarı - Filistinli Yazar Adania Shibli Ödül Töreni

İsrail-Hamas savaşı, Almanya’nın kültür kurumları arasında İsrail’e destek konusunda uzun süredir devam eden tartışmaları da tekrar gündeme taşıdı. 2020 yılında, ülkenin önde gelen birçok kültür grubu antisemitizm suçlamalarıyla karşı karşıya kalabileceklerine dair endişelerini dile getirmiş; Almanya parlamento da “antisemitist hareketlere” sanat fonu verilmemesi konusunda uyarılarda bulunmuştu.

Frankfurt Kitap Fuarı Direktörü Juergen Boos yaptığı açıklamada, organizasyonun “Hamas’ın İsrail’e karşı barbarca terörünü” şiddetle kınadığını belirterek, “Kurbanlar, yakınları ve bu savaştan acı çeken tüm insanlarla birlikte olduklarını” açıkladı.

- Reklam -

Boos yaptığı açıklamada organizatörlerin fuarda, “İsrailli sesler için ek sahneler yaratmaya karar verdiklerini,” söyledi.

Frankfurt Kitap Fuarı 18-22 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek. Litprom, fuar sona erdikten sonra Adania Shibl için gerçekleştirilecek ödül törenini düzenlemek için “uygun bir format ve ortam” arayışında olacaklarını söyledi.

Frankfurt Kitap Fuarı - Filistinli Yazar Adania Shibli Ödül Töreni İptal

Kültür dünyası son olarak Rusya-Ukrayna Savaşı sırasında benzer reaksiyonlar göstermişti. İtalya’daki Bicocca Üniversitesi Fyodor Dostoyevski hakkındaki dersleri iptal etmiş, Netflix ise Rusya’daki Anna Karenina uyarlaması dahil tüm yapımlarının fişini çekerek Rusya’dan çekilmişti.

Gelişmelere dair sizin yorumlarınız neler? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google Haberler’den takibe alabilirsiniz.

Kaynak: The New York Times

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for GKS GKS dedi ki:

    El ele verdiler, öylece izliyoruz.

  2. Avatar for alper alper dedi ki:

    Ruıslar, Araplar derken sırada kim var, Çinliler mi? Neyse ki tüm bu aptallıkların içinde akademide, medyada aklı başında olan insanlar da var.

  3. Avatar for nefarrias_bredd nefarrias_bredd dedi ki:

    Dikkat çekmek isterim ki buradaki durum ödülü iptal etmek değil, şu ana kadar planlanan haliyle töreni iptal etmek. Törende ortalığın karışıp “gas the jews” bilmem ne diye bağrılması riski alınmak istenmemiş belli ki. Ortalığı karıştırmayacak bir format ve düzen arandığı belirtiliyor. Bence makul.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Suits Dizisi Yeni Spin-off

“Suits” Dizisi Geri Dönüyor: Yeni Spin-off Yolda

Michael Caine Emekli Oluyor

90 Yaşındaki Oscarlı Aktör Michael Caine Emekli Olduğunu Açıkladı