in ,

Gabriel García Márquez’in Daha Önce Hiç Gün Yüzüne Çıkmamış ‘Kayıp’ Romanı Okurla Buluşuyor

Gabriel García Márquez ölümünden 10 yıl sonra yeni bir kitapla okurların karşısına çıkacak. Kolombiyalı yazarın bugüne dek söylentiden ibaret olan eseri raflardaki yerini alıyor.

Gabriel García Márquez Kayıp Roman - Yeni
- Reklam -
- Reklam -

Gabriel García Márquez imzalı, daha önce gün ışığına çıkmamış yeni bir kitap geliyor. Ünlü yazarın ailesi böylesi bir eserin okurlardan uzak tutulamayacak kadar değerli olduğunu söylüyor.

Bugüne dek hiç görülmemiş bir Márquez kitabının, yazarın ailesinin tozlu kasasında ya da Teksas Üniversitesi’nin arşivinde kilit altında olduğu uzun zamandır konuşuluyordu.

Bu söylentiler Penguin Random House tarafından doğrulandı. Yayınevi geçen cuma yaptığı açıklamada En Agosto Nos Vemos (Ağustosta Görüşürüz) adını taşıyan eserin gerçekliğini onaylarken kitabın 2024 yılında tüm Latin Amerika raflarında olacağını duyurdu. Yazarın taslak aşamasındaki bu romanı, ailesinin izni ile birlikte okurların beğenisine sunulacak.

- Reklam -

Gabriel García Márquez’in yayımlanmamış bir kitap üzerinde çalıştığı söylentileri 1999 yılında Kolombiya gazetesi Cambio’da yayımlanan öyküsünün ardından alevlenmişti. Bu hikâyede Ana Magdalena Bach adlı orta yaşlı bir kadının annesinin mezarına çiçek bırakmak için tropikal bir adayı ziyaret etmesi ve sonrasında yaşadığı ilişki üzerine kurulmuştu. İddialara göre yayımlanan öykü Márquez’in kitabındaki ilk bölümü oluşturmaktaydı. Fakat yazarın 2014 yılında yaşamının yitirmesinin ardından ailesi kitabın basıma uygun olmadığını söyleyerek taslakları rafa kaldırılmıştı.

Gabriel García Márquez Yeni Roman

Gabo Vakfı yöneticisi Jaime Abello ailenin fikrini değiştirdiğini şu sözlerle duyurdu:

“(Yazarın) iki oğlunun bu konudaki duruşu yayımlanamaz olduğu yönündeydi. Görünüşe göre taslakları okuduktan sonra fikirlerini değiştirdiler!”

Gabriel García Márquez’in Bitmemiş Kitabı 2024 Yılında Raflardaki Yerini Alacak

Márquez’in oğulları Rodrigo ve Gonzalo García Barcha yaptıkları açıklamada böylesi bir edebi eserin gizli tutulamayacak kadar değerli olduğunu ve yazarın sembolü hâline geldiği büyülü gerçeklikle bezenmiş bu eserinin tüm Kolombiya ve dünya tarafından okunması gerektiğini söyledi.

En Agosto Nos Vemos, rüzgâr ve dalgalarla mücadele etmeye devam etmek için gösterilen son çabanın sonucu. Ölümünden neredeyse 10 yıl sonra tekrar okuduğumuzda, metnin birçok keyifli özelliği olduğunu olduğunu ve Gabo’nun en önemli eserinin keyfini çıkarmaya engel olacak hiçbir şey olmadığını fark ettik. Onun buluş yeteneğini, dilinin güzelliğini, büyüleyici anlatısını, insanın anlaşılmasını ve yaşantılarını, başına gelen talihsizliklere duyduğu sevgisini ve muhtemelen tüm eserlerinin ana temasını oluşturan aşkını çok güzel aktarıyor.”

Kitaba dair paylaşılan çok fazla detay olmasa da kitabın Ana Magdalena etrafına kurulmuş beş ayrı bölüm içereceği ve yaklaşık 150 sayfa olacağı söyleniyor.

Gabriel García Márquez’in Tamamlanmamış Bir Eserinin Yayımlanacak Olması Tartışma Konusu Oldu

Ünlü yazarın bitmemiş taslağının yayımlanacak olması ise edebiyat camiasında bazı eleştiriler de topladı. Universidad del Valle profesörü Juan Moreno Blanco, Márquez’in çok dikkatli bir yazar olduğunu ve yazarın basım onayı vermediği bir eseri yayımlamanın doğru olmadığını savunuyor:

- Reklam -

“Márquez kendisine yakın kişilere her zaman güvenirdi ve bir şeyi yayımlamadan önce ince eler sık dokurdu. Dolayısıyla problemli bir alandayız.”

Diğer taraftan yazar Juan Gabriel Vásquez ise bu eseri nasıl okunmasının bilinmesi gerektiğini söylüyor:

“Bu benim için büyük bir haber. Sadece nasıl okumanız gerektiğini bilmeniz lazım: Márquez çok dikkatli bir yazardı ve bu onun bitmemiş bir eseri. Kitabın tadını da bu şekilde çıkaracağız, büyük bir sanatçının bitmemiş bir eseri olarak. Böylesi bir zevkten mahrum kalmanın bir anlamı yok.”

Gabriel García Márquez Miguel Cervantes

İspanyol edebiyatının en çok çevrilen yazarları arasında yer alan Gabriel García Márquez’in edebi mirası, Selman Rüşdi’nin Geceyarısı Çocukları’nden Disney’in Encanto filmi gibi farklı alanlardan birçok eseri etkilemeyi başarmıştı. En çok bilinen kitabı ve yakın zaman önce Netflix tarafından ekrana uyarlanacağı duyurulan Yüzyıllık Yalnızlık, İspanyol edebiyatının en etkili eseri olarak kabul ediliyor.

En Agosto Nos Vemos adlı kitabın Türkçeye çevrilip çevrilmeyeceği ise henüz belirsiz.

Siz Gabriel García Márquez’in yeni kitabı hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum adresi üzerinden bizimle paylaşabilir ve içeriklerimizden anında haberdar olmak için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Super Mario Bros. Movie Gişede 1 Milyar Doları Geçti

2023’ün 1 Milyar Dolar Gişe Hasılatı Barajını Aşan İlk Filmi “The Super Mario Bros. Movie” Oldu

Arayis Fragmanı - Emin Alper

Emin Alper’in Disney+ Dizisi “Arayış”tan İlk Fragman Yayınlandı