in , ,

Alper Çağlar’ın “İlk Göktürk” Filminde Çekimler Başladı

İlk Göktürk filmi için çekimler başladı. “Börü” ve “Dağ” serisinin yönetmeni Alper Çağlar, Türk destanlarından ilham alan bir

İlk Göktürk Film Çekimleri
- Reklam -
- Reklam -

İlk Göktürk filmi prodüksiyon aşamasına geçti. Yönetmen Alper Çağlar, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Kut aldık, yola çıktık,” ifadelerine yer verdi.

Daha önce Börü, Dağ ve Dağ 2 filmleriyle adından söz ettiren Alper Çağlar, izleyicilerle son olarak bilimkurgu temalı Börü 2039 dizisiyle buluşmuştu. Çağlar’ın üzerinde uzun yıllardır çalıştığı ve bir üçleme olacağı bilinen serisi, odağına Türk destanlarına da konu olan Göktürk uygarlığını alıyor.

Çağlar’ın “rüya projem” sözleriyle tanımladığı seri İlk Göktürk, Kırk Göktürk ve Son Göktürk adlı üç filmden oluşuyor.

- Reklam -

İlk Göktürk Film Çekimleri Başladı - Alper Çağlar

İlk Göktürk’ün senaryo aşaması 2019’da tamamlanmış, ön hazırlığının sona erdiği ise 2021 yılında duyurulmuştu. Ancak o tarihten beri Koronavirüs pandemisi, deprem felaketi ve şiddetini artıran ekonomik kriz; filmin çekim aşamasına geçmesini engellemişti.

Alper Çağlar Duyurdu: “İlk Göktürk” Filminde Çekimler Başladı

Çağlar, kısa bir YouTube videosu ile yaptığı duyuruda çekimlere başladıklarını duyurdu. Duyuru videosunda Alper Çağlar’ın dış sesine, filmin oyuncuları Arif Diren, Cengiz Coşkun ve Murat Serezli eşlik ediyor. Yapımda Arif Diren Göktürk Kağanlığı’nın batı kanadı hakanı İstemi Yabgu’yu, Cengiz Coşkun Göktürk Kağanlığı’nın kurucusu Bumin Kağan’ı, Murat Serezli ise inanç adamı Alagar’ı canlandırıyor.

Cengiz Coşkun, duyuru videosunda seyircinin 5 yıldır projeye coşkuyla sahip çıktığını belirtirken Murat Serezli ise filmin 240 dakikayı bulabileceği bilgisini paylaşıyor. Oyuncular ayrıca karakterleri hakkında kısa bilgiler veriyor.

YouTube video

Genel sanat yönetmenliği Gladiator, Prometheus ve Terminator: Dark Fate gibi yapımlarda görev almış Sonja Klaus’a emanet edilen filmde meraklı bekleyiş devam ediyor.

- Reklam -

“İlk Göktürk: Önsöz” ile Macera BluTV’de Başlayacak

Öte yandan yapımın öncesini anlatacak ve üç bölümden oluşacak İlk Göktürk: Önsöz ise BluTV kanalında izleyicilerle buluşacak. Hikâyenin gelişme kısmı ise beyaz perdede film formatında ele alınacak.

İlk Göktürk Filmi - Alper Çağlar

Yapımın oyuncu kadrosunda yer alan diğer isimler arasında Esra Kılıç, Robert Maaser, Hakan Karahan, Mert Öcal, Selçuk Gülderen ve Dulguun Odkhuu yer alıyor.

“İlk Göktürk filmi ne zaman vizyona girecek?” sorusu ise şu an için cevapsız durumda.

Göktürk Üçlemesi hakkında sizin beklentileriniz ne yönde? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: Alper Çağlar

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

5 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Blackheart Blackheart dedi ki:

    Üçleme ilk duyurulduğu zaman da çok heyecanlanmıştım. Bu tanıtımı izlerken yine çok heyecanlandım. Umarım şahane bir iş çıkarır Alper Çağlar.

    Bu arada İstemi için Arif Diren tercihi doğru mu olmuş çok emin olamadım. Umarım rolün altından hakkıyla kalkar. Cengiz Coşkun iyi bir seçim gibi görünüyor.

    Yalnız, Kayıp Rıhtım’ın tanıtım yazısında şöyle bir ifade var: “… Türk destanlarına konu olan Göktürk uygarlığını…”. Göktürk devleti ve uygarlığı sadece destanlarda yer almıyor. Göktürk devleti ve uygarlığı tarihi bir gerçekliktir. “destanlarına” sözcüğünden sonra bir -da eklenirse anlatım düzelir.

  2. Avatar for Srbs Srbs dedi ki:

    Türk Tarihi ve Türk mitolojisi, Türk Edebiyatı ve Türk Sinemasında hiç kullanılmıyor. Daha doğrusu bu tarihin sadece belirli bir kısmı olan Osmanlı Dönemi konu oluyor.
    Biraz amatör olsa da bence güzel bir ruhla çekilen Kartal Tibet ‘in Tarkan filmleri, Atsız’ ın kitapları dışında gündem olan bir eser yok. Gerçi ön Türklerde yazılı kaynak geleneği olmadığı için Atsız bile aslında Kürşad’ın Çin kaynaklarındaki bir paragraftan öğreniyor.

    Sonuç olarak destekliyorum, Alper Çağların işleri bence ülkemizin ortalamasının üzerinde çıkıyor. Bu çalışması da bence belirli bir kalitenin üzerinde olacaktır.

    Not: Bazı kıytırık yayınevlerine inat ne güzel geliyor kulağa Türk Tarihi, Türk Edebiyatı. :slight_smile:

  3. Avatar for Epichan Epichan dedi ki:

    Bir millet kendi tarihi ve mitolojisini çeşitli yöntemler ile yurt dışına ve kendi halkına gösteremiyor. Amerikalılar olmayan mitolojilerini süper kahramanlar ile doldururken, diğer milletler olmayan, çalıntı mitolojilerini dünyaya (Yunanlılar) anlatıyorlar.
    Hepimizde bunları biliyoruz. Fakat kendi tarih ve kültürümüz olduğunda bunlardan bir haber yaşıyoruz. Bu bakımdan bu tür çalışmalar çok önemli. Tabi tarihi dokuya sadık kalarak.

  4. Avatar for yates232 yates232 dedi ki:

    Bu yapım yıllar yıllar önce duyurulan olan Göktürk üçlemesi mi?

  5. Avatar for Srbs Srbs dedi ki:

    Evet o üçleme.202020

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Watchers Film Fragmanı 2024

Ishana Shyamalan’ın Korku Filmi “The Watchers”tan İlk Fragman

The Crow Film 2024 İlk Bakış - Bill Skarsgård - FKA twighs

Bill Skarsgård’ın Başrolünde Yer Aldığı “The Crow” Filmine İlk Bakış