in , ,

Klavye Tuşlarındaki Vuruş Sesini Dinleyen Yapay Zekâ Modeli, Şifreleri Kırmayı Başardı

Klavye tuşlarındaki vuruş sesini dinleyerek veri çalmayı başaran bir yapay zekâ modeli geliştirildi. Şifreler dahil tüm hassas bilgiler bu yolla elde edilebiliyor.

Klavye Tuş Sesi Şifre Kırma - Yapay Zeka
- Reklam -
- Reklam -

Klavye tuş sesleri, bilgisayar korsanlarının şifre ve hassas bilgileri çalmak için takip edeceği yeni bir suç sahası olabilir. Birleşik Krallık’tan bir grup bilim insanı, geliştirdikleri yeni bir yapay zekâ sistemi ile %95 oranında başarılı dinlemeler gerçekleştiren bir öğrenme modeline imza atmayı başardı.

Yapay zekâ son dönemde sanattan eğitime, sağlıktan hukuk sistemine, güvenlikten bilimsel araştırmalara birçok alanda kendisine yer buluyor. Ancak yeni geliştirilen bir derin öğrenme modeli; YZ’nin kötü niyetli kişilerin elinde nasıl bir silaha dönüşebileceğini gözler önüne koyuyor.

Teknoloji ve bilgisayar haberlerine yer veren internet sitesi Bleeping Computer’a göre Birleşik Krallık üniversitelerinden bir grup araştırmacı, mikrofon kullanılarak kaydedilen tuş vuruşu seslerinden %95 oranında doğru veri çalabilen bir derin öğrenme modeli geliştirdi.

- Reklam -

Klavye Tuş Sesi ile Şifre Kırma - Yapay Zeka

Ses sınıflandırma algoritmasını eğitmek için Zoom adlı toplantı uygulaması kullanıldığında ise doğruluk oranı %93’e düştü. Ancak bu oran hâlâ tehlikeli derecede yüksek görüldü.

Bu tarz bir saldırının kullanıcıların şifrelerini, tartışmalarını, mesajlarını ya da diğer hassas bilgilerini kötü niyetli üçüncü taraflara sızdırabileceği ve hedefin veri güvenliğini ciddi şekilde etkileyeceği üzerinde duruldu.

Klavye Tuşlarını Dinleyerek Veri Çalmak Giderek Kolaylaşıyor

Özel koşullar gerektiren ve veri hızı ile mesafe sınırlamalarına tabi olan diğer yan kanal saldırılarının aksine; akustik tipteki bu saldırılar, yüksek kaliteli ses yakalayabilen mikrofon sayısının giderek artması nedeniyle daha basit bir hâle geliyor.

Bu durum ile makine öğrenimindeki hızlı ilerlemelerle birleştiğinde, ses tabanlı saldırılar tahmin edilenden daha uygulanabilir hâle gelmekte gecikmiyor.

Saldırının ilk adımında hedefteki kişinin klavye tuşlarının vuruş sesleri kaydediliyor. Bu veri, tahmin algoritmasını eğitmek için kullanılıyor. Yakınında bir mikrofon ya da mikrofona erişimi olan kötü amaçlı bir yazılım bulaşmış olabilecek bir telefon, kayıt için yeterli görülüyor.

Klavye Tuş Sesi Şifre Kırma

- Reklam -

Araştırmacılar, modern bir MacBook Pro’daki 36 tuşa 25’er kez basarak ve her vuruşta çıkan sesi kaydederek eğitim verilerini bir araya getirdi.

Ardından, elde edilen kayıtlardan her tuş için tanımlanabilir farklılıkları görselleştiren dalga formları ve spektrogramlar ürettiler. Bu sayede tuş vuruşlarını tanımlamak için kullanılabilecek sinyalleri artırmak için belirli veri işleme imkânına sahip oldular.

Klavye Dinleme Testleri iPhone, Zoom ve Skype ile Gerçekleştirildi

Araştırmacılar gerçekleştirdikleri deneyde, klavyesi son iki yıldır tüm Apple dizüstü bilgisayarlarda kullanılan aynı dizüstü bilgisayarı, hedeften 17 cm uzağa yerleştirilmiş bir iPhone 13 Mini ve Zoom uygulamasını kullandılar.

Akıllı telefon kayıtlarından %95, Zoom aracılığıyla elde edilen verilerden ise %93 doğruluğa ulaşmayı başardı. Skype ise %91,7 doğruluk oranı üretmeyi başardı.

Makalede bu saldırılardan endişe duyanlara yazma stillerini değiştirmeleri ya da rastgele oluşturulan şifreler kullanmaları önerildi.

Giderek çetrefilli bir hâl alan veri güvenliği ve yapay zekâ teknolojisinin geldiği son nokta hakkında sizin görüşleriniz neler? Düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bilim dünyasından yeni gelişmeler için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: Bleeping Computer

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Buffy the Vampire Slayer Oyuncuları Buluşması

“Buffy the Vampire Slayer” Dizisinin Yıldızları Yıllar Sonra Bir Araya Geldi

Oppenheimer Senaryo Kitabı

“Oppenheimer” Filminin Senaryo Kitabı Kısa Süre İçinde Tükendi