in , ,

Kyoto Anime Stüdyosu Kundakçısına İdam Cezası Verildi

2019’da Kyoto Animation binasını kundaklayan ve 36 kişinin ölümüne yol açan 45 yaşındaki Shinji Aoba idam cezasına çarptırıldı.

Kyoto Animation Kundakçısına İdam Cezası Verildi
- Reklam -
- Reklam -

2019 yılında Kyoto Animation binasına gerçekleştirdiği kundaklama eylemi nedeniyle 36 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Shinji Aoba idam cezasına çarptırıldı.

Japonya’nın hukuk sisteminde yankı uyandıran ciddi bir kararla 45 yaşındaki Shinji Aoba ölüm cezası aldı. 45 yaşındaki suçlu, 2019 yılında Kyoto Animation’a bir saldırı gerçekleştirmiş ve çoğu genç sanatçılardan oluşan 36 kişinin hayatını kaybetmesine ve onlarca kişinin yaralanmasına neden olmuştu. Söz konusu saldırı, ülkenin son yıllarda yaşadığı en ölümcül olaylardan biri olarak kayıtlara geçtmişti.

Kyoto Bölge Mahkemesi, titiz bir değerlendirmenin ardından Aoba’nın “zihinsel yetersizlik” savunmasını reddetti.

- Reklam -

Baş Yargıç Masuda, Aoba’nın saldırı sırasında yaptıklarının tamamen farkında olduğunu vurgulayarak delilik iddialarını reddetti ve şunları söyledi:

“36 kişinin ölümü son derece ciddi ve trajiktir. Ölen kurbanların yaşadıkları korku ve acı tarif edilemez.”

Kyoto Animation Shinji Aoba

Trajedi, Temmuz 2019’da Aoba’nın Kyoto Animation stüdyosuna giderek onları çalışmalarından intihal yapmakla suçlamasıyla ortaya çıktı. Savcılar Aoba’nın yarışmaya bir roman gönderdikten sonra fikirlerinin çalındığına inandığını iddia etti. Olayların dehşet verici bir şekilde gelişmesi sonrası zanlı zemin kata benzin dökerek bir yangını ateşledi. Birçok animasyon çalışanı üst katlarda mahsur kaldı ve stüdyo için yıkıcı bir kayıpla sonuçlandı.

Kyoto Animation Stüdyosu’nda Gerçekleşen Saldırının Etkileri Hâlâ Sürüyor

Hayatta kalanlar kabusu anlatırken bazıları meslektaşlarının alevler içinde kaldığına tanık olduğunu dile getirdi. Stüdyonun çalışanlarının yarısından fazlası hayatını kaybetti ve 32 kişi de yaralandı. Ülke kayıplarının yasını tutarken, dava kamuoyunun ve medyanın geniş ilgisini çekti.

Kyoto Animation Yangın

Mahkeme Aoba’nın vücudunun %90’ından fazlasını kaplayan ciddi yanıkları olduğunu kabul etti. Ancak intihal konusundaki sanrılarının onu sorumluluktan kurtarmayacağı sonucuna vardı. Savunmanın Aoba’nın akli dengesinin yerinde olmadığı yönündeki iddiasına rağmen yargıç, Aoba’nın eylemlerinin sonuçlarını kavrayabilecek kapasite ve anlayışa sahip olduğuna hükmetti.

- Reklam -

İlginizi Çekebilir: Kyoto Animation: Savaşmadan Yok Olmayacağız!


KyoAni olarak da bilinen Kyoto Animation, özellikle Violet Evergarden, K-On! ve The Melancholy of Haruhi Suzumiya gibi yapımlarıyla tanınıyor. Saldırının etkisi Japonya’nın ötesine geçerek stüdyonun toparlanması için küresel bir destek dalgasına yol açtı.

Kyoto Animation Kundakçısına İdam Cezası Verildi

Kyoto Animation Kundakçısı Shinji Aoba Asılarak İdam Edilecek

Öte yandan Japonya’nın en ağır suçlar için idam cezasını sürdürmesi bazı insan hakları gruplarının eleştirilerine de neden oldu. Shinji Aoba artık infazı genellikle asılarak gerçekleştirilen idam mahkumları listesine katılıyor. Kararın Kyoto’da yaşanan trajik olayların yol açtığı derin kayıplarla boğuşmaya devam eden kederli ulusa ve kurbanların ailelerine bir nebze olsun teselli olacağı belirtiliyor.

Alınan karar hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Güncel haberler ve daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: BBC

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Animals: Matt Damon ve Ben Affleck'ten Yeni Gerilim Filmi

Matt Damon ve Ben Affleck Netflix’in Suç Gerilim Filmi “Animals” ile Yeniden Bir Araya Geliyor

Wolf Pack 2. Sezon İptal Edildi

“Teen Wolf” Evreninde Geçen Sarah Michelle Gellar’lı “Wolf Pack” Dizisi İlk Sezonun Ardından İptal Edildi