in ,

NASA Dünya’nın Sonunu Getirebilecek Potansiyel Asteroit ile İlgili Acil Durum Planını Açıkladı

NASA, Dünya’nın sonu getirebilecek ve gezegenimize doğru savrulan bir asteroit olması durumunda izleyeceği stratejinin ana hatlarını belirledi.

NASA Dünya'nın Sonunu Getirecek Asteroide Hazırlıklı
- Reklam -
- Reklam -

NASA, Dünya’ya çarpma potansiyeli taşıyan ve “Dünyanın sonunu getirebilecek” asteroitlere karşı acil durum planını açıkladı. Çoğu insanın asla yaşamak istemeyeceği bir senaryoda Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, kozmik tehdide karşı nasıl bir strateji izleyeceğini detaylandırıyor.

Bu kozmik savunmanın ön saflarında NASA’nın Gezegen Savunma Koordinasyon Ofisi yer alıyor. Gezegensel savunma uzmanı Dr. Kelly Fast’a göre “asteroidler bizi bulmadan önce onları bulmak” için durmaksızın gökyüzünü tarıyor. Gelecekteki yörüngeleri hesaplayarak Dünya ile olası çarpışmaları saptamaya ve saptırma görevlerini değerlendirmeye odaklanıyor.

Çift Asteroit Yönlendirme Testi (DART) NASA’nın cephaneliğinde önemli bir araç olarak öne çıkıyor. 2021’de başarıyla denenen insansız uzay aracı küçük bir asteroide çarparak tehditleri gezegenimizden uzaklaştırma potansiyelini kanıtladı. DART, Dünya’nın korunması için kritik bir araç olarak öne çıkıyor.

- Reklam -

NASA Dünyanın Sonunu Getirebilecek Asteroidi Durduramazsa Ne Olacak?

NASA Dünya'nın Sonunu Getirecek Asteroide Hazırlıklı

Müdahale çabalarının yetersiz kalması halinde NASA’nın halkı yaklaşan bir asteroit çarpması konusunda uyarmak gibi bir planı var. Gökbilimcilerden oluşan küresel bir koalisyon olan Uluslararası Asteroit Uyarı Ağı (IAWN) tehdidi doğrulayacak ve Beyaz Saray da dahil olmak üzere ilgili makamları uyaracak. Gezegen Savunma Koordinasyon Ofisi Baş Program Yöneticisi Lindley Johnson, yetkilileri bilgilendirmek için uygulanan resmi prosedürleri açıklarken şunları söyledi:

“Sansasyonel tasvirlerin aksine, kırmızı telefonlarımız falan yok. Bunun yerine yerleşik prosedürler zamanında ve doğru bildirim yapılmasını sağlıyor.”

Bir tehdit durumunda IAWN, Birleşmiş Milletler Uzay İşleri Ofisi’ne bildirimde bulunacak ve bu tür vahim durumlarda gerekli olan uluslararası işbirliğini sağlayacak.

- Reklam -

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Dünyanın Sonu Geldiğinde İnsanların Nasıl Davranacağı Araştırma Konusu Oldu


NASA Dünya'nın Sonunu Getirebilecek Potansiyel Asteroit ile İlgili Acil Durum Planını Açıkladı

Hem Dr. Fast hem de Johnson’ın vurguladığı gibi en önemli faktör erken tespit. Don’t Look Up filmini anımsatan bir son dakika tehdit tespit senaryosu sınırlı seçenekler sunarken, önleyici izleme başarılı saptırma olasılığını önemli ölçüde artırıyor. NASA’nın gezegensel savunma konusundaki kararlılığı, insanlığın kozmik tehditler karşısında sadece pasif bir gözlemci olmadığını gösteriyor.

NASA’nın önleyici protokelleri sizce böyle bir durumda yeterli olacak mı? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Unliad

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ballerina Filmi Vizyon Tarihi 1 Yıl Ertelendi

“John Wick” Spin-off’u “Ballerina” Filmi Yeni Aksiyon Sahneleri Nedeniyle 1 Yıl Ertelendi

Batman Beyond Filmi Konsept Çizimleri Ortaya Çıktı

“Batman Beyond” Filminin Konsept Çizimleri DC Hayranlarından Tam Not Aldı