in , ,

Pompeii’de Antik Roma İnşaat Alanı Keşfedildi: İşte Romalıların Gizli İnşa Teknikleri

Arkeologlar Pompeii’de Vezüv Yanardağı’nın külleri altında 2.000 yıl boyunca saklı kalmış bir antik Roma inşaat alanını keşfetti.

Pompeii'de Antik Roma İnşaat Alanı Keşfedildi
- Reklam -
- Reklam -

Pompeii’de MS 79’daki Vezüv Yanardağı patlaması sırasında küller altında kalan bir Antik Roma evindeki inşaat alanı, malzemeleriyle birlikte bozulmamış halde gün yüzüne çıkarıldı. Yeni bulgular Romalıların binaları nasıl inşa ettiklerine dair eşsiz bir bakış açısı sunuyor ve binlerce yıl sonra hâlâ ayakta kalan yapıların inşa tekniklerine ışık tutuyor.

Kazı ekipleri, inşaat aletleri, kullanılmamış kiremitler, volkanik tüften oyulmuş tuğlalar ve en önemlisi Antik Roma betonunu karıştırmak için yığınlar halinde kireç taşı buldu. Ev tadilatı sıradan görünse de bu keşif, 2.000 yıl önce Romalıların binalarını nasıl inşa ettiklerine dair önemli bir anlık görüntü sunuyor. Ayrıca binlerce yıl sonra hâlâ ayakta kalan yapıların inşa tekniklerine daha detaylı bir ışık tutuyor.

Pompeii'de Antik Roma İnşaat Alanı Keşfedildi

- Reklam -

İtalya Müzeler Genel Müdürü Massimo Osanna yeni bulgularla ilgili olarak şunları söyledi:

“Büyük Pompeii Projesi yıllarında planlanan Bölge IX’daki kazı çalışmaları, beklendiği gibi antik kent hakkındaki bilgilerimizi derinleştirmek için önemli sonuçlar veriyor.”

Daha önce keşfedilmemiş Bölge IX’daki kazılar, bitişiğindeki Bölge V’deki daha önceki çalışmaların devamı. Kazılar ayrıca Osanna’nın ifadesiyle “kazı alanlarının üzerinde tehditkâr bir şekilde yükselen püskürük madde duvarlarını stabilize etme” ihtiyacından kaynaklanıyor.

Tarihçiler ve bilim insanları, eskiden insanların nasıl yaşadıklarını ve yenilikler ürettiklerini merak ediyor. Ancak bu bilgilerin çoğu maalesef zaman içinde kayboldu. Yıkıntılar, nesneler ve parçalar, kemikler ve şanslıysak yazılı kayıtlar kaldı. Fakat Pompeii bu konuda bambaşka bir dünya ve bambaşka bir kaynak sunuyor.

Pompeii'de Antik Roma İnşaat Alanı Keşfedildi: İşte Romalıların Gizli İnşa Teknikleri

Kazı Ekibi Pompeii’deki Antik Roma İnşaatında Bulunan Malzemeler Sayesinde Tarihi Roma Betonu Karışımını da Doğruladı

MS 79’daki korkunç Vezüv Yanardağı patlamasıyla kentin lavlar altında kalması ve aniden donup korunması sayesinde, o andaki yaşam tarzı ayrıntılarıyla günümüze taşındı. Kazı çalışmaları sabırla devam ediyor. Böylece kentin sakinlerinin günlük hayatlarının incelikleri giderek gün yüzüne çıkıyor.

İnşaat alanında daha önce büyük bir fırın bulunmuştu. Evden, gözleme ve şarap gösteren bir sanat eseri ile bir siyasetçi adayı olan Aulus Rustius Verus’a destek veren seçim afişleri de bulundu. Üç kurban iskeleti de fırından uzakta olmayan bir bölgede keşfedilmişti.

Arkeologlar ilerledikçe söz konusu inşaatın izlerine rastlandı. Kısmen örtülü atriumda inşaat malzemeleri yığılmıştı. Resepsiyon odasına açılan kapının sövesindekilerse muhtemelen inşaat hesaplarını takip etmek için çizilmiş çentiklerdi.

- Reklam -

Ev tapınağı bölümünde bulunan kaplarda duvarları sıvamak için sıva karıştırmada kullanıldığı düşünülen küpler vardı. Birkaç odadaki inşaat aletleriyse, dikey hatları dik tutmak için kullanılan kurşun boncuklar ve beton karıştırmak için kullanılan çapalar içeriyordu.

Pompeii'de Antik Roma İnşaat Alanı Keşfedildi: İşte Romalıların Gizli İnşa Teknikleri

En önemlisi keşif kısa süre önce ortaya çıkan Roma betonu karışım yöntemini doğruladı. Daha önceden kirecin önce suyla karıştırıldığı, sonra “puzolan” denilen kuru kum ile betonun yapıldığı düşünülüyordu.

Analizler ve deneyler, bunun her zaman böyle olmadığını gösteriyor. Kuru kireç ve kuru puzolan, çok sıcak sularla karıştırılarak son derece dayanıklı, hızlı kürlenen ve kendini onarabilen bir beton elde ediliyor. Yeni bulunan malzemeler ile bu yöntemin Pompeii’de de kullanıldığını kanıtlıyor. Arkeoloji Parkı Direktörü Gabriel Zuchtriegel şunları söyledi:

“Küçük bir kent olan Pompeii’nin, Roma İmparatorluğu’nun pek çok özelliğini, özellikle de çimento kullanımını anlamak için bir kez daha örnek teşkil ettiğini görüyoruz.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 2.000 Yıllık Parşömenlerin Şifresini Çözenler 700.000 Dolarlık Ödülün Sahibi Oldu

Konuyla ilgili daha fazla görüntü içeren videoyu hemen aşağıdan izleyebilirsiniz:

YouTube video

Pompeii’deki yeni bulgularla ilgili yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, arkeoloji dünyasından yeni gelişmeler ve haberler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Science Alert

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

James Cameron'dan "Dune 2"ye Büyük Övgü: "Saf Sinema"

James Cameron’dan Denis Villeneuve ve “Dune 2” Filmine Büyük Övgü: “Saf Sinema”

Şahsiyet Dizisi Fransa Uyarlaması Mémoire Vive

“Şahsiyet” Meksika Uyarlaması Sonrası Yeni Uyarlama Fransa’dan: Dizi, Bu Defa Bir Kadın Başrol Yorumuyla Geliyor