in ,

Oscarlı Aktör Sean Penn, Senaryo Yazımında Yapay Zekâ Kullanımına Tepkili: “İnsanlığa Hakaret”

Sean Penn, Hollywood yazarları grevini desteklerken senaryo yazımında yapay zekâ kullanılması fikrinin de karşısında durdu.

Sean Penn - Yapay Zeka Senaryo
- Reklam -
- Reklam -

Sean Penn, 76. Cannes Film Festivali’ndeki bir basın toplantısında Hollywood senaristlerinin başlattığı grevi desteklediğini açıkladı. Oscarlı aktör ayrıca yapay zekânın senaryo yazımında kullanılması fikrini de kınadı.

2003 yapımı Mystic River ve 2009 tarihli Milk ile En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar kazanan Sean Penn, Jean-Stéphane Sauvaire imzalı Black Flies filminin tanıtımı için Fransız Rivierası’ndaki etkinliğe katıldı. Sauvaire’nin yeni filmi, yoğun derecede kan ve vahşet dolu sahneleriyle Cannes’da izleyicileri şoke etmeyi başarmıştı.

62 yaşındaki Penn, Black Flies’ın tanıtımı sırasında sektörün mevcut durumunu da değerlendirdi. Ünlü oyuncu sinema sektörünün çok uzun zamandır yazar, oyuncu ve yönetmenleri altüst ettiğini kaydetti.

- Reklam -

Sean Penn Grev

Sean Penn, Stüdyoların Tutumunu Eleştirdi

Amerikalı oyuncu, bazılarının öne sürdüğü Hollywood’da senaryo yazımı için yapay zekânın öne çıkacağı fikrini ise kınadığını dile getirdi.

“Yazarlar Birliği’ni sonuna dek destekliyorum. Yapay zekâ kullanımı da dahil olmak üzere ortaya atılmış pek çok yeni kavram var. Stüdyoların bu konuda gösterdiği ısrarlı tutum bana insanlığa hakaret gibi geliyor.”

Oyuncu ayrıca bir çağrıda da bulundu:

“Bu tartışmaların ardından yapmamız gereken ilk şey Yapımcılar Birliği’nin adını değiştirip tıpkı davrandıkları gibi Bankerler Birliği yapmak olmalı.”

Penn sözlerine şöyle devam etti:

- Reklam -

“Bunca yazar ve endüstri genelinde bu kadar insanın şu anda çalışmıyor olması çok zor bir durum. Sanırım sektör kendi içine bakacak ve hangi tarafın işi zora sürüklediğini görecek.”

Sean Penn - Yapay Zeka Senaryo Kullanımı

Hollywood Grevi Devam Ediyor

Mayıs ayının başında başlayan Hollywood’daki senarist grevinin ardından geçen hafta, oyuncu sendikaları da grev kararı alabileceklerine dair ilk işareti vermişti.

2008’deki senarist grevi sektöre 2.1 milyar dolar kaybettirmişti. Geçen haftalarda başlayan yeni grev ise şimdiden pek çok dizi ve filmin ertelenmesine neden oldu. Senaristler dijital yayın platformlarının gelir dağılımında daha adil bir pay, uzun projelerde daha kalabalık yazar ekibi ve yapay zekânın senaryolarda kullanımına bir düzenleme talep ediyor.

Son olarak Nobel ödüllü yazar Mo Yan, bir ödül takdim konuşmasını ChatGPT aracılığıyla kaleme aldığını itiraf etmişti.

Sean Penn’in görüşlerine katılıyor musunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla sinema haberi için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for SpaceMarine SpaceMarine dedi ki:

    Bana kalırsa fikir almak için kullanılabilir. Bazen sohbet ediyorum da harika hikâye fikirleri öneriyor. :slight_smile: Artık Pandoranın kutusu açıldı bence. Bunu yasaklamak ya da aşağılamak bir çözüm değil. Onun yerine bu teknolojiden nasıl daha iyi faydalanabiliriz, etik olarak ne tür kurallar olmalı bunu görmek ve tartışmak lazım. :slight_smile: Mesela kendi yazılarınızı yükler iseniz, sizin ağzınızdan, sizin oluşturduğunuz fikirlerden ve evrenlerden yola çıkarak da bir şeyler yazabiliyor. Bu durumda sizin bir taklidiniz oluyor. Bu da mı mesela etik değil? Sonuçta benim yazdığım binlerce yazıyı öğrenip oradan yola çıkabiliyor. Bence bu konuda bir sorun yok. Kişiselleştirilebildiği sürece kitap bile yazabilir bana kalırsa. Örneğin bir yazar, yarattığı evrenle ilgili tüm kitapları, kendi tarzını yapay zekaya öğretir ise; onu yönlendirmek suretiyle, ona yeni kitabının genel hatlarını verip, yapay zekanın yazdıklarını düzenleyerek yeni bir kitap yazarsa sıkıntı olmaz.

    Bunlar benim düşüncem tabii. Konu o kadar yeni ki herkesin birbiriyle fazlaca çelişen düşünceleri var. :slight_smile:

  2. Avatar for Zeek Zeek dedi ki:

    Roald Dahl’ın Senin Gibi Biri isimli kitabında Otomatik Dev Grameritör adında bir öyküsü var, sizin yazmış olduğunuz şeyleri 1949 yılında yazmış yazar.Kitabı alıp okumanızı tavsiye ediyorum.İçindeki diğer öykülerde güzel ve okunmaya değer.

  3. Avatar for SpaceMarine SpaceMarine dedi ki:

    Çok sağolun. Hemen araştırıp elde edeyim kitabı. :slight_smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Indiana Jones 5 İnceleme Puanları ile Sınıfta Kaldı

Indiana Jones 5’ten Hayal Kırıklığı Yaratan Açılış: Serinin En Kötü Puanını Aldı

Keder ve Mutluluk - Seda Sevinç | Çevirmenin Çemberi

Keder ve Mutluluk – Seda Sevinç | Çevirmenin Çemberi: “Olabildiğince Sert, İncelikli ve Filtresiz”