Sean Penn, 76. Cannes Film Festivali’ndeki bir basın toplantısında Hollywood senaristlerinin başlattığı grevi desteklediğini açıkladı. Oscarlı aktör ayrıca yapay zekânın senaryo yazımında kullanılması fikrini de kınadı.
2003 yapımı Mystic River ve 2009 tarihli Milk ile En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar kazanan Sean Penn, Jean-Stéphane Sauvaire imzalı Black Flies filminin tanıtımı için Fransız Rivierası’ndaki etkinliğe katıldı. Sauvaire’nin yeni filmi, yoğun derecede kan ve vahşet dolu sahneleriyle Cannes’da izleyicileri şoke etmeyi başarmıştı.
62 yaşındaki Penn, Black Flies’ın tanıtımı sırasında sektörün mevcut durumunu da değerlendirdi. Ünlü oyuncu sinema sektörünün çok uzun zamandır yazar, oyuncu ve yönetmenleri altüst ettiğini kaydetti.
Sean Penn, Stüdyoların Tutumunu Eleştirdi
Amerikalı oyuncu, bazılarının öne sürdüğü Hollywood’da senaryo yazımı için yapay zekânın öne çıkacağı fikrini ise kınadığını dile getirdi.
“Yazarlar Birliği’ni sonuna dek destekliyorum. Yapay zekâ kullanımı da dahil olmak üzere ortaya atılmış pek çok yeni kavram var. Stüdyoların bu konuda gösterdiği ısrarlı tutum bana insanlığa hakaret gibi geliyor.”
Oyuncu ayrıca bir çağrıda da bulundu:
“Bu tartışmaların ardından yapmamız gereken ilk şey Yapımcılar Birliği’nin adını değiştirip tıpkı davrandıkları gibi Bankerler Birliği yapmak olmalı.”
Penn sözlerine şöyle devam etti:
“Bunca yazar ve endüstri genelinde bu kadar insanın şu anda çalışmıyor olması çok zor bir durum. Sanırım sektör kendi içine bakacak ve hangi tarafın işi zora sürüklediğini görecek.”
Hollywood Grevi Devam Ediyor
Mayıs ayının başında başlayan Hollywood’daki senarist grevinin ardından geçen hafta, oyuncu sendikaları da grev kararı alabileceklerine dair ilk işareti vermişti.
2008’deki senarist grevi sektöre 2.1 milyar dolar kaybettirmişti. Geçen haftalarda başlayan yeni grev ise şimdiden pek çok dizi ve filmin ertelenmesine neden oldu. Senaristler dijital yayın platformlarının gelir dağılımında daha adil bir pay, uzun projelerde daha kalabalık yazar ekibi ve yapay zekânın senaryolarda kullanımına bir düzenleme talep ediyor.
Son olarak Nobel ödüllü yazar Mo Yan, bir ödül takdim konuşmasını ChatGPT aracılığıyla kaleme aldığını itiraf etmişti.
Sean Penn’in görüşlerine katılıyor musunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla sinema haberi için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.
Kaynak: The Independent
Bana kalırsa fikir almak için kullanılabilir. Bazen sohbet ediyorum da harika hikâye fikirleri öneriyor.
Artık Pandoranın kutusu açıldı bence. Bunu yasaklamak ya da aşağılamak bir çözüm değil. Onun yerine bu teknolojiden nasıl daha iyi faydalanabiliriz, etik olarak ne tür kurallar olmalı bunu görmek ve tartışmak lazım.
Mesela kendi yazılarınızı yükler iseniz, sizin ağzınızdan, sizin oluşturduğunuz fikirlerden ve evrenlerden yola çıkarak da bir şeyler yazabiliyor. Bu durumda sizin bir taklidiniz oluyor. Bu da mı mesela etik değil? Sonuçta benim yazdığım binlerce yazıyı öğrenip oradan yola çıkabiliyor. Bence bu konuda bir sorun yok. Kişiselleştirilebildiği sürece kitap bile yazabilir bana kalırsa. Örneğin bir yazar, yarattığı evrenle ilgili tüm kitapları, kendi tarzını yapay zekaya öğretir ise; onu yönlendirmek suretiyle, ona yeni kitabının genel hatlarını verip, yapay zekanın yazdıklarını düzenleyerek yeni bir kitap yazarsa sıkıntı olmaz.
Bunlar benim düşüncem tabii. Konu o kadar yeni ki herkesin birbiriyle fazlaca çelişen düşünceleri var.
Roald Dahl’ın Senin Gibi Biri isimli kitabında Otomatik Dev Grameritör adında bir öyküsü var, sizin yazmış olduğunuz şeyleri 1949 yılında yazmış yazar.Kitabı alıp okumanızı tavsiye ediyorum.İçindeki diğer öykülerde güzel ve okunmaya değer.
Çok sağolun. Hemen araştırıp elde edeyim kitabı.