in ,

F*ck Kelimesinin Tarihteki İlk Kaydı Yine Bir Salgın Dönemine Ait

İngilizcenin meşhur küfürlerinden “f*ck”, tarihte ilk defa yine bir salgın sırasında; Bannatyne El Yazması’nda kullanılmış.

İlk Küfür Bannatyne El Yazması
- Reklam -
- Reklam -

Koronavirüs salgını 21. yüzyılın ciddi sınavlarından birisi olarak tarihe geçti. Fakat bu tip krizlerin yalnızca günümüze has olmadığını hatırlamak gerek. Belki de insanlığın savaştığı en eski düşmanlardan birisi olan salgınlar, çağlar boyunca bizimleydi.

Dünyayı ve özellikle Avrupa’yı defalarca vuran veba salgınında insanlar bir süre kendilerini izole etmişlerdi. “Kara Ölüm” olarak da adlandırılan büyük veba salgınları 1629’da İtalya, 1665’te Londra, 1679’da Viyana’yı da sarmıştı.

1568 yılında karantinada canı sıkıldığı için yapacak bir şeyler aramaya başlayan genç George Bannatyne, aynı zamanda İngilizcenin meşhur argo sözcüklerinden “f*ck”ı yazılı bir belgede kullanan ilk insan olarak kayıtlara geçti. Belgenin adı ise Bannatyne El Yazması.

- Reklam -

Kitabın, İskoç edebiyatının en değerli eserlerinden birisi olduğu da söylenmekte. Ne yazık ki geriye kalan kopya sayısı oldukça az. Belirtilenlere göre George, veba salgını nedeniyle Edinburgh’taki evinde otururken şiir yazmaya başlıyor. Hatta dizelerinde şu sözler de mevcut:

“Bu kitap, hepimizin elini ayağını işlerinden çektiği bir veba salgını döneminde yazıldı.”

F*ck Sözcüğünün Kullanıldığı En Eski Kayıt

El yazmasında, William Dunbar’ın iki şairin birbiriyle atışmasını konu alan ünlü şiiri The Flyting of Dunbar and Kennedie de mevcut. Bir yerde Kennedie, Dunbar’a “wan fukkit funling” şeklinde bir ifade kullanıyor. Glasgow Üniversitesi’nde dilbilim tarihiçisi olan Dr. Joanna Kopaczyk’a göre bu metin, “f*ck” sözcüğünün kullanıldığı en eski kayıt.

İlk Küfür Bannatyne El Yazması

Yine belirtilenlere göre el yazması, 1772’de bir kütüphaneye bağışlanana kadar Bannatyne’nin ailesinin bir yadigarı olarak saklı kalmış. Eser, günümüzde National Library of Scotland’ta güvenli bir şekilde tutulmakta.

- Reklam -

İskoç tiyatro yönetmeni, yazar, oyuncu ve müzisyen Cora Bisset, “Scotland – Contains Strong Language” adlı belgeselinde bu el yazmasına da özel olarak yer verecek.

El yazmasının, günümüzde İngilizcede kullanılan birçok küfrü içerdiği de söyleniyor. Söz konusu küfürler, o dönemde iyi niyetli bir şaka olarak görülüyormuş.

Hiç şüphesiz, tarih tekerrür ediyor. Bugün de sağlığımız için evimizde oturuyoruz ve elimizde ortaya yaratıcı eserler koymak için fırsat var. Kim bilir, belki de bugün yazılarımızda kullandığımız bir kelime asırlar sonrasına kadar ulaşır.

İnsanlığın geçmişte karşılaştığı salgın dönemleriyle alakalı bildiğiniz başka ilginç detaylar var mı? Bu dönemde kaleme almaya başladığınız hikâyeler varsa duymak isteriz. Tüm “yaratıcılığınızı” kullanarak Kayıp Rıhtım Forum’da yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz.


* 15. Yüzyıldan Çocuklara Tavsiyeler: Burnunuzu Karıştırmayın!

Kaynak: Sputnik News

Peren Ercan

1995 Çanakkale doğumlu, hayali olan yazarlığın peşinden koşan bir üniversite mezunuyum. Üniversitede beş yılımı geçirdiğim Japonca Öğretmenliği bölümünün bana kattığı kültürel farkındalıkla beraber yeni diller öğrenmeye olan açlığım devam ediyor. Bazıları ödüllü olmak üzere kısa öykü ve roman çalışmalarım var. Büyülü gerçekçiliğin cazibesine yazdıkça kapıldım. O kadar kapıldım ki gerçek hayatta da büyüyü aramaya başladım.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

daredevil çizgi roman

Daredevil’ın Daha Renkli İkizi Mike Murdock: Hayal mi, Gerçek mi?

The Walking Dead Daryl Dixon

The Walking Dead Evreni Daryl Odaklı Filme Hazırlanıyor