in

Tarihi Anlar: Mısır’da 16 Metre Boyunda ve Ölüler Kitabı’ndan Parçalar İçeren Bozulmamış Bir Papirüs Bulundu

Mısır’daki Sakkara arkeolojik alanındaki kazı bölgesinde, uzunluğu 16 metreyi bulan el değmemiş bir papirüs gün yüzüne çıkartıldı.

Mısır Papirüs Ölüler Kitabı Keşif
- Reklam -
- Reklam -

Mısır’da yüz yılın en önemli keşiflerinden birisi yaşanıyor. Sakkara arkeolojik alanındaki kazılarda, 16 metre uzunluğunda ve hiç bozulmamış bir papirüs bulundu.

Antik Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Mostafa Waziri, geçen günlerde yaptığı basın açıklamasında Sakkara arkeolojik alanında benzerine “son yüzyılda rastlanılmayan” bir antik papirüs ortaya çıkardıklarını duyurdu.

Gelen bilgiler arasında parşömende yazılan metnin tamamen tercüme edildiği ve eserin Firavun’un ünlü Ölüler Kitabı’ndan parçalar içerdiği kaydedildi.

- Reklam -

Waziri, bu eserin son yüzyılda eksiksiz bir şekilde ilk defa bir papirüsün gün yüzüne çıkarıldığını ifade ederken eserin yakın gelecekte Mısır’da bir müzede sergileneceğini de sözlerine ekledi.

Mısır Papirüs Bulundu

Waziri ayrıca parşömenin Tahrir’deki Mısır Müzesi’ndeki laboratuvarda restore edildiğini ve eserin “Waziri Papirüsü” olarak adlandırıldığını da ifade etti. Bulunan bu yeni belge, bir Mısırlı tarafından keşfedilen ilk papirüs olarak tarihe geçti. Bu sebeple adını bir Mısırlıdan alması yönüyle de özel bir noktaya konumlanıyor.

Ölüler Kitabı’ndan Bölümler İçeren Papirüs MÖ 50 Yılına Tarihleniyor

Keşfin yapıldığı Sakkara bir düzineden fazla piramit, hayvan mezarları ve eski Kıpti Hıristiyan manastırlarına ev sahipliği yapıyor. UNESCO Dünya Mirası listesindeki bölge, Antik Mısır’ın başkenti Memphis’te yaşayanların da defnedildiği yerdi.

Milattan Önce 50 yılına tarihlenen metin, yaklaşık 2.000 yaşında. Bugüne dek bilim insanları antik bir parşömenin en fazla 9 metre uzunluğunda olabileceğine inanıyorlardı. Ancak keşfedilen yeni eser, bilinen tüm gerçekleri değiştirmiş oldu.

- Reklam -

Firavun’un Ölüler Kitabı’ndan metinler içeren parşömen, Sakkara bölgesindeki 250 tabuttan birinin içinde bulundu. Ölüler Kitabı, eski Mısır’dan ölülere ölümden sonraki yaşamlarında yardımcı olacak açıklamalar ve büyüler içeren bir cenaze töreni metni olarak biliniyor.

Mısır Papirüs Keşfi

Antik Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri papirüs hakkındaki açıklamaları, Turizm ve Antik Eserler Bakanı Ahmed Eissa’nın da katıldığı Mısır Arkeologlar Günü’nde gerçekleştirilen Opera Binası’ndaki kutlama sırasında yaptı.

Her 14 Ocak’ta Mısır Arkeologları Günü kutlanıyor. Tarihin özelliği ise 1953 yılında Antik Eserler Kurumu’nun ilk Mısırlı başkanı Mostafa Amer’in atandığı gün olmasından geçiyor.

Keşfe dair sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşmayı ve bizleri Google News üzerinden takip etmeyi unutmayın.

Kaynak: Egypt Independent, Arkeo News

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2023 Philip K. Dick Ödülü Adayları

Bilimkurgunun Usta Yazarı Philip K. Dick Anısına Verilen Ödülde 2023 Adayları Duyuruldu

Altın Ahududu Ödülleri Eleştiri Yağmuruna Tutuldu Ryan Kiera Armstrong

12 Yaşındaki Çocuğu ‘En Kötü Oyuncu’ Kategorisinde Aday Gösteren Altın Ahududu Ödülleri Topa Tutuldu