in ,

Neil Gaiman ve Dave McKean Ortaklığında “Siyah Orkide” Çizgi Romanı Raflarda!

Sevilen yazar Neil Gaiman ve çizgileriyle yazarın birçok projesine eşlik eden Dave McKean’in ortaklığıyla hazırlanan çizgi roman “Siyah Orkide”, İthaki Yayınları etiketiyle dilimize kazandırıldı.

siyah orkide neil gaiman
- Reklam -
- Reklam -

Bir yanda hem romanları (Amerikan Tanrıları, Kırılgan Şeyler) hem de çizgi romanlarıyla (SandmanPartilerde Kızlarla Nasıl Konuşulur) büyük bir seven kitlesine sahip Neil Gaiman, diğer yandaysa önemli çizer (Batman – Arkham Tımarhanesi) Dave McKean.

İkilinin ortaklığı ilk olarak 1987 yılında yayınlanan Violent Cases adlı kısa grafik romanda başladı. Sonrasında bu haberimize konu olan Siyah Orkide kısa serisi ve birçok eserde devam etti.

Siyah Orkide (Black Orchid), ilk defa çizgi roman sayfalarında Adventure Comics’in 428. sayısında, 1973 yılında ortaya çıktı. Gaiman ve McKean’in elinde büyüyen bu mini seriyse dilimize İthaki Yayınları tarafından kazandırıldı.

- Reklam -

Mikal Gilmore’un önsözü, önceden yayınlanmamış skeçler ve Gaiman’ın ilk taslaklarını da bulacabileceğimiz bu edisyonun tanıtım bülteni şu şekilde:
“Bahçe burası, yeşil ve huzurlu.

Bir yerlerde bir uğultu.

Birisi yanmış.

- Reklam -

Yok olmuş birisi.”

Bilinmeyen bir şirketin toplantı odasında bir süper kahraman kafasından vurulur. Bedenini ateşler yutar, katili ise elini kolunu sallayarak uzaklaşır. İşte çizgi roman dünyasının iki yaşayan efsanesi Neil Gaiman ve Dave McKean’i ilk kez bir araya getiren bu devrimci eser böyle başlıyor. Bir türü aynı anda hem yıkan hem de yeni baştan inşa eden Siyah Orkide’de Susan Linden’ın tekinsiz hayatıyla birlikte grafik hikâyecilik de yeni bir olgunluğa erişmekle kalmayıp türde bir devrim gerçekleştiriyor. Mikal Gilmore’un önsözüyle açılan bu edisyon daha önce yayımlanmamış skeçler ve Gaiman’ın ilk taslaklarıyla okur karşısına çıkıyor.

“Neil Gaiman hikâyelerle dolu bir hazine sandığı ve elini hangi işe atsa biz kârlı çıkıyoruz.” –Stephen King

“Dave McKean birinci sınıf bir çizgi roman sanatçısı. Profesyonel meslek hayatının ikinci on yılına girdiği bu dönemde, sektörün giderek artan kalitesi ve zenginliğinde dahi zirvede duruyor.” – The Comics Journal
Susan Linden’ın tekinsiz hayatına davet edildiğimiz bu eserin editörlüğü Alican Saygı Ortanca, düzeltisiyse Emre Aygün tarafından gerçekleştirilmiş. Kitabın çevirisi Ezgi Keskinsoy‘a ait. İthaki’nin Gaiman çizgi romanlarına devam ediyor olması, büyülü dünyasına ortak olmak isteyen biz okurlar için oldukça sevindirici bir haber. 176 sayfadan oluşan kitap raflarda yerini aldı bile!

Cem Altınışık

1993 yılında Ankara’da doğdu. Çocukluğunun bir kısmını İzmir’de geçirdi ve şu an İstanbul'da yaşamakta. Psikoloji bölümünde eğitim gördü. Edebiyat, sinema, bilgisayar oyunları, müzik ilgisi ve bunları paylaşma sevgisiyle çeşitli kültür-sanat sitelerinde yazdı.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Metro Serisi Yazarı Dmitry Glukhovsky

Metro Serisinin Yazarı Dmitry Glukhovsky, Ankara Kitap Fuarı’nda

ursula k le guin anlatis3

Çekiliş: Ursula K. Le Guin’den “Anlatış”