in

Netflix, “Queen Cleopatra” Belgesel Dizisinde Kleopatra’yı Siyah Olarak Gösterdiği İçin Dava Edildi

Netflix, Kleopatra’yı siyah olarak gösterdiği için Mısır’da dava edildi. “Queen Cleopatra” yönetmeninden eleştirilere yönelik yanıt gecikmedi.

Netflix Kleopatra'yı Siyah Gösterdiği İçin Dava Edildi
- Reklam -
- Reklam -

Netflix, Queen Cleopatra adlı dizisinde Kleopatra’yı siyah gösterdiği gerekçesiyle Mısır’da dava edildi. Dizinin yönetmeni Tina Gharvari dizide kraliçenin ten rengine yönelik eleştirilere yanıt verdi.

Mısır kraliçesi Kleopatra birçok esere ilham olmayı başaran tarihi ikonik isimler arasında yer alıyor. Kraliçenin şimdiye dek birçok kitaba, filme ve diziye de uyarlanan yaşam hikâyesi dünya çapında milyonlarca kişiye ulaştı. Netflix’in yapımcılığını üstlendiği Queen Cleopatra dizisi de ünlü kraliçenin yaşamını drama türünde ekrana taşımaya hazırlanıyor.

Ancak dizide Kleopatra karakterini canlandıran oyuncunun Adele James olması üzerine sosyal medyada kraliçenin etnik kökeni büyük bir tartışma konusu oldu. Bu tartışma üzerine Netflix, Mısır’da “Mısır kişiliğini silmeye çalışmaktan” dolayı dava edildi ve dijital platform hukuki bir süreçle karşı karşıya kaldı.

- Reklam -

Netflix dizisi Queen Cleopatra yönetmeni Tina Gharvari ise insanların neden siyah bir kraliçe görmekten bu kadar rahatsızlık duyduklarını anlamadığını söylüyor ve rol için Adele James’in çok doğru bir karar olduğunu ekliyor:

“Küçükken Elizabeth Taylor’ın Kleopatra’yı oynadığını hatırlıyorum. Büyülenmiştim tabii ki ama bu görüntünün doğru olmadığını hissediyordum. Teni o kadar beyaz mıydı gerçekten? Yeni yapım sayesinde Kleopatra’nın kökenini bulup onu Hollywood’un görsel olarak üzerine çektiği zincirlerden kurtarabilecek miydim?”

Netflix Kleopatra'yı Siyah Gösterdiği İçin Dava Edildi

Tina Gharvari: “Queen Cleopatra Dizisinde Kleopatra’nın Gücünü ve Güzelliğini Yansıtabilecek Bir Oyuncu Seçtik”

Yönetmen Mısır kraliçesinin etnik kökeninin büyük bir tartışma konusu olduğunu bildiğini, Kleopatra’nın babasının Makedonyalı ancak annesinin kökeninin bilinmediğini de açıklıyor. Kraliçenin siyahi olmayıp çeşitli etnik kültürlere mensup olabileceğini de ekliyor. Fakat dizide bu olasılığı işlemek istediklerini söylüyor:

“Kleopatra siyah mıydı? Bunu kesin olarak bilmiyoruz. Fakat emin olduğumuz bir şey var ki o da Elizabeth Taylor gibi beyaz değildi. Renkler konusunda oturup konuşmamız ve Hollywood’un bize dayattığı beyaz üstünlüğü mevzusunu tartışmamız gerekiyor.

Zorlu süreçler ve sayısız oyuncu seçmelerinden sonra Adele James’in Kleopatra’nın sadece güzelliğini değil aynı zamanda onun gücünü de aktarabildiğini gördük. Tarihçiler de bana katılacaktır ki, Kleopatra Adele’e Elizabeth Taylor’dan daha fazla benziyordu.”

Netflix, "Queen Cleopatra" Filminde Kleopatra'yı Siyah Olarak Gösterdiği İçin Dava Edildi

- Reklam -

Yönetmen Netflix’in Dava Edilmesi Üzerine Açıklamalarda Bulundu

Yapımın Mısır’da dava edilmesi üzerine de konuşan Gharvari, karaktere yöneltilen öfkenin yanlış olduğunu ifade ediyor:

“Son istediğimiz şey kadınlığından çıkarılmış ve gücü sadece cinselleştirilmiş bir obje. HBO’nun yaptığı Rome dizisi dünyanın en güçlü, en zeki ve sofistike kadınını hırpani, acınası bir uyuşturucu düşkünü olarak gösterdi ama Mısır o zaman buna bir şey demedi. Bu öfkeniz o zaman neredeydi? Ama Kleopatra’yı siyah olarak mı gösterdiniz? O zaman işler farklı yürüyor.

Belki de Mısırlıların asıl sinirlendiği şey Kleopatra’yı siyah olarak göstermem değil. Asıl sinirlendikleri şey Mısırlılara kendilerini Afrikalı gibi hissetmelerini istemem. Bu yüzden öfkeliler. Bunu kaldırabilirim.”

Diğer yandan Patty Jenkins yerine Kari Skogland’ın yönetmenliğini yapacağı ve başrolde Gal Gadot’un yer alacağı Cleopatra filmi ise yapım aşamasında. Ünlü oyuncunun Kleopatra’ya hayat verecek olması da “kültürel beyazlatma” tartışmalarını beraberinde getirmiş, yazar Morgan Jerkins kraliçeyi “kese kağıdından daha kahverengi” herhangi bir oyuncunun canlandırması gerektiğini söylemişti.

Netflix Kleopatra dizisi dava

Siz Netflix dizisi Queen Cleopatra ’nın başrolünde siyah bir oyuncunun yer alması hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilir ve içeriklerimizden anında haberdar olmak için bizi Google News üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Variety

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Lorien_archers Lorien_archers dedi ki:

    Kökenini bilmem de izleyenler kesin Afrikalı bir kabilenin kraliçesi sanacak izlerken.

  2. Avatar for cankutpotter cankutpotter dedi ki:

    Bu amerikan eğlence sektörünün vizyonsuzluğu ne olacak acaba ya? Son yıllarda kimsenin derdi iyi bir hikâye anlatmak değil. Herkes neyden nasıl kazanç sağlarım, nasıl ırkçı ve cinsiyetçi olmadığımı kanıtlarım derdine düşmüş. Yazık yahu, yazık…

  3. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    Kleopatra Helen asıllı değil mi? O zaman beyaz olmasından, hatta Elizabeth Taylor kadar beyaz olmasından daha doğal ne var? O.o En fazla güneş yanığı olabilir üstünde.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Poetry of Madness: Keanu Reeves'ten Yeni BRZRKR Macerası

Keanu Reeves’in “BRZRKR” Evreni Genişliyor: “Poetry of Madness” Geliyor

The Simpsons'ta 31 Yıllık Gizli Şaka Ortaya Çıkarıldı

“The Simpsons” Dizisindeki Gizli Bir Şaka 31 Yıl Sonra Ortaya Çıkartıldı