in

Netflix Türkiye ve RTÜK’ten Ebeveyn Kontrolü Açıklamaları

Netflix Türkiye, RTÜK denetimi sonrası ebeveyn kontrollerine dair güncellemeye gidiyor. Konuya dair her iki taraftan da açıklamalar var.

Netflix
- Reklam -
- Reklam -

Dijital yayın platformlarına gelen RTÜK denetimi sonrası ilk ciddi aksiyonlar alınmak üzere. Netflix, BluTv, puhutv gibi çevrimiçi yayın yapan servislerin RTÜK denetimine girmesi bazı düzenlemeleri beraberinde getirdi.

Şirketler eylül ayında, RTÜK’e lisans için başvuruda bulunmuştu. Şimdiyse Netflix Türkiye cephesinden ebeveyn kontrolleri üzerine yeni çalışmalar geliyor. Kanal, geçtiğimiz günlerde ebeveyn kontrolü özelliği hakkında bir açıklama yaptı.

Bu özellikle birlikte artık kullanıcılar, 18 yaş ve/veya üzeri olarak belirlenen içerikleri PIN kodu yardımıyla korumaya alabilecek.

- Reklam -

Denetim kararı sonra ilk hamle olarak ebeveyn kontrolünü getirmeyi planlayan Netflix Türkiye, bu konudaki amaçlarının kullanıcılara yaratıcı özgürlük sunmayı sürdürürken çocukları da yaşlarına uygun olmayan içeriklerden korumak olduğunu ifade etti.

netflix ebeveyn kontrolu

Netflix Türkiye İletişim Müdürü Artanç Savaş, konuya dair açıklamalarda bulundu. Habertürk’ten Necdet Çalışkan ile söyleşen Savaş, şöyle konuştu:

’Çocukları Yaşlarına Uygun Olmayan İçeriklerden Koruyacağız’

“Türkiye bizim için çok değerli bir ülke. Bu doğrultuda Türkiye’deki yatırımlarımızı artırmaya devam ediyoruz. Bildiğiniz üzere geçtiğimiz aylarda lisans başvuru sürecimizi başlatmıştık.

“Bunun yanı sıra yetkililerle yaptığımız görüşmelerin ardından Türkiye’de sunduğumuz ebeveyn kontrollerini de güçlendirmeye karar verdik. Detaylarını yakında duyuracağımız bu yenilik sayesinde üyelerimizin tercih ettikleri içeriklere ulaşmalarını sağlarken çocuklarımızı yaşlarına uygun olmayan içeriklerden etkin bir şekilde koruyabilmeyi hedefliyoruz.

- Reklam -

“Diğer yandan zaman zaman medyada yer alan ve Netflix’in bazı içeriklerde kesinti veya değişiklik yaptığını ifade eden haberler gerçeği yansıtmıyor. Buradaki karışıklığın sosyal medya kanallarımızda paylaştığımız bazı fragmanlardan kaynaklandığını düşünüyorum.

netflix kapak fotografi

‘Fragmanlarda Ufak Değişiklikler Yapabiliyoruz’

“Bu yüzden yeri gelmişken tekrar hatırlatmakta fayda var: Tanıtım amaçlı fragmanların hassas olabilecek görüntüler içermesi durumunda, pek çok ülkede ilgili fragmanlar üzerinde ufak değişiklikler gerçekleştirebiliyoruz. Bunun amacı, söz konusu içeriği izlemeyi seçmediği halde ailesiyle birlikte Netflix’e gelecek yapımları gözden geçiren minik üyelerimizin beklentilerini en iyi şekilde karşılamak ve onların hassasiyetine saygı göstermek. Ancak bu yalnızca tanıtım amaçlı çalışmalarımızda başvurduğumuz bir yöntem. Üyelerimiz Netflix’teki içerikleri herhangi bir kesinti veya değişiklik olmaksızın izleyebiliyor.”
Bununla birlikte RTÜK’ten de bir basın açıklaması geldi. Yerli ve yabancı yayın mecralarıyla önemli bir diyalog süreci yakaladıklarını ifade eden RTÜK, beklentilerini karşısındakilere aktardığını ve özgürlükleri kısıtlamayı hedeflemediklerini söylüyor. Yayıncılarla bir fikir birlikteliğinin sağlandığı da açıklamadaki yerini aldı.

Netflix

RTÜK açıklamasının devamı şu şekilde:

‘Bu Karar Açık Kapı İletişim Politikamızın Neticesidir’

Ülkemizin milli güvenliğiyle genel ahlaka aykırı ve çocuklarımızın ruhsal ve fiziksel gelişimlerine olumsuz etki edebilecek yayın içeriklerine dair gösterdiğimiz tavrı aynı hassasiyetle karşılayan yayıncılarımıza teşekkür ediyoruz.

İsteğe bağlı yayıncılık alanının en büyüklerinden olan uluslararası bir platformun sistemine ebeveyn kontrolü getirmesi tam da bizim istediğimiz bir uygulamadır. Kendilerini aldıkları karardan dolayı kutluyoruz. 18 yaş üstü yayınlarda zorunlu PIN uygulamasına geçilmesi önemlidir ve diğer benzer platformlar için de örnek olmalıdır. Artık ebeveynler anılan yayınlarda çocuklarının kontrolünü daha etkin olarak sağlayabilecektir.

Bu karar açık kapı iletişim politikamızın neticesidir. Netflix yetkilileriyle yürüttüğümüz dirsek temasımızın olumlu sonuçlar vermesinden son derece mutluyuz. Bundan sonra da aynı yapıcı üslupla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İnternetin özgürlük alanı olduğunu bilen RTÜK, aziz milletimizin talep ve beklentilerini yerine getirme konusunda ivedilikle önlemlerini almaya devam edecektir.
Konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Denetim, yalnızca fragmanlar ve ebeveyn kontrolü ile sınırlı kalacak mı dersiniz?

Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Emailime gelen mesaj şöyle:

    18 yaş üstüne yönelik içerikleri kısıtlamak ister misiniz?
    Hesabınıza bir PIN ekleyerek 18 yaşından küçük aile bireylerinizi bu içeriklerden koruyabilirsiniz. Böylece, sadece PIN kodunu bilenler +18 yetişkinlik düzeyindeki dizi ve filmlere erişebilir.

    BİR PIN EKLE

    Bu içerikleri kısıtlamanız gerekmiyorsa PIN oluşturmanız da gerekmez.

    Mesajın son kısmı da +18 içeriklere erişmesini istemediğim kişileri kısıtlamak için. Çocuk kilidinin bir başka versiyonu gibi geldi.

    Bazılarının aklına “Herkese zorunlu mu?” sorusu düşmüş. Uygulamanın genel yapısı itibariyle öyle bir zorunluluk yok. Sistem, hesap içinde özel hesap ve erişim hakkı tanıyor sadece.

  2. Avatar for alper alper dedi ki:

    Aslında bunun bir benzeri Teledünya ve kablowebtv de uzun zamandır var, yaş veya kanal kısıtlaması yapılabiliyor. Ama yine de blurlu duman görüyoruz. İçeriklerin sansürlenmesinin önünde bir engel olmuyor bu durumun varlığı.

  3. Avatar for OldFatGil-Galad OldFatGil-Galad dedi ki:

    Aslında ebeveyn kilidinde sansür bakımından pek bir sıkıntı gözükmese de özellikle çocuklar için yasaklanan şey her zaman daha çekicidir. Tabi burada hangi içeriklerin +18 olarak katagorilendirildiği de sorulmalı. RTÜK’ün ve ona baskın olan zihniyetin eşcinsellik gibi konulara ki bu kontrol olayının buradan çıktığını göz önüne almak gerek, nasıl baktığını biliyoruz. Bana oto sansür gibi geldi. Hele ki RTÜK’ün “tam da bizim istediğimiz gibi” söylemi…

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Martin Scorsese

Martin Scorsese Durmuyor: Yeni Filmi Killers of the Flower Moon Yolda!

Dracula

Dracula Dizisinin Yayın Tarihi Belli Oldu