in

RTÜK, Hasan Can Kaya’nın Komedi Programı Konuşanlar Hakkında İnceleme Başlattı

RTÜK, Konuşanlar programı hakkında inceleme başlattı. Hasan Can Kaya’nın Exxen’de yayınlanan komedi gösterisi ‘Türk aile yapısına ve ahlâkına uygun olmayan diyalogların geçtiği’ iddiasıyla incelemeye alındı.

RTÜK, Konuşanlar Hasan Can Kaya İnceleme
- Reklam -
- Reklam -

RTÜK, Konuşanlar programı hakkında inceleme başlattığını duyurdu. Hasan Can Kaya’nın Exxen adlı dijital yayın platformu üzerinden gerçekleştirdiği komedi gösterisi, “Türk aile yapısına ve ahlâkına uygun olmayan diyalogların geçtiği” iddiasıyla incelemeye alındı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, güncel olarak Acun Ilıcalı’nın dijital yayın platformu Exxen üzerinden ücretli abonelik ile izlenebilen Konuşanlar programı hakkında inceleme başlattı. Kurulun başkanı Ebubekir Şahin, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden şu duyuruyu gerçekleştirdi:

“Türk aile yapısına ve ahlâkına uygun olmayan diyalogların geçtiği “Konuşanlar” isimli program için platformu defalarca uyarmamıza rağmen gerekli tedbirlerin alınmadığını görüyoruz. Üst Kurul toplantısında karara bağlanmak üzere söz konusu programa ilişkin inceleme başlatılmıştır.”

- Reklam -

RTÜK, Konuşanlar Programı Hakkında İnceleme Gerçekleştiriyor

2019 yılından itibaren, Netflix ve benzeri dijital yayın platformlarının da RTÜK denetimine tabi tutulması yeni nesil birçok içeriğin sansürlenmesine neden oldu. RTÜK, daha önce yaptığı açıklamalarda Netflix’e “gözümüz üzerinde” uyarısında bulunmuştu.

Şimdi ise ilk olarak YouTube üzerinden Koronavirüs pandemisinin zor günlerinde gerçekleştirdiği komedi programı ile geniş bir kitleye ulaşmayı başaran Hasan Can Kaya’nın Konuşanlar’ı, RTÜK’ün denetimine takılmış durumda. Bu yılın başlarında Acun Alıcalı’nın Exxen kanalına geçen Konuşanlar, hâlâ geniş bir izleyici kitlesini ekran başına geçirmeyi başarıyor.

Programın RTÜK’ün radarına takılmasına ise sosyal medyada yapılan bazı paylaşımlar neden oldu.

Konuşanlar Neden RTÜK Tarafından İncelenecek?

Gazeteci Nihat Genç, Twitter hesabı üzerinden programdan yayınlanmış bir kesiti paylaştı. Genç paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“Yokluk, sefalet, sapıklık diplerde… Gençler galiba para için makul yollardan geçinecek fikir, akıl, ürün bulamıyor ve zıpırın biri seyircinin yüzüne ana avrat düz gidip ekmeğini kazanıyor! Adına da mizah demiş, seyirci de mazoşist, para verip kendine küfür ettiriyor!”

Konuşanlar Exxen Hasan Can Kaya Acun Ilıcalı

Sonrasında, Hasan Can Kaya’nın kendisini aradığını aktaran Genç şunları kaydetti:

- Reklam -

“Biraz önce attığım tweet üzerine Hasan Can Kaya aradı. Lafı ’bana böyle diyemezsin’e getirdi. Ben de ona ’seyircinin anasına küfür hiçbir gelenekte yoktur’ dedim. Efelenip pişkinliğinde ısrar edince, küfür öyle değil böyle edilir deyip yapıştırdım.”

Sosyal Medya İkiye Ayrıldı

Nihat Genç’e gazeteci ve eski milletvekili Barış Yarkadaş şu sözlerle destek çıktı:

“Madem HASAN CAN adlı kişi ile Nihad Genç arasında bir tartışma var; birkaç kelam da ben edeyim. Videoları 4-5 milyon izlenen Hasan Can adlı şovmenin programları tam anlamıyla bir REZİLLİK… Bazı videoları izlerken, oraya katılan gençler adına utandım. Bunun adı mizah olamaz.”

Bununla birlikte birçok sosyal medya kullanıcısı, bunun yalnızca bir mizah programı olduğunu ve gösterinin böyle bir denetime tabi tutulmasının sansürcü zihniyetin devamı olduğuna dair görüşler bildirildi.

Öte yandan RTÜK’ün CHP’li üyesi İlhan Taşçı da tartışmalara dahil olarak Ebubekir Şahin’i eleştirdi:

“Sayın Ebubekir Şahin, ahlaka verdiğiniz önem kadar edebe ve vicdana da önem verip; canla başla toplum sağlığı için didinen doktorlarla ilgili iftiraya ve cahilliğe kulak tıkamayıp yalan yayınları da kurul gündemine getirmenizi bekliyoruz.”

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Malcolm X hapishane kütüphane

Malcolm X’in Hapishane Hücresi Kütüphaneye Dönüştürüldü

Get Out 21. Yüzyıl en iyi senaryosu

Jordan Peele’ın Get Out Filmi, “21. Yüzyılın En İyi Senaryosu” Seçildi