in

Aleksandr Puşkin İmzalı Eserler En Çok Türkiye’de Dinleniyor

Aleksandr Puşkin eserleri dünya çapında en çok Türkiye’de dinleniyor. Sesli kitap servisi Storytel, yazarın doğum gününde önemli veriler paylaştı.

Aleksandr Puşkin Eserleri dinleme storytel
- Reklam -
- Reklam -

Rus edebiyatı denince akla ilk gelen yazarlardan birisi olan Aleksandr Puşkin imzalı eser, dünya çapında en çok Türkiye’de dinleniyor. Sesli kitap servisi Storytel’in yayınladığı verilere göre Puşkin’in en çok dinlendiği ülkenin Türkiye olduğu ortaya çıktı.

İsveç çıkışlı sesli kitap servisi Storytel, ülkemizde de binlerce okura seslenmeyi sürdürüyor. Seslenen Kitap’ı satın alarak Türkiye’deki varlığını kuvvetlendiren platform; edebiyatın dijital dünyadaki yansımaları adına önemli veriler paylaşmayı da ihmal etmiyor.

1799 – 1837 yılları arasında yaşayan Aleksandr Puşkin, Rus edebiyatının klasikleri arasında gösteriliyor. Yüzbaşının Kızı, Seviyorum Sizi, Boris Godunov, Yevgeni Onegin, Erzurum Yolculuğu ve Poemalar gibi eserlerle tanınan yazar ülkemizde de çokça popüler bir isim.

- Reklam -

Storytel, yaptığı açıklamada Rusya’da her dönem geniş kitlelerce okunan Puşkin’in, başta Türkiye, Meksika ve İsveç olmak üzere yurt dışında da yaygın şekilde dinlendiğini duyurdu.

Platform, yazarın doğum gününde (6 Haziran) yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Puşkin en çok Türkiye, Meksika, İsveç, Norveç ve Hindistan’da dinleniyor. Ancak onun diğer ülkelerdeki popülerliği, yüce şaire anavatanında duyulan sevgiyle kıyaslanamaz. O esasen Rus şairdi ve öyle kalmaya devam ediyor.”

Stoyrtel Verilerine Göre Aleksandr Puşkin Eserleri En Çok Türkiye’de Dinleniyor

Açıklamaya göre yazarın Yevgeniy Onegin adlı eseri Rusya’da uzun yıllardır en popüler eseri olmaya devam ediyor. Yevgeniy Onegin, tüm eserler arasında yapılan genel derecelendirmede ise Dante Alighieri’nin kaleme aldığı İlahi Komedya’sından sonra ikinci sırada yer alıyor.

Aleksandr Puşkin Eserleri dinleme storytel

- Reklam -

Puşkin’in dünyada sesli formatta en popüler olan eserleri, ‘küçük trajediler’ diye adlandırılan kategoride olan, Türkiye’de de en çok dinlenen Cimri Şövalye, Taş Misafir, Mozart ve Salieri adlı kitaplar. Meksika ve İspanya’da ise daha çok Yüzbaşının Kızı ve Maça Kızı tercih edilirken, İngilizce seslendirmede ise Yevgeniy Onegin İsveç, Norveç, Finlandiya, Bulgaristan ve Polonya’da yaygın olarak dinleniyor.

Açıklamaya göre Puşkin’in eserlerinin yanı sıra Rus edebiyatı yazarları arasında yurt dışında ayrıca Lev Tolstoy’un yazdığı Anna Karenina, Savaş ve Barış, Fyodor Dostoyevski’nin Suç ve Ceza adlı romanı ve Mihail Bulgakov’un Usta ve Margarita adlı eserleri oldukça popüler.

Storytel uygulaması, son günlerde Spotify ile gerçekleştirmeyi planladığı “sesli kitap yayınlama” ortaklığı ile de gündeme gelmişti.

Siz bu sonuç hakkında ne düşünüyorsunuz? Aleksandr Puşkin eserleri hakkındaki görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Sputnik

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

big bang evrendeki ilk madde

Büyük Patlama’dan Sonra Ortaya Çıkan İlk Madde “Mükemmel Sıvı” Olabilir

titanik felaketi Dr. Besim mmer akalın eseri

Titanik Felaketinden Şans Eseri Kurtulan Türk’ün Projesi Bir Asır Sonra Yayımlandı