in

Yüzüklerin Efendisi’nin Öncülü “Silmarillion” İlk Defa Tolkien’in Kendi Çizimleriyle Birlikte Yayımlanıyor

Silmarillion için illüstrasyonlu özel bir baskı hazırlanıyor. J.R.R. Tolkien’in kült eseri ilk defa yazarın kendi çizimleriyle birlikte yayımlanacak.

The Silmarillion - J.R.R. Tolkien
- Reklam -
- Reklam -

Silmarillion yeni bir baskıya kavuşuyor. J.R.R. Tolkien’in kült eseri, bu defa yazarın kendi çizimleri eşliğinde okurların karşısına çıkıyor.

Yüzüklerin Efendisi serisiyle dünya çapında milyonlarca okura ulaşan ve fantastik edebiyatı şekillendirmeyi başaran J.R.R. Tolkien, ölümünden 49 yıl sonra bile yeni edisyonlarla anılmayı sürdürüyor.

26 Şubat’ta, yazarın daha önce pek fazla gün yüzüne çıkmamış bazı illüstrasyonları Tolkien Vakfı tarafından paylaşıma sunulmuştu. Şimdi ise ilk defa 1977 yılında yayımlanan ve Orta Dünya tarihi hakkında önemli hikâyelere ev sahipliği yapan Silmarillion için yeni bir edisyonun hazırlığı yapılıyor. Ciltli olarak satışa sunulacak bu özel baskıda ilk defa J.R.R. Tolkien’in çizimleri Silmarillion ile aynı kitapta buluşacak.

- Reklam -

İllüstrasyonlu Silmarillion Baskısı Bu Sonbahar Raflarda Olacak

Tolkien’in kendi çizimlerinin eşlik edeceği özel baskı, İngilizce olarak 27 Ekim 2022 tarihinde okurların karşısına çıkacak.

Öte yandan Tolkien, 1937 yılında G.E. Selby’ye gönderdiği bir mektupta kendi çizimleri hakkında şöyle konuşmuştu:

“(İllüstrasyonlar) korkarım benim elimden çıkma ve… bir hayli kötüler.”

Dolayısıyla Tolkien’in yazdıklarıyla çizimlerinin buluşması, yayın dünyası adına da dikkat çekici bir gelişme olacak.

the silmarillion jrr tolkien

Silmarillion İllüstrasyonlu Baskı Arka Kapak Yazısı

Yüzüklerin Efendisi’nin öncülü Silmarillion tarihte ilk kez bizzat J.R.R. Tolkien tarafından hazırlanan illüstrasyonlarla basılacak.

Silmariller, Fëanor tarafından hazırlanıp Elf’lerin en özellerine armağan edilen üç mükemmel mücevher parçalarıydı. İçlerinde Valinor’un İki Ağacı’nın son ışıkları yerleştirilmişti. İlk Karanlık Lord Morgoth, mücevherleri çaldı ve demir tacının içine yerleştirdi. Tacı Orta Dünya’nın kuzeyindeki fethedilemez Angband’a sakladı.

- Reklam -

Silmarillion, Fëanor ve ırkının tanrılara olan isyanını, Valinor’dan sürgünlerini, Orta Dünya’ya dönüşlerini ve büyük Düşman’a karşı verilen kahramanca ama umutsuz savaşlarını anlatıyor. Yüzüklerin Efendisi’nde Elrond ve Galadriel’in geçmişlerini yad ettiğinde düşündükleri antik dramı okura sunuyor.

Kitap birkaç daha kısa hikâye de barındırıyor: Ainulindalë; Yaratılış miti ve Valaquenta; tanrıların güçlerinin tasviri. Akallabêth’te İkinci Çağ’ın sonunda büyük ada krallığı Númenor’un çöküşü barınıyor. Son olarak, Güç Yüzükleri Üzerine ile Üçüncü Çağ’ın sonunda yaşanan büyük olaylar, Yüzüklerin Efendisi’ndeki hâliyle okurlara sunuluyor.

Tolkien, Silmarillion’u sürekli büyüyen bir çalışma olarak yaşattı ve eser ancak ölümünün ardından oğlu Christopher Tolkien’in çabalarıyla, pek çok not ve el yazmalarının bir araya gelmesiyle basıldı. Bu özel edisyonla, Christopher’in babasının mirasını dünyayla paylaştığı kırk yıl ve yirmi kitaplık emeğinin ilk incisini yeni bir gözden sunuyoruz.

Nihai Silmarillion edisyonu Tolkien tarafından 1951’de yazılan bir mektupla eseri zenginleştiriyor. Yazarın Erken Çağlar’a bakışını çok daha iyi anlayabildiğimiz mektubun yanı sıra J.R.R. Tolkien tarafından yapılan çizimler okuyucuyla buluşuyor. Hayranlar tarihte ilk kez Orta Dünya’nın İlk Çağı’nı yazarının büyüleyici güzellikte ve görkemli büyüklükte vizyonuyla görme imkânı buluyor.

Eser toplamda 480 sayfadan oluşuyor. Kitabın Birleşik Krallık’taki baskısı HarperCollins tarafından gerçekleştiriliyor. J.R.R. Tolkien’in illüstrasyonlarıyla hazırlanan bu özel baskının dilimize kazandırılıp kazandırılmayacağı ise şu an için bilinmiyor.

Siz bu baskı hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Tolkien Guide

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Lorien_archers Lorien_archers dedi ki:

    İthaki hazır siyah kapaklısını basacaktı, bunu bassın işte ne güzel.

  2. Avatar for Davram Davram dedi ki:

    Bende Altıkırkbeş’ten çıkan ilk baskı Silmarillion var. Eğer şöyle güzel bir kapak ve özenli bir baskı ve iyi bir çeviriyle çıkarsa memnuniyetle alırım.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ruh Fotoğrafçısı - Bünyamin Tan

Ruh Fotoğrafçısı – Bünyamin Tan | “Bir Fotoğraf, Çoğu Zaman Güzel Bir Hatıranın Yitik Eşyasıdır”

nicolas cage dracula rolü renfield

Nicolas Cage’in Dracula’yı Canlandırdığı “Renfield”dan İlk Görüntüler Geldi