in

Sütçü: Anna Burns’ün Man Booker Ödüllü Romanı Türkçede

Anna Burns’ün 2018 yılında Man Booker Ödülü’ne de layık görülen politik romanı Sütçü (Milkman) İthaki Modern dizisi kapsamında Türkçede.

Sütçü - Anna Burns
- Reklam -
- Reklam -

2018 yılında Man Booker Ödülü’ne layık görülen Anna Burns’ün Sütçü adlı romanı Türkçe olarak raflardaki yerini alıyor. İthaki Yayınları, Modern serisi kapsamında yazarın son kitabını dilimize kazandırıyor.

İlk olarak Mayıs 2018’de, Milkman orijinal adı ile yayımlanan Sütçü okurla buluştuğu andan itibaren çok konuşuldu. Man Booker Ödülü, Orwell Politik Kurgu Ödülü ve Ulusal Kitap Eleştirmenleri En İyi Roman Ödülü’ne layık görüldü, birçok ödüle aday gösterildi.

1962 doğumlu Kuzey İrlandalı yazar Anna Burns, ilk romanı No Bones’u 2001 yılında yayımladı. Onu Little Constructions ve Mostly Hero izledi. Milkman ile dünya çapında ün kazandı.

- Reklam -

Milkman ile Burns, Kuzey İrlanda’ya Man Booker Ödülü’nü getiren ilk yazar oldu.

Sütçü – Anna Burns | Arka Kapak Tanıtımı

Sütçü - Anna Burns
Sütçü 2018 yılında Man Booker Ödülü’ne layık görüldüğünde Anna Burns’ün yazım hayatı, bel ağrıları nedeniyle durma noktasındaydı, küçük bir okur kitlesi vardı ve güçbela geçiniyordu. Önceki iki romanında da Kuzey İrlanda sorununu işleyen, hayatı bu çatışmaların etkisinde geçen Burns, Sütçü ile 2019’da Ulusal Kitap Eleştirmenleri Ödülü ve Orwell Politik Kurgu Ödülü’nü de kazandı, romandaki karakterleri isimsiz olsa da kendi ismini edebiyat tarihine yazdı.

Ortanca kız kardeş başını kitabına gömerek yürüyor. Derken bir dedikodu: “Diğer taraftan” ve “retçi” bir sütçüyle sevgiliymiş güya. Yalan bunlar, ortanca kız kardeşin başka bir sevgilisi var. Belki-sevgilisi. Sınırların sert çizgilerle çekildiği bu yerde dikkat çekmek tehlikeli. Özellikle de bekâr genç kadınlar için. Her yerde seni dinliyor, gözlüyor olabilirler ve sınırı aşmak için tek kelime yeterli.

Sütçü, kutuplaşmış bir toplumdaki gündelik terörün, her şeye sirayet eden siyasetin, asla bertaraf olamayacakların romanı.

“Anna Burns’ün Sütçü’de kullandığı dil inanılmaz. İlk sayfasından itibaren, kelimeleriyle, bizi kendi dünyasının gündelik dehşetine çekiyor.” – Man Booker Ödülü Jürisi

- Reklam -

“Sütçü, terörizmle, cinsel tacizle, uzlaşmanın imkânsızmış gibi geldiği kör edici ayrımlarla, günümüzün kaygılarıyla yüklü… Bu coğrafyanın yoğun baskısı, komedi ile dehşeti birbirine öyle kaynaştırmış ki ortaya yepyeni bir alaşım çıkmış sanki.” – The Washington Post

“Sütçü olağanüstü bir kitap – zekice bir hassasiyetle belirli bir zamanı ve belirli bir çatışmayı öykülüyor ama politik tarafgirliğin, içgüdüsel, insani bağlılıklarımızı nasıl ezip bozduğunu anlatırken evrenselleşiyor. İğneleyici ama komik, öfkeli ama şefkatli üslubu mucizevi.” – Orwell Ödülü Jürisi

“Yetişkin dünya ile kaba absürtlüklerine karşı ergen bir öfke ve kara mizahla dolup taşıyor… Totaliter kontrolün –politik, cinsiyetçi, mezhepçi, toplumsal– çeşitli biçimlerine dair bir roman için, Sütçü’nün cazibeli bir iğneleyiciliği var.” – The New Yorker

“Bu kitapta sahici olmayan bir şey yok… Özgün, komik, ilgi çekici bir şekilde dolambaçlı ve eşsiz.” – The Guardian
Duygu Akın tarafından dilimize kazandırılan eserin editörlüğü ve redaksiyonu Alican Saygı Ortanca’ya ait. Barış Şehri’nin kapak tasarımını üstlendiği 360 sayfalık romanı Emirhan Burak Aydın yayıma hazırlıyor.

Anna Burns imzalı Sütçü, İthaki Modern serisinin 24. kitabı olma özelliğini taşıyor. Dizideki diğer kitapların sırasına buradan göz atabilirsiniz.

Peki siz Sütçü hakkında ne düşünüyorsunuz? Anna Burns’ü Türkçede okuyacak olmaktan memnun musunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Kara Şimşek Film ile Geri Dönüyor: Knight Rider Zamanı!

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Kapak fotoğrafını ne zaman görsem aklıma istemsizce Cs geliyor :joy:

  2. Avatar for Mazotci Mazotci dedi ki:

    Yalnız değilsin …

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

jared leto andy warhol

Jared Leto, Andy Warhol Rolü ile Geliyor

radyo dalgaları

30 Bin Işık Yılı Uzaktaki Ölü Yıldızdan Dünya’ya İlk Kez Yüksek Frekanslı Radyo Sinyali Ulaştı