in ,

Hayallerdeki Meslek: Fransa Kırsalında ‘Eviyle Birlikte’ Gezen Kitapçı

Gezgin Evi’yle Fransa taşrasında dolaşarak kitap satışı olmayan yerlere ulaşan seyyar kitapçı, ülkede büyük ilgi topladı.

Fransa Kitapçı
- Reklam -
- Reklam -

Fransa’nın Alsace bölgesinde yaşayan Megel-Nuber, kitapçısını “Noel pazarlarındaki kabinlere” benzetiyor. Önceleri sıradan bir kitapçı açmayı düşünse de, Fransa’nın şehre uzak yerlerindeki kitapçıların çoğu zaman kapalı olduğunu düşünerek hem gezip hem çalışabileceği bir alan yaratmaya karar vermiş. Bugün çalıştığı ve yaşadığı mekân açık renkli çam raflardan ve banklardan oluşan aydınlık bir iç mekâna sahip.

“İnsanı hayal etmeye sürükleyen bir kulübe hissi ve küçük bir kitap dükkânının havasını aynı anda istiyordum.”

La Maison Qui Chemine’nin (Gezgin Ev) yapımına yardımcı olan Pauliana Fagué, tasarımla ilgili yukarıdaki cümleyi dile getiriyor. Megel-Nuber, içerideki tek kıvrımlı yapı olan ve oldukça tanıdık görünümlü tezgâhın ise ortama “organik bir his verdiğini” dile getiriyor. Bu minik ev, 590 kilo ağırlığındaki yaklaşık 3000 kitabı stok edebilecek şekilde inşa edildi.

- Reklam -

fransa kitapçı

Bu ağırlığı taşımak için başarılı önlemler alınsa da, Fransa’nın İsviçre sınırındaki Jura Dağı’nda bu aracı gönül rahatlığı içinde sürmek pek mümkün değil. Megel-Nuber, ortalama bir taşınabilir evden daha büyük, traktör römorkundan daha küçük olan kitap dükkânını sürmekten mutluluk duyduğunu dile getiriyor.

“İniş yapmak oldukça zor, çünkü çekme aracı, kabinden daha ağır.”

Aracın ağırlık merkezini dengelemek için seyahatleri sırasında kitapları üst raflardan indirdiğini de ekliyor.

Kasabalar yerel festivaller sırasında genellikle ona da davet yolluyorlar. Megel-Number ve Au Vrai Chic Littérère adındaki kitapçısı, üç hafta boyunca yollarda olacak. Sahibinin astımı olması nedeniyle bu küçük gezgin ev, çevre dostu keten tohumu yağı bazlı boyalarla boyanmış durumda. Tavanda zar zor seçilen yatağına yakın küçük penceresi de uykusu sırasında ona düzenli olarak hava verme görevini üstleniyor.

- Reklam -

fransa kitapçı

Son olarak, Megel-Nuber hareket eden dükkânının inşası sırasında her hafta onu ziyaret ettiğini söylüyor.

“Değişimini gözlemlemem gerekiyordu. Onu almaya geldiğimde kafamdaki gibi olmamasına katlanamazdım.”

Megel-Nuber’ın hem yaşayıp hem gezdiği hem de taşradaki küçük kasabalara kitap sattığı bu muhteşem kitapçı evi herkesi büyülemeye devam ediyor.


* Dükkânında Sadece Tek Bir Kitap Satan Japon

* Kitapçıya Dönüştürülen 100 Yıllık Tiyatro Binası, Ziyaretçilerini Büyülüyor

* Pek Çok Muhteşem Kütüphanenin Ardındaki Gizli Kahraman, Küçük Bir Londra Kitapçısı!

Kaynak: Architectural Digest

Oğuzhan Koç

1998’in sonbaharında, İstanbul’da dünyaya gözlerini açan yazar hala doğduğu semtte yaşamakta. Küçük dünyaların büyük hayalcisi olması nedeniyle zaman zaman kabına sığamıyor. Eskinin öğretmen lisesi şimdininse Çapa Fen Lisesi’nde okurken lise fanzinine yazdığı şiirlerle ilk eserlerini okuyucuya sunmaya başladı. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Matematik Mühendisliği okurken aynı zamanda da edebiyat ve sinemayla ilgileniyor. Gezmeyi, izlemeyi ve yazmayı bir bütün haline getirdiği eserler verme hayali içerisinde yaşarken şimdilik sadece sitelere birkaç haber yazmakla yetiniyor.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Tambora frankenstein dracula

Tambora Yanardağı Patlaması: Dracula ve Frankenstein’ın Gizli Mimarı

Oathbringer

Brandon Sanderson’ın Fırtınaışığı Arşivi 3. Romanı Oathbringer Geliyor