in ,

2022 Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri Sahiplerini Buldu

2022 Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri kazananları açıklandı. Roman dalında ödülün sahibi Zeynep Kaçar olurken şiir kategorisinde ödülü Ömer Erdem kucakladı.

2022 Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri Kazananları
- Reklam -
- Reklam -

2022 Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri kazananları duyuruldu. Roman kategorisinde ödül Yalnız adlı kitabıyla Zeynep Kaçar’ın olurken şiir ödülü Güneş Kalır Bir Başına ile Ömer Erdem’in oldu.

Attilâ İlhan Bilim Sanat ve Kültür Vakfı’nın düzenlediği ve Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın desteklediği Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri, yedinci defa düzenlendi.

Onursal başkanlık koltuğuna Doğan Hızlan’ın oturduğu 2022 Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri roman, şiir, ilk roman ve ilk şiir kitabı kategorilerinde düzenlendi.

- Reklam -

Attilâ İlhan Roman Ödülü jürisinde Mehmet Eroğlu, Faruk Şüyün, Seval Şahin ve aileyi temsilen Ali Cem İlhan yer alıyor. Metin Celal’in başkanlığındaki Attilâ İlhan Şiir Ödülü jürisinde ise A. Ali Ural, Adnan Özer, Tuğrul Tanyol ve aileyi temsilen Kerem Alışık bulunuyor.

İşte 2022 Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri Kazananları

Roman Ödülü

Zeynep Kaçar, Doğan Kitap tarafından yayımlanan Yalnız adlı kitabıyla ödüle layık görülürken ödülün gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:

“Güncel bir konuyu, toplumsal kaygıları da gözeterek umutsuzluğun, çaresizliğin umuda dönüşebileceğini akıcı, sürükleyici bir dil ve kurgu ile anlatması nedeniyle ödüle layık bulunmuştur.”

2022 Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri Kazananları - Zeynep Kaçar

Zeynep Kaçar ödül hakkında ise şu açıklamayı yaptı:

“Bir karanlığa hapsolmuş tüm kadınlar için umut dileyen bir roman Yalnız. Attilâ İlhan Roman Ödülü’ne layık bulunmak benim için büyük mutluluk ve onur.”

Şiir Ödülü

Şiir Ödülü jürisi, Everest Yayınları etiketiyle yayımlanan Ömer Erdem imzalı Güneş Kalır Bir Başına kitabını birinci seçti. Seçici kurul, gerekçeyi şu ifadelerle detaylandırdı:

“2022 yılı Attilâ İlhan Şiir Ödülü, gelenekle moderni kaynaştıran bütüncül bakışı, titiz dize işçiliği, kendine özgü dili ve hayatla örtüşen canlı imgeleri göz önüne alınarak ‘Güneş Kalır Bir Başına’ adlı kitabıyla Ömer Erdem’e verilmiştir.”

ömer erdem ödül

Ömer Erdem ödül hakkında yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

- Reklam -

“Gönül (aşk), gençlik ve toplum. Attila İlhan şiirini açıklayacak üç element diyebiliriz bunlara. Aynı zamanda o, bu üç kavramı da enerjiyle buluşturmuş da sayılır. Geleneği savunmaz, onu yaşatır. Dil, şairle toplum arasında etkinleştirilir. Dilin şiirde toplum adına hayat bulması ise yakın değil uzak akrabalıklarla mümkün olur. Seçkin jüri böylesi bir ışıma gördüğü için olacak Güneş Kalır Bir Başına’yı ödüle değer bulmuş. Teşekkür ederim. Umarım ödüller, hem insani hem de toplumsal sızılarımızın çıkış yolu olan şiire, şiirimize yeniden bakma fırsatı sunar.”

İlk Roman Vakıf Özel Teşvik Ödülü

İlk Roman Vakıf Özel Teşvik Ödülü, Pankuş Yayınları tarafından yayımlanan Kanat Koparmaca adlı eseriyle Zekiye Yaldız’ın oldu.

Jürinin ödül gerekçesinde şu sözler yer aldı:

“Anne, kız ilişkilerine, çocukluk ve ilk gençlik yıllarına odaklanarak yer yer kısa, sade duygusal öykülerle bir iç hesaplaşmayı etkileyici dille anlatması nedeniyle değer bulunmuştur.”

Zekiye Yaldız ödül için şöyle konuştu:

“Küçük bir kızken gökyüzüne bakıp yazar olduğumu hayal ederdim. Bir gün tesadüfen Attilâ İlhan’ın ‘Yalnızlık’ şiirini okudum ve ‘Yıldızlar, aydınlık fikirler gibi tavanda salkım salkım’ dizesine tutunarak yıldızlara sözcüklerle çıkabileceğim fikrine kapıldım. Bugün Kaptan’ın adına verilen ‘İlk Roman Teşvik Ödülü’nü almak, edebiyat okyanusuna açılan gemiye bilet almak gibi bir duygu…”

İlk Şiir Kitabı Vakıf Özel Teşvik Ödülü kategorisinde ise bu sene herhangi bir eser ödüle değer görülmedi. Yarışma, geçen yıl da ilk roman kategorisinde ödüle değer eser bulamamıştı.

2022 Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri, 21 Kasım 2022 tarihinde Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlenecek tören ile sahiplerine takdim edilecek.

2022 Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri kazananları hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Tilahan

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Yaratılış Sütunları james webb uzay teleskobu

James Webb Uzay Teleskobu, “Yaratılış Sütunları”ndan Büyüleyici Bir Fotoğraf Yakaladı

Cadılar Bayramı - Korku Filmi Önerisi 2022

Cadılar Bayramı’nda İzleyebileceğiniz 2022 Çıkışlı Gözden Uzak Kalmış 10 Korku Filmi