in ,

Sri Lankalı Yazar Shehan Karunatilaka, 2022 Booker Ödülü’nün Sahibi Oldu

2022 Booker Ödülü kazananı açıklandı. Sri Lanka’dan, Shehan Karunatilaka “The Seven Moons of Maali Almeida” kitabı ile ödüle değer bulunan isim oldu.

2022 Booker ödülü kazananı Shehan Karunatilaka
- Reklam -
- Reklam -

2022 Booker Ödülü kazananı Shehan Karunatilaka oldu. Pazartesi akşamı Londra’da verilen ödül, İngilizce yazılmış ve Birleşik Krallık ile İrlanda’da yayımlanmış kurmaca eserlere veriliyor.

13 kitaplık uzun listesi temmuz ayında, 6 kitaplık kısa listesi ise geçen eylülde açıklanan The Booker Prize’ın kazananı açıklandı.

47 yaşındaki Sri Lankalı yazar Shehan Karunatilaka ödülün yeni sahibi oldu. Jüri heyeti, Karunatilaka’nın romanını “iç savaşla kuşatılmış Sri Lanka’nın kanlı kargaşasının ortasında geçen yakıcı ve dokunalı şekilde komik bir hiciv” olarak tanımladı.

- Reklam -

Yazarın ödüle değer bulunan The Seven Moons of Maali Almeida kitabı, bir haftalığına ölümden uyanan bir fotoğrafçının, arkadaşlarından fotoğraflarını bulmalarını ve savaşın acımasızlığını ortaya çıkarmalarını istemesini konu alıyor.

Sri Lanka’nın önde gelen yazarlarından birisi olan Karunatilaka, ilk romanı Chinaman’i 2011’de yayımlamış ve edebiyat çevrelerinin dikkatini çekmişti. Yazarın çalışmaları daha önce Rolling Stone, GQ ve National Geographic gibi uluslararası mecralarda yayımlanmıştı.

2022 Booker ödülü kraliçe - dua lipa
Kraliçe Camilla ve Dua Lipa

2022 Booker Ödülü Kazananı Shehan Karunatilaka, Ödülü Kraliçe’den Aldı

Sri Lankalı yazar, 2022 Booker Ödülü’nü Prens Charles’n eşi Kraliçe Camilla’nın elinden aldı. Bununla birlikte ödül gecesine pop müzisyeni Dua Lipa da konuk oldu.

Yazar, 2009’da Sri Lanka iç savaşının sona ermesinden sonra, “kaç sivilin öldüğü ve bunun kimin hatası olduğu konusunda şiddetli bir tartışma yaşandığında, ölülerin bakış açılarını ortaya koyabilecek bir hayalet hikâyesi yazmaya karar verdiğini” söyledi.

Jüri heyeti başkanı Neil MacGregor, romanın “kapsamını, becerisini, cüretini ve neşesini” övdü ve eseri “okuyucuyu yaşam ve ölüm arasında bir hız treni tadında bir yolculuğa çıkaran bir ahiret noir” olarak nitelendirdi.

Karunatilaka ödülünü alırken şunları söyledi:

- Reklam -

“Umarım çok uzak olmayan bir gelecekte… Sri Lanka, bu yolsuzluk, ırkçılık ve adam kayırma fikirlerinin işe yaramadığını ve asla işe yaramayacağını anlayacak.”

Shehan Karunatilaka 2022 Booker ödülü kazananı

2022 Booker Ödülü için kısa listeye kalan diğer beş aday, Zimbabwe’den NoViolet Bulawayo’nun yazdığı Glory; Amerikalı romancı Percival Everett’in yazdığı The Trees; İngiliz romancı Alan Garner’ın yazdığı Treacle Walker; İrlandalı yazar Claire Keegan tarafından yazılan Small Things Like These ve Amerikalı romancı Elizabeth Strout tarafından kaleme alınan Oh William! olmuştu.

Booker Ödülü ile birlikte kazanana 50.000 Sterlin (yaklaşık 1 milyon dolar), ödülün yanı sıra kısa listeye kalan altı yazarın her birine 2.500 Sterlin (yaklaşık 52 bin TL veriliyor.

Organizasyon ayrıca, İngilizceye çevrilmiş bir kurgu eserine Uluslararası Booker Ödülü adlı ayrı bir onur veriyor. 2022 ödülü, Haziran ayında Hintli yazar Geetanjali Shree’nin Daisy Rockwell tarafından İngilizceye tercüme edilen Tomb of Sand adlı romanına verildi.

Siz 2022 Booker Ödülü kazananı hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: NRP, BBC

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for BiblofilYouTube BiblofilYouTube dedi ki:

    Prestijli bir ödül. Hayırlı olsun. Benim ilgimi çekti açıkçası kitap. İthaki Moderne bir transferimiz yok mu :slight_smile:

    Yalnız haberde ödül para birimi hatası olmuş :slight_smile:

    Edit: pardon kafam pulitzere gitti.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Rosemary'nin Bebeği - Ira Levin | Haftanın Kitabı #242

Rosemary’nin Bebeği – Ira Levin | Haftanın Kitabı #242

The Walking Dead Dizisinden Negan'ın Beyzbol Sopası

The Walking Dead Dizisinden Negan’ın Ünlü Beyzbol Sopası ‘Lucille’, Açık Artırmada 51 Bin Dolara Satıldı