in ,

Disney Şimdi de Gözünü Activision Blizzard’a mı Dikti?

Agresif büyüme hamleleriyle dikkatleri üzerine çeken Disney, oyun dünyasındaki dengeleri değiştirecek bir adıma mı hazırlanıyor? Şirketin sıradaki satın alması oyun devi Activision Blizzard mı olacak?

disney blizzard
- Reklam -
- Reklam -

Disney çevrimiçi yayın yapacak yeni platformu ile Netflix’in tahtını sallamaya hazırlanıyor. Fakat şirketin tek icraatı bu sıralar yalnızca Disney + değil. Disney bir başka sektörde daha etkisini artırmayı düşündüğü söylentileri finans dünyasında kulaktan kulağa yayılır oldu. Adı geçen sektör, Disney’in bugüne kadar büyük bir atılım yapmaya hiç yeltenmediği video oyun sektöründen başkası değil elbette. Bu bağlamda, oyun dünyasında dair en ciddi adımını oldukça cesur ve ses getirir bir biçimde atmayı hedefleyen Disney’in, son yıllarda yayınladığı oyunlardan çok yaşadığı çalkantılarla adı anılan Activision Blizzard’ı satın almayı düşündüğü belirtiliyor.

Activison Öncesi ve Sonrası Blizzard

Activision ile birleşmeden önce Blizzard, oyun dünyasının en önde gelen firmalarından birisiydi. Starcraft, Warcraft, Diablo gibi kendine has evrenleri ve o evrenlere ait başarılı oyunları ile hatırı sayılır bir oyuncu kitlesini ulaşmayı başarmıştı. Ne olduysa Activison birleşmesi sonrası oldu ve Blizzard bayır aşağı yuvarlanmaya başladı. Önceliği oyuncuları memnun etmek olan firma yerini önceliği kâr etmek olan bir şirkete bıraktı. Yanlış anlaşılma olmasın, elbette her şirketin birincil amacı kâr elde etmektir. Fakat Blizzard bunu sanki önceliği değilmiş gibi göstermeyi ve hayranlarını tatmin edecek oyunlar yaratmayı bilen sektörün öncü firmalarından birisiydi. Fakat Activison birleşmesi sonrası şirketin üst yönetimindeki istifalar, arka arkaya gelen işten çıkartma dalgaları ve basına sızan şirket içi şikâyet haberleri sonrası Activison Blizzard’ın eski gücünde olmadığı aşikâr. Finans dilinde konuşursak tüm bunlar satın alma fırsatı anlamına geliyor.

blizzard oyun

- Reklam -

Disney gibi bir devin bu fırsatı görmemesi imkansızdı. Bloomberg’in haberine göre, yatırım danışmanı Gerber Kawasaki şirketinden Nick Licouris, Disney’in Activision Blizzard’ı bünyesine katmasının firmanın yararına olabileceğini belirtmiş. Ateş olmayan yerden duman çıkmaz diye düşünmek lazım. Nick Licouris, her geçen gün büyüyen e-spor dünyasının, Disney’in genişleyen televizyon ve sinema evrenlerinin imkânlarını kullanabileceği bir ortam olduğunu eklemiş. Licouris, “En ideali bu satın alımın şu an gerçekleşmesi,” diyerek düşüşteki Activision Blizzard hisselerinin değerine dikkat çekmiş.

Oyun Dünyası – 150 Milyar Dolarlık Dev Bir Pasta

Bilindiği gibi Disney’in video oyun dünyasındaki tecrübesi pek parlak değil. Playdom ve Club Penguin gibi şirketleri bünyesine katan Disney, aradığını bulamamış ve yola elindeki evrenleri (Star Wars, Marvel vb.) yapımcı firmalara lisanslama yöntemi ile devam etmişti. Bunun sonuçlarının da ne kadar başarılı olduğu tartışma konusu.

- Reklam -

Newzoo’nun 2019 yılı küresel oyun raporuna göre oyun sektörü 151.2 milyar dolarlık bir pastaya ulaşmış durumda. Disney’in bu pastadaki payını arttırması için Activision Blizzard gibi bir firmayı bünyesine katması dengeleri değiştirebilecek bir hamle olacaktır. Fakat Disney’in bu satın alım için kesenin ağzını açması gerekiyor. Bahsettiğimiz tüm bu sıkıntılı tabloya rağmen Activison Blizzard hâlâ 37 milyar dolarlık dev bir şirket.

activision blizzard

Son olarak Disney’in dışında Apple’ın da Activision Blizzard hamlesi için pusuda beklediği söyleniyor. Bakalım gelişmeler neler getirecek.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Disney bu satın alımı gerçekleştirmeli mi? Bir sürpriz olup Apple alırsa ne olur? Diablo 4 nerede kaldı? Düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forumda paylaşmayı unutmayın.
Kaynaklar: Bloomberg, PC Gamer


* Netflix ve Disney+’a Yeni Rakip: HBO Max

* Disney Durmuyor: Hulu Resmen Disney’in!

Ufuk Yasin Yurtbil

Hikaye anlatıcısı, okur-yazar-inceler, sinemasever, birincilik ödüllü amatör bir öykü yazarı, hayatı dolu dolu yaşamaya hevesli, öğrenmeye aç bir ruh. Meslekten inşaat mühendisi, doğuştan hayalperest, bir tutam bilimkurgu/fantastik kurmaca.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Midkemian Midkemian dedi ki:

    Bu kadar başarı sağlamış, yani başarısı tesadüf olmayan büyük bir oyun şirketi ortalama bir şirket yönetimiyle çok daha başarılı olabilirdi. Ama ne oluyorsa başarıyı gören açgözlü zenginler şirketlere kafa göz dalarak tüm o başarılı yönetimi lağvediyorlar.
    Birbirinden güzel oyun içi videoları, son derece akıcı oyun mekanikleriyle öğrencilik hayatımızı bir daha unutamayacağımız kadar değiştiren bu şirket, resmen gözümüzün önünde dağılıyor. Yine çok başarılı yapımlar var, Wow çok seviliyor ben ilgilenmesem de, Hearthstone oldukça başarılı ve yine çok akıcı, ama Blizzard benim istediğim yöne doğru gitmedi diyebilirim.

  2. Avatar for Gurlino Gurlino dedi ki:

    Starcraft ilk çıktığında telefon hattı üzerinden arkadaşlarla multiplayer oynuyorduk. Warcraft 3, Diablo 1-2 kaç kere bitirdiğimi hatırlamadığım oyunlar. 2006 yılından beri WoW oynuyorum. Blizzard ile bağım oldukça kuvvetli. Ama gelinen noktanın düzeleceğine dair bir inancım yok doğrusu. Kemik kadronun da ayrılması ile Blizzard’ın eski Blizzard olmadığını düşünüyorum. Disney’in alması sonrası belki de büyük bir değişim olmaz diye ummaktan başka bir seçenek yok gibi geliyor. Belki Pixar gibi aynı kalitede devam edebilirler. En azından şirket batmaz ve bir şekilde oyun evrenlerinin devamını görebiliriz.

    Bence Disney açısından kaçırılmayacak bir fırsat Activision-Blizzard. Param olsa ben alırım. :smiley:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Dede Korkut Destanı - Necati Demir

Şimdiye Kadarki En Detaylı Dede Korkut Destanı Baskısına Hazır Olun!

2019 British Fantasy Awards

2019 British Fantasy Awards Adayları Açıklandı