in

Açık Artırmada İsimsiz Bir Alıcıya Satılmıştı: Kanuni Sultan Süleyman Portresi İBB’ye Bağışlandı

Kanuni Sultan Süleyman portresi İstanbul’a geri dönüyor. Açık artırmada 5 milyon TL’ye alıcı bulan tablo, İBB’ye bağışlandı.

Kanuni Sultan Süleyman Portresi
- Reklam -
- Reklam -

Geçen mart ayında gerçekleştirilen bir açık artırmada, aralarında Kanuni Sultan Süleyman için çizilmiş olan bir portrenin de bulunduğu pek çok eser satışa çıkmıştı. Müzayedeye İstanbul Büyükşehir Belediyesi de girmiş ancak Kanuni Sultan Süleyman portresi, 5 milyon TL’ye isimsiz bir alıcının olmuştu. Şimdi o portre evine dönüyor.

Ünlü açık artırma şirketi Sotheby’s tarafından gerçekleştirilen etkinlikte birbirinden kıymetli eserler satışa çıkmıştı. İBB de müzayededen pek çok nadir eser toplamış ancak malum portre isimsiz bir alıcıya gitmişti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, Twitter hesabı üzerinden paylaştığı gönderide portrenin evine döndüğünü müjdeledi.

- Reklam -

İmamoğlu, paylaştığı Tweet’te şu sözleri kullandı:

“Evine Dönüyor! Mart ayında İngiltere’deki müzayedede rekor fiyata satılan Kanuni Sultan Süleyman portresi eser alıcısı tarafından İBB’ye bağışlanmıştır. Böylesi kıymetli bir eserin İstanbul’a bağışlanması ve İBB’ye duyulan güven gurur verici. İstanbul’a hayırlı olsun.”

Kanuni Sultan Süleyman Portresi İsimsiz Bir Bağışla Evine Dönüyor

Mart ayında 438 bin sterlin (yaklaşım 5 milyon TL) karşılığında portreyi satın alan kişi, Kanuni Sultan Süleyman portresini İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağışladı.

İngiltere’deki ünlü müzayede evi Sotheby’s’te gerçekleşen açık artırmada rekor fiyattan alıcı bulan portre artık İstanbul’un olacak.

Kanuni Sultan Süleyman Portresi

Kanuni Sultan Süleyman portresi ise beklenenden 4 kat daha yüksek bir fiyata, isimsiz bir alıcının olmuştu.

- Reklam -

1800’lü yıllardan beri Fransız bir ailede bulunan portrenin 16. yüzyılda İtalyan ressam Cristofano Dell’ Altissimo tarafından yapıldığı düşünülüyor.

Muhteşem Süleyman olarak anılan Osmanlı padişahı için çizilen portrede, Kanuni’nin o sırada 43 yaşında olduğu tahmin ediliyor. Tablonun yapıldığı tam tarih ne yazık ki belli değil. Ancak ihtimaller Preveze Deniz Zaferi’nden (28 Eylül 1538) hemen sonrasını işaret ediyor.

İBB, 31 Mart 2021 tarihindeki açık artırmada Zuhruf Suresi’nin yazıldığı 1.200 yıllık, Maide Suresi’nin yazıldığı 1.100 yıllık ve 5 ayrı surenin yazıldığı 700 yıllık Kur’an-ı Kerim sayfaları, Mesnevi ve Bahaeddin Veled’in İbtidâ-Nâme’sini satın alarak önemli kültür varlıklarını Türkiye’ye kazandırmıştı.

İBB Geçen Yıl da Fatih Sultan Süleyman Portresini İstanbul’a Getirmişti

İBB’nin şehre geri getirmeyi başardığı tek portre Kanuni ile sınırlı değil. Yine Sotheby’s’in düzenlediği bir açık artırmada, İBB 770 bin sterlin karşılığında Bellini’ye ait olan Fatih Sultan Mehmet portresini satın alarak Türkiye’ye getirmişti.

Bellini Fatih Sultan Mehmet

Konu hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Antik mısır mumya hamile

Erkek Olduğu Sanılan Mısır Mumyasının Hamile Bir Kadına Ait Olduğu Ortaya Çıktı

Yeşilçam 2. sezon blutv

Yeşilçam 2. Sezon Çekimleri Başladı: BluTV Dizisi Hız Kesmiyor