in

Amazon, MGM Stüdyolarını 8,45 Milyar Dolara Satın Aldı: James Bond Dahil Birçok Dev Marka El Değiştirdi

Amazon, MGM Stüdyolarını 8,45 milyar dolara satın aldı. James Bond, Rocky, Pink Panther gibi kült serilerin artık yeni bir sahibi var.

amazon mgm stüdyoları satın alma
- Reklam -
- Reklam -

Uzun süredir gündemde olan dev satın alma sonunda gerçekleşti. Amazon, MGM Stüdyolarını 8,45 milyar dolar karşılığında satın aldı. Sinema tarihinin efsane stüdyosunun artık yeni bir sahibi var. James Bond dahil pek çok önemli marka böylece el değiştirmiş odu.

Amazon, MGM Studios’u 8,45 milyar dolar karşılığında satın aldığını resmi olarak duyurdu. Tam adı Metro-Goldwyn-Mayer olan stüdyo, yaklaşık bir asırlık tarihe sahip. Hollywood’un en köklü stüdyolarından birisi. 1924 yılında kurulan MGM’nin yeni sahibi, şu sıralar dijital yayın kütüphanesini Amazon Prime Video ile genişletmeye başlayan Amazon oldu.

MGM’in mirasını ve film kataloğunu koruyacaklarını açıklayan şirketler, bu satın alma ile birlikte mevcut çalışmalara daha fazla kişinin erişim sağlamasına yardımcı olduklarını da ifade ettiler. Açıklamalara göre bu satın alma ile birlikte Amazon, MGM’e en iyi yaptığı şeyi devam etme gücü verecek: Harika hikâyeler anlatma fırsatı.

- Reklam -

Amazon Tarafından Satın Alınan MGM Stüdyoları, James Bond Dahil Pek Çok Dev Markanın Sahibiydi

Pink Panther, Rocky, 007 James Bond gibi kült serilerin ardındaki stüdyo olan Metro-Goldwyn-Mayer artık yeni bir çatının altında. Anlaşma, AT&T’ye bağlı olan WarnerMedia ile Discovery’nin birleşme kararından hemen sonra geldi. Discovery ve WarnerMedia birleşmesi, medya dünyasında büyük ses getirmiş ve dijital yayın platformları arasındaki ibreyi WM cephesinden yana çevirmişti.

amazon mgm

Ancak şimdi ondan çok daha büyük bir ses getiren hamle Amazon tarafından geldi. Bir süredir ciddi anlamda kriz yaşayan MGM Stüdyoları, ekonomik açıdan hayli zor durumdaydı. Yaklaşık 5-6 milyar dolar değer biçilen stüdyo, son James Bond filmini de Koronavirüs pandemisi nedeniyle vizyona sokamayarak ciddi bir krizin ortasına düşmüştü. Krizin aşımı ise dev bir satın alma ile oldu.

Öte yandan James Bond serisinde tek söz hakkı MGM’de değildi. Şirket, 007 için hakları Eon Productions ile paylaşıyor. Barbara Broccoli ve Michael G. Wilson tarafından yönetilen bu yapım şirketi marka üzerinde ciddi bir hakka sahip. Dolayısıyla Amazon’un kendi yayın platformu Amazon Prime Video’da son James Bond filmi No Time to Die’ı yayınlayabilmek için yine önemli bir hak mücadelesine girişmek durumunda.

- Reklam -

MGM Studios Logosu

Şu sıralar MGM imzası ile geliştirilen yapımlar arasında Ridley Scott’ın House of Gucci filmi, Paul Thomas Anderson’ın Soggy Bottom filmi, başrolünde Ryan Gosling’in yer aldığı Andy Weir uyarlaması Project Hail Mary gibi eserler yer alıyor.

MGM anlaşması, 2017 yılında Amazon’un 13,7 milyar dolar karşılığında Whole Foods’u satın almasından sonra Amazon’un en büyük ikinci satın alması olarak tarihe geçti.

Siz bu hamleyi nasıl yorumluyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Variety

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Onyx Boox e-kitap okuyucu

Son Teknoloji Bir e-Kitap Okuyucusu Onyx Boox ile Tanışma Zamanı

exxen leyla ile mecnun dizisi çekimleri

Exxen Duyurdu: Leyla ile Mecnun Çekimleri Tam Kadro Başlıyor