in

MGM Stüdyoları Satılabilir: No Time to Die Ertelemesi Finansal Durumu Altüst Etti

MGM Stüdyoları satılabilir. Yeni James Bond filmi No Time to Die’ın ertelenmesi, şirketin içinde bulunduğu finansal krizi daha da derinleştirdi.

MGM Stüdyoları Satılabilir
- Reklam -
- Reklam -

Koronavirüs pandemisi sinema üzerindeki etkisini hissettirmeye devam ediyor. MGM Stüdyoları, normal şartlarda geçen aylarda vizyona sokmayı planladığı James Bond filmi No Time to Die’ı gelecek yıla erteledikten sonra; hâlihazırda yaşadığı finansal problemleri çok daha sert bir şekilde hissetmeye başladı. Metro-Goldwyn-Mayer şirketi, dijital bir yayın servisine satılmaya çok yakın.

Metro-Goldwyn-Mayer’ın Netflix, Disney, Apple gibi şirketlere satılacağına dair haberler ilk defa Ocak 2020 gibi çıkmıştı. Ancak şirket yine de büyük paralar yatırdığı No Time to Die filminden ümitliydi. Covid-19 salgını sonrası yapım tekrar tekrar erteleme aldı. Son olarak ise 2021’in nisan ayına ertelendi. MGM, gişe hasılatında en az 1 milyar dolar bulmayı beklediği yapımını bu kadar ileri bir tarihe almak zorunda kalınca finansal olarak çöküntü yaşadı. Film için alınan borçların faizleri, her ay MGM’e 1 milyon dolar kaybettirmeye devam ediyor.

Mart 2020’den beri çoğu ülkede büyük oranda kapalı olan sinema salonları, dev film şirketlerini de sert bir şekilde vurmayı sürdürüyor. Yaşanan kriz her geçen gün derinleşirken birçok film sinemayı es geçerek dijitale geliyor.

- Reklam -

Hollywood’un En Köklü Stüdyolarından MGM, Dijital Bir Platforma Satılabilir

1924 yılında kurulan MGM, film ve dizi sektöründe ABD’nin en büyük firmalarından birisi oldu. Ancak yaşanan ekonomik kriz MGM’in sonunu getirecek gibi duruyor. Şirket, satış sürecini resmen başlatmak için iki yatırım bankası ile anlaşmış durumda. Buna göre MGM, bir Hollywood stüdyosuna, uluslararası bir holdinge ya da bir yatırım fonuna satılabilir.

metro golden mayer studios logo

Esasında MGM’in ekonomik sıkıntıları Koronavirüs salgınından öncesine dayanıyor. Ancak pandemi, süreci bir hayli hızlandırmış gibi görünüyor. Warner Bros. ve Disney gibi diğer köklü şirketler borçlarını yeniden yapılandırıp işten çıkartmaları hızlandırarak süreci atlatmış gibi görünüyor. Ayrıca iki firmanın da dijital platformları (HBO Max ve Disney+) şirketlere bu yılı ve önümüzdeki seneyi kurtarmak için ciddi oranda kaynak sağlamış durumda. MGM’in dijital yayın servisi Epix ise şirkete rakipleri kadar katkı sağlayamadı.

No Time to Die 600 Milyon Dolara Dijitalde Alıcı Bulamadı

2021’de Warner Bros.’un neredeyse bütün büyük bütçeli filmlerini HBO Max’te de yayınlayacağının açıklanmasından sonra; MGM de No Time to Die için piyasa araştırmasında bulundu. Metro-Goldwyn-Mayer’ın yeni James Bond için istediği 600 milyon doları hiçbir dijital yayın platformu vermeye yanaşmadı.

Rami Malek No Time to Die

Ne Apple+, ne HBO MAX, ne Amazon Prime ne de diğer dijital yayın platformları 600 milyon doları tek bir filmin gösterim hakkı için gözden çıkartmadı. Şirket de daha azına razı olmayarak tekliflerini geri çekti ve filmi vizyona sokma kararının arkasında durdu.

- Reklam -

MGM Stüdyoları İçin En Güçlü Aday Apple

Bu dev stüdyonun kim tarafından satın alınacağı henüz belli değil. Ancak bu satın almadan sonra gösteri sektöründe kartlar yeniden dağıtılacak desek yeridir. HBO Max, Warner Bros.’un film ve dizi külliyatına, Disney+ Disney’in, Fox’un geçmişine sahip. Amazon Prime ise belki şu anda bünyesinde dev bir yapım bulundurmasa da 1 milyar dolarlık bütçesiyle Yüzüklerin Efendisi dizisinin yayın hakkına sahip. Netflix de dijitale ilk girenlerden olmanın verdiği alanı sınırsız bir şekilde kullanıyor.

Apple Tv+ ise sırtını böyle geniş bir külliyata dayayabilmiş değil. Eğer Apple, kütüphanesine MGM filmlerini katmayı başarabilirse nispeten geride kaldığı bu yarışta rakiplerini yakalama fırsatı bulacak.

En az 10 milyar dolara alıcı bulması beklenen Metro-Goldwyn-Mayer’ın önümüzdeki dönemde izleyicileri bekleyen yapımları arasında yeni James Bond filmi No Time to Die, Guy Ritchie’nin son filmi Cash Truck, Nia DaCosta’lı Candyman, başrolünde Alicia Vikander’ın yer aldığı Tomb Raider 2 ve Ridley Scott’ın yeni filmi Gucci yer alıyor.

Elisabeth Moss The Handmaid’s Tale Run Rabbit Run

Toplam 4 binden fazla yapıma ve 17 bin saatlik televizyon içeriğine sahip olan stüdyonun bazı işleri şu şekilde: Robocop, Rocky, Stargate, Bill and Ted, The Pink Panther, Legally Blonde, Silence of the Lambs ve The Handmaid’s Tale.

Siz ne dersiniz? MGM Stüydyoları gerçekten de satılacak mı? Alıcı koltuğunda kimi görmek isterdiniz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Deadline

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Estranged Estranged dedi ki:

    Amazon alır umarım. Apple TV+ ülkemize gelmedi hâlâ. Ne zaman geleceği belli değil.

  2. Avatar for fortknoxt fortknoxt dedi ki:

    MGM iflasını açıkladı malesef. Artık elini çabuk tutan ve parasını konuşturan sahip olur şirkete. Ancak söylentiye göre şirket tüm arşivini 5.5 milyar dolara satışa çıkarmış. Bu parayı hangi firma verir aceba.

  3. Avatar for Tobizume Tobizume dedi ki:

    Satın alan umarım Stargate çeker. Bu kadar muhteşem bir evrenin aktif olarak bir dizisinin olmaması çok saçma.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

the midnight sky inceleme

The Midnight Sky İncelemesi: Yerkürenin Çöküşüne Doğru Adem ve Havva’nın İzinde

Canvermezler Tekkesi Selim Nüzhet Gerçek

Canvermezler Tekkesi: İlk Türkçe Gotik Roman Latin Harflerine Aktarıldı