in

George Lucas, Lucasfilm’i Disney’e Neden Sattığını Anlattı

George Lucas, Star Wars filmlerini de bünyesinde bulunduran Lucasfilm şirketini The Walt Disney Company’ye neden sattığını açıkladı.

George Lucas Lucasfilm Disney
- Reklam -
- Reklam -

Sinema tarihinin efsanelerinden Star Wars serisinin yaratıcısı George Lucas, hayatını harcadığı Lucasfilm Limited şirketini Disney’e neden sattığını anlattı. Ünlü yönetmen, yazar Paul Duncan’ın yeni kitabında Yıldız Savaşları’nı yarattığı şirketini Disney’e satış sürecinden de bahsetti. Buna göre bu dev hamle, Lucas için bir hayli zor ve acılı olmuş.

George Lucas ismi akıllara Yıldız Savaşları ve Lucasfilm şirketi ile eş şekilde kazınmış durumda. Başarılı yapımcı ve yönetmen, ilk uzun metrajını 1971 yılında THX 1138 filmi ile çekmişti. İlk Star Wars filmi A New Hope (Yeni Bir Umut) ise 1977’de geldi. Lucas’ın hayatı da bu filmle birlikte değişti ve ortaya dev bir külliyat çıktı.

Sinema filmleri, televizyon dizileri, oyuncakları, oyunları derken bugün Yıldız Savaşları kültür dünyasının en büyük markalarından birisi.

- Reklam -

Disney’in Marvel, 21. Century Fox, Hulu gibi satın aldığı sayısız markadan birisi olan Lucasfilm; 2012 yılında George Lucas’ın elinden The Walt Disney Company’ye geçmişti. Şirket, Yıldız Savaşları’nın yanı sıra Indiana Jones gibi popüler bir serinin ve American Graffiti, Radioland Murders gibi yapımların da hak sahibiydi.

George Lucas Lucasfilm Disney

2012 senesinde tam 4,05 milyar dolar karşılığında Disney bünyesine geçen Lucasfilm; Yıldız Savaşları’nın da kaderini değiştirdi. Disney’in dev satın alımı sonrası, yeni filmler ve Disney+ dizileri hızla gündeme geldi. Kimileri başarılı olurken kimileri ise hem hayranlar hem de eleştirmenlerden ağır tepkiler aldı.

George Lucas, Ailesi ile Daha Fazla Zaman Geçirmek İçin Lucasfilm’i Disney’e Satma Kararı Aldığını Açıkladı

İşte Lucas, Yıldız Savaşları hakkında arşivlik kitaplar hazırlayan Paul Duncan’ın yeni çalışması olan The Star Wars Archives: Episodes I-III 1999-2005 (The Star Wars Arşivleri: Bölüm I-III 1999-2005) için şirketin satışındaki perde arkası olayları anlattı.

Şirketi satma kararı aldığı sıralarda, sonraki üçlemeye hazırlandığını ifade eden Lucas, oyuncularla konuştuğunu ve hazırlıklara başladığını belirtti. Bir üçleme yapmanın en az 10 yıl sürdüğünü belirten yönetmen, eşiyle bir kız çocuğuna sahip olmak üzere olduğunu ifade etti. Bölüm 1’den 3’e ulaşmasının 1995’ten 2005’e kadar sürdüğünü hatırlatan Lucas, 2012’de 69 yaşındaydım, dedi.

- Reklam -

“Hayatımın geri kalanında bunu yapmaya devam edecek miyim? Bunu tekrar yaşamak istiyor muyum?” sorularını kendisine soran Lucas, kızını büyütmeyi ve bir süre hayatın tadını çıkartmaya karar verdiğini ifade etti.
“Hayatımı Star Wars’u yaratmakla geçirdim, 40 yıl, ve bundan vazgeçmek çok ama çok acı vericiydi.

Ama yapılacak en doğru şey buydu. Sonraki üç (film) hakkında söyleyecek daha çok şeyim olacağını sanıyordum çünkü onlara çoktan başlamıştım. Ama başka bir şey yapmak istediklerine karar verdiler.

İşler her zaman istediğiniz gibi gitmez. Hayat böyle.”
George Lucas Lucasfilm Disney

The Empire Strikes Back ve Return of the Jedi filmlerinde, yapımlara uzak kalmak için çaba harcadığını ancak başaramadığını; her gün orada olduğunu itiraf eden Lucas, Lucasfilm’i satmayıp yapımları yönetecek birilerini bulma kararının “tam anlamıyla emeklilik” olmayacağının da altını çizdi.

Ayrıca, bir müze inşa etmek istediğini, bunu o an yapmazsa asla yapamayacağını bildiğini de belirtti.

Neticede Disney, bünyesine Yıldız Savaşları ve Indiana Jones gibi iki dev seriyi barındıran bir satın alımı gerçekleştirmiş oldu.

Peki siz Lucas’ın bu kararını nasıl karşılıyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: Indyturk

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

10 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for ali1234512 ali1234512 dedi ki:

    Para tatlı gelmiştir neden olacak. Geri kalan bahane.

  2. Avatar for Blackheart Blackheart dedi ki:

    Disney’e satmakla yanlış karar vermiş diyeceğim ama 4.05 milyar dolar da çok büyük para :slight_smile:

  3. Avatar for narpal narpal dedi ki:

    Bu yaştan sonra parayı ezeyim demiş özetle ama Disney de mirasa ne kadar sadık kalıyor ortada.

  4. Avatar for ali1234512 ali1234512 dedi ki:

    Seri basılan kitaplarla Ejderha Mızrağı, Unutulmuş Diyarlar gibi bir seri haline gelmişti. Sonra tanımıyorum dedi disney ana seri haricini, sonuç ortada millet Mandalorian iyi seri diye kendini avutuyor halbuki neler neler kaldı buz dağının altında kim bilir.

  5. Avatar for narpal narpal dedi ki:

    DC filmlerine dönecek gibi, bir şeyler düzeltelim derken daha kötüye gideceğe benziyor.

    Katılıyorum. Bari Old Republic dönemini anlatıp taze bir başlangıç yapsalar diyecem, orayı da batırırlar.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

5 cevap daha var.

Ay'da Arsa Satışı Lunar Embassy

Ay’da Arsa Satışları: Bir Şirket 25 Dolara Ay’dan Arazi Satıyor

Cassian Andor dizisi disney plus star wars

Cassian Andor Dizisi Çekimleri Başladı: Star Wars Evreni Genişliyor