in ,

Gotik Edebiyat Sevenlerin Mutlaka İzlemesi Gereken 10 Film

Gotik akımının sinemadaki yansımasını merak edenlere, türün hayranlarının mutlaka izlemesi gereken filmleri derledik.

Gotik
- Reklam -
- Reklam -

Gotik yazı dizisi film önerileriyle devam ediyor. Daha önce gotik edebiyatın ne olduğundan bahsettiğim ve gotik edebiyat türünden eserler önerdiğim iki yazı kaleme almıştım. Şimdi de gotik türündeki filmlere göz atalım istedim.

Gotiği görsel sanatlarda görmekten büyük keyif alıyorum çünkü gotik zaten genel olarak bir atmosfer hali. Tüm o hayaletlerin, karanlık şatoların ve puslu havaların sayfalardan çıkıp sinemada yer alması gotiğe yeni uyanmış bir vampir gibi can veriyor. Bu yazıda gotik türü içinde yer alan 10 film önerisi paylaşacağım. Siz de benim gibi sonbahar gelsin de kapalı havalarda puslu hayaletli, hafif ürperten filmler izlesek diyorsanız önereceklerimi listenize alabilirsiniz.

Crimson Peak (2015)

Crimson Peak

- Reklam -

Guillermo del Toro gotik, korku ve dramı birleştirdiği sanat harikası filmler yaratıyor. Crimson Peak bunların içinde en gotik olanı olabilir. Geçmişinden kaçmak için yeni tanıştığı gizemli bir adamla evlenen Edith, kocası ve kız kardeşiyle birlikte yaşamak üzere Crimson Peak’e yerleşir. Zamanla evdeki tuhaflıkları fark edecek, eşinin ve ablasının gerçek yüzünü görecektir. Guillermo del Toro gotik seven herkesin takip etmesi gereken bir yönetmen – senarist, diğer filmlerine de mutlaka bakın.

Rebecca (1940)

Rebecca

En İyi Film dalında Oscar kazanan Rebecca, Daphne Du Maurier’in aynı isimli romanından uyarlama şahane bir gotik yapım. Film mekânı olan Manderley (malikânenin adı) gotik türünün en başarılı meskenlerinden biri. Hem okuduktan hem de izledikten sonra bir süre üstünde düşünmek istediğim bir eserdi. Ayrıca evin baykuş bakışlı hizmetçisi sağ olsun izlerken fazlasıyla ürpereceksiniz.

Sleepy Hollow (1999)

Gotik

Tekrar tekrar izlenilebilecek bir Tim Burton filmi olan Sleepy Hollow, Washington Irving‘in Uykulu Kuytu Söylencesi adlı hikâyesinden uyarlama. Sleepy Hollow kasabasındaki Başsız Süvari’nin sırrını çözmeye çalışan dedektifin yaşadıklarını konu alıyor. Tam bir kapalı hava filmi, Johnny Depp’i karanlık bir atmosferde hafif alık bir rolde izlemek oldukça keyifli. Tim Burton da gotik alanında oldukça başarılı filmler ortaya koymuş bir yönetmen.

Addams Family (1991)

Addams Family

Charles Addams’ın karikatürlerinden uyarlanan komedi türündeki film gotik öğeleri esprili bir dille ele almış. Sıra dışı ve bir o kadar da ürkütücü bir hayat süren Addams Ailesi’nin yaşamını konu alıyor. İkon haline gelen Wednesday Addams karakteri ve “Black is such a happy color” mottosuyla alanındaki en başarılı yapımlardan birisi. Devam filmi de ilki kadar iyi olmasa da izlenebilir.

Bram Stoker’s Dracula (1992)

Gotik

Gary Oldman’ı Dracula rolünde gördüğümüz film bana göre en başarılı Dracula uyarlaması. Gotik – romantik türündeki Bram Stoker’s Dracula replikleri ve müzikleri ile akıllarda kalıcı bir yer ediniyor. Dracula’ya romantik bir bakış atmak isterseniz listenize ekleyiniz.

The Phantom of the Opera (2004)

Gotik

Gaston Leroux’un romanından uyarlanan film atmosfer itibariyle gotiğin en güzel örneklerinden birisi. Opera binasındaki gizem, müzikler ve kullanılan renkler filmin öne çıkan özellikleri. Bu bilindik eseri okumak da izlemek de ayrı güzel ama güncel bir uyarlama olduğu için filmini daha keyifli bulduğumu belirtmeliyim. Opera Hayaleti rolünde Gerard Butler’ın oynadığı film listedeki favorilerimden biri.

- Reklam -

Edward Scissorhands (1991)

Edward Scissorhands

Frankenstein’ın Tim Burton uyarlaması olan film, onu yaratan mucit tarafından elleri makas halinde bırakılan Edward’ın toplumla tanışınca başından geçenleri konu ediyor. Gerek kostüm gerek mekân olarak gotiğin çok güzel örneklerinden biri olan film hem hüzünlü hem de iç ısıtan bir yapım.

Interview with the Vampire (1994)

Gotik

Anne Rice’ın aynı isimli romanından uyarlanan film, vampir filmleri içinde oldukça önemli bir yere sahip. Dracula’dan sonra yaratılmış en iyi vampir eserlerini Anne Rice’ın verdiğini düşünüyorum. Lestat tarafından vampir yapılan Louis’in hayatını bir gazeteciye anlatmasıyla başlayan filmin kadrosu oldukça başarılı. Tom Cruise, Brad Pitt, Antonio Banderas, Christian Slater ve Kirsten Dunst ile göz dolduran bir kadrosu var. Göz demişken, kostümler ve makyajlar o kadar başarılı ki, görsel olarak adeta bir şölen. Özellikle Kirsten Dunst, tam bir porselen bebek. Gotik türüne katkılarından dolayı Anne Rice’a ne kadar teşekkür etsek az.

Queen of the Damned (2002)

Gotik

Anne Rice ile devam edelim. Şimdi önereceğim film listedeki favorim olmakla birlikte birçok kişi tarafından vasat bulunabilir. Queen of the Damned, Vampirle Görüşmenin seri sıralaması bakımından üçüncü kitabı. Vampirle Görüşme, Vampir Lestat ve Lanetliler Kraliçesi diye giden seri oldukça uzun. Üçüncü kitaptan uyarlanan filmde Lestat günümüzde yaşamaktadır ve ünlü bir şarkıcı olmuştur. Vampir olduğunu tüm dünyaya ilan etmesi bir yana, müziği o kadar etkilidir ki çok eski bir vampiri yeniden uyandıracaktır. Karanlık atmosferi ve müziklerine hayran kaldığım bir film, tekrar tekrar izlesem de aynı şekilde beğeniyorum. Lestat rolünü Stuart Townsend’e vermişler, Cruise’dan daha çok yakıştığını düşünüyorum.

Vampirle Görüşme’nin dizisi için çalışmalar devam ediyor mu bilmiyorum ama konusu bir iki sene önce gündeme gelmişti. Anne Rice, Lestat rolü için Kıvaç Tatlıtuğ’u istediğini belirtmişti. Başta komik gelse de biraz düşününce Kıvanç Tatlıtuğ’dan en az Tom Cruise kadar iyi bir Lestat olabilir. Zaten önemli olan makyaj ve kostümlerin ayarlanması, oyunculuğu her türlü başarılı.

Lat den Ratte Komma In (2008)

Lat den Ratte Komma In

2008 İsveç yapım olan film John Ajvide Lindqvist‘in aynı isimli (Gir Kanıma) kitabından uyarlama. Oldukça farklı, bir o kadar da dram ağırlıklı bir vampir filmi. 12 yaşındaki Eli ve Oskar’ın arasında gelişen arkadaşlık arka planda Stockholm banliyösünün soğuk atmosferiyle birlikte sunuluyor. Vampir olan Eli karakteri şimdiye kadarki izlediğim – okuduğum tüm vampirler içinde en rahatsız edici olanıydı. Belki Guillermo Del Toro’nun
Cronos adlı filmindeki vampirlerle biraz örtüşüyor olabilir. Sanırım Dracula’dan uzak bir vampir anlatımı olduğu için garipsedim. Film oldukça başarılı, senaryoyu kitabın yazarı üstlenmiş. John Ajvide Lindqvist’in senaristliğini yaptığı 2018 yapımı Border’ı da tavsiye ederim ama izlerken hiçbir şey yemeyin, mideniz bulanabilir.

Önerdiğim on filmin dışında The Crow, Dark Shadows, Mary Shelley, Corpse Bride, The Craft ve Sweeney Todd da tavsiye edeceğim diğer filmler. Henüz izlemediğim Gothic, Suspiria ve The Woman In Black benim izleme listemde olan filmler. Siz de izlediklerinizi paylaşarak gotik türündeki filmler listesine katkı sağlayabilirsiniz.

BONUS – Dizi Önerisi: Penny Dreadful (2014 – 2016)

Gotik

Gotikten bahsederken Penny Dreadful’u es geçemezdim. 3 sezondan oluşan dizi şimdiye kadar izlediğim en gotik yapım olabilir. Bilinen gotik – korku türündeki eserleri (Dracula, Dorian Gray, Frankenstein gibi) şiirsel bir dille ele alan dizinin başrolünde Eva Green oynuyor. Gerçekten çok başarılı, sadece gotik değil edebiyat ve sanat seven herkese hitap ettiğini düşünüyorum. Karanlık, biraz da hüzünlü bir masal gibi, mutlaka izleyiniz.

Gotik Edebiyat Kulübü

Yaklaşık iki senedir Karanlık Şato – Gotik Edebiyat Kulübü olarak her ay bir gotik edebiyat eserini inceliyoruz. Bizimle birlikte okumak ya da okuduklarımızı incelemek isterseniz kulübe buradan ulaşabilirsiniz.

Berfin Başak Kanat

1994 İstanbul doğumluyum. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Kentsel Koruma ve Yenileme Bölümü’nde yüksek lisans yapıyorum. 2012’den beri Büyülü Ayraç adlı bloğumda edebiyat ağırlıklı yazılar yazıyorum. Gotik, fantastik ve büyülü gerçekçilik en sevdiğim edebi türler. 2018’de kurduğum Karanlık Şato - Gotik Edebiyat Kulübü’nde gotik türünden okumalar ve incelemeler yapıyoruz.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Asude Asude dedi ki:

    Phantom of the opera nin normal filmi yerine phantom of the opera at Royal Albert Hall adlı orijinal müzikalini izleyebilirsiniz (Sierra boggess muhteşem)bu yapım hala Broadway de oynanmaktadır,yurt dışına çıkarsanız da gidip bizzat izleyebilirsiniz…ben şahsen canlı versiyonunu daha çok beğeniyorum

    *Ayrıca nightmare before christmas konulmaz mi ya😁

  2. Avatar for Blackheart Blackheart dedi ki:

    Çok güzel bir yazı olmuş. Gotik film izlemeyi seviyorum. “Siz de benim gibi sonbahar gelsin de kapalı havalarda puslu hayaletli, hafif ürperten filmler izlesek diyorsanız…” cümlesinden tutun da, tavsiye edilen tüm filmler zevkimle uyuşuyor. zaten çoğunu izledim. Sleepy Hollow, Dark Shadows, Vampirle Görüşme, hele Bram Stoker’s Dracula harikadır.
    Eva Green’in Dark Shadows’taki performansını biraz abartılı bulmuş, beğenmemiştim.

  3. Avatar for Leingrad Leingrad dedi ki:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Avatar: The Last Airbender 4. Sezon

Avatar: The Last Airbender’ın 4. Sezonu Nasıl Olurdu?

Kristen Stewart Underwater

Kristen Stewart’lı “Underwater” Filminden İlk Fragman