in

İlk Yüzüklerin Efendisi Filmi Vizyona Girdiğinde İnternette Yapılan Bazı Öfke Dolu Yorumlar Yeniden Gündeme Geldi

İlk Yüzüklerin Efendisi filmi vizyona girdiğinde hayranların Peter Jackson’a yönelttiği öfke dolu yorumlar yıllar sonra tekrar gündeme geldi.

ilk yüzüklerin efendisi filmi yorumları
- Reklam -
- Reklam -

İlk Yüzüklerin Efendisi filmi vizyona girdiğinde hayranlar bugünlerle farklı açılardan benzeşen bazı öfke dolu yorumlarla interneti esir almıştı. Amazon Prime’ın Güç Yüzükleri uyarlamasına dair ilk fragmanın yayınlanmasıyla sosyal medya benzer yorumlarla doldu. Hâl böyle olunca da kimi kullanıcılar şimdilerin efsane yapımları arasında sayılan LotR filmi için 21 yıl önce paylaşılan bazı görüşleri tekrar gündeme taşıdı.

Yüzüklerin Efendisi serisinin Peter Jackson imzalı sinema macerası 2001 yılında başladı. 4 dalda Oscar alan Yüzük Kardeşliği, vizyona girdiği ilk günlerde ağır eleştiriler almıştı. Birçok hayran filmde yapılan değişikliklere tepkisini göstermiş, eserin “aslına uygun olmayan taraflarını” ağır şekilde eleştirmişti.

The Hobbit üçlemesini saymazsak, aradan geçen 21 yılın ardından Orta Dünya’da geçen yeni bir yapımdan ilk görüntüler gelmeye başladı. Patrick McKay ve John D. Payne’nin yaratıcılığını üstlendiği dizinin tam adı The Lord of the Rings: The Rings of Power olarak açıklandı. Diziden yayınlanan ilk görüntüler ve ardından gelen tanıtım fragmanı geçen günlerin en popüler konuları arasında yer aldı.

- Reklam -

siyah elf lord of the rings

Kimi hayranlar siyah tenli elf tercihini eleştirirken birçok hayran da değişiklikleri çağın gerekleri arasında gördü. Kazananı belli olmayan bu tartışmanın bir noktasındaysa konu ilk filmlere kadar uzandı. Twitter’dan bir kullanıcı, 2001 yılındaki Yüzük Kardeşliği filmi sırasında internette yapılan bazı yorumları derledi.

İlk Yüzüklerin Efendisi Filmi Vizyona Girdiğinde İnternette Yapılan Bazı Yorumlar Bugünleri Aratmadı

“Gaspçı Peter Jackson”

“Saruman ve Gandalf arasındaki ‘büyücü düellosu’ Uruk-hai’lerin kabuklarını kırıp nasıl ‘kuluçkadan çıktıkları’ ve kılıç kuşanmış Arwen’in at sırtında gitmesi; izleyenleri serinin Peter Jackson tarafından nasıl gasp ettiği konusunda endişeye sürüklüyor.”

arwen the lord of the rings

“Frodo, Arwen Tarafından Kurtarılmamalıydı”

“Kadın ve erkek rollerine gelirsek -ürperir- bir kadının Shire’dan Kıyamet Çatlağı’na kadar olan yolcuğu kaldırabileceğini sanmıyorum. Yani yapamaz demiyorum ama bir kadının bu yolcuğu yapması bir erkeğin yapmasından daha zor olurdu. Tolkien’i kesinlikle cinsiyetçi bulmuyorum. Sadece onun anlattığı öykü Frodo’nun Arwen tarafından Yüzük Tayfları’ndan kurtarılmasından daha ikna ediciydi.”

“Peter Jackson Denen G.t Herif!”

“Bu filmi izlemeye giden ve filmi iyi bulan kişilerle hiçbir problemim yok. Gidin, izleyin ve eğlenin. Bunu yaptınız diye size kızacak hâlim yok. Ama bana gelecek olursak o Peter Jackson denen g.t herife bir kuruşumu bile vermem. Bu tepkim Peter Jackson’ın filme uyarlanabilsin diye kitapta yaptığı değişiklikler yüzünden değil. Tepkim (Arwen gibi) karakterleri değiştirmesinden ve (Lurtz gibi) kendisine göre karakterler koymuş olmasından. Tolkien inanılmaz detaylı ve kendi ayakları üzerinde durabilen bir evren yarattı. Ne diye? Bu g.t Peter Jackson saçma sapan bir şekilde saygısızlık etsin diye mi? Her ne kadar bu filmi büyük ekranda izlemek istesem de fedakârlığımı yapacağım ve kaçak yollardan indirip izleyeceğim. Bu benim şerefsiz Peter Jackson’a karşı kendi kişisel protestom. İsterseniz bu yolda bana katılabilirsiniz.”

- Reklam -

“Christopher Tolkien Bir Şeyler Yapmalı”

“Eğer burada sevgili Yüzüklerin Efendisi hayranı dostlarımın söyledikleri doğruysa şunu belirteyim, İNANILMAZ ÖFKELİYİM. Peter Jackson bunu nasıl yapabilir?

“Yani, hadi be, burada kaç hayranı hayal kırıklığına uğrattığının farkında değil mi? Ork yuvalarının resimlerini gördüm ve korkunçtu. Hayatımda böyle bir saygısızlık görmedim.

“Christopher Tolkien bu olaya bir şey dedi mi bilmiyorum ama bir şeyler demesi lazım. Bir de bu Arwen meselesi inanılmaz canımı sıkıyor, Aragorn’un Arwen’i öptüğünden bahsetmiyorum bile evet. Birileri gördü mü bilmiyorum çünkü kimse bundan bahsetmemiş. Tüm diyeceğim bütün bunlar gerçekten beni hayal kırıklığına uğrattı ve umarım bu konuda bir şeyler yapılır.”

ilk yüzüklerin efendisi filmi yorumları eleştiri

“Erkek Rolleri Kadınlara Verilmemeli”

“Gülmekten yerlere yatarken mesajlarınızı okudum ve inanılmaz eğlendim. Sanırım Peter Jackson ‘ayrımcılık yapmamak’ ve ’eşit iş imkânı oluşturmak’ adına cüce kadınlara da rol verebilir. Filmde sigara ve alkol içilmemesi gerekiyor, çünkü çocuklarımızın sarhoş bir ork ya da piposundan halkalar çıkaran bir cüceden etkilenmesini istemeyiz. Filmde sihir olmamalı çünkü çocuklarımız bir grup goblini tek bir el hareketiyle kendi etkisi altına alabilir ve sonra gidip karanlık bir efendiye tapınabilirler. Kadınlara karşı değilim fakat orijinal hikâyedeki erkek rollerinin kadınlara verilmesi hoşuma gitmiyor. Bu sevdiğiniz hikâyeye hiç benzemeyen bir şey ortaya çıkarıyor. Gandalf’ı yaşlı bir cadı olarak düşününce ne dediğimi anlarsınız. Burada diğerlerinin söylediği, ‘Eğer Hobbit filmi yapılırsa, kitaba satırı satırına sadık kalması gerekiyor,’ fikirlerine katılıyorum.”

Yıllar öncesinde yapılan bu yorumlar hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

7 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Sametay Sametay dedi ki:

    Yüzüklerin efendisi filminde eleştirilecek kısımlar vardı fakat filmleri mükemmele yakındı.Amazonun yaptığı ise Orta Dünyanın DNAsını değiştirmek.Zaman çarkı gibi saçma bir diziye dönüşme ihtimali ise her görselde ,fragmanda artıyor.

  2. Avatar for Tnuviel37 Tnuviel37 dedi ki:

    Filmler film olarak başarılıydı bu ayrı konu ancak kitapların DNA’sını değiştirdiği de bir gerçek. Kitaptaki neredeyse her karakteri tamamen farklı aktardılar. Öyküde çok fazla değişiklik yaptılar ki bazıları direkt kitaba hakaret. Bu kadar detaylı anlatılmış bir kitapta bu kadar fazla değişikliğe ve eklemeye gitmek affedilemez. Dizi ise sadece genel olayları ve belli başlı karakterleri bildiğimiz bir zaman dilimini anlatacak. Mecburen bir çok şey ekleyecekler. Sadece paylaşılan görseller ve bize hala bir bilgi vermeyen teaserdan yola çıkarak nasıl yargıya varabiliyorsunuz? Özellikle de bunu yaparken filmleri olmadıkları bir şekilde kitaba sadık göstermeye nasıl çalışıyorsunuz? Diziyi eleştirecekseniz eleştirin, gömün ama filmleri de savunmayın burada.

  3. Avatar for narpal narpal dedi ki:

    “Burada diğerlerinin söylediği, ‘Eğer Hobbit filmi yapılırsa, kitaba satırı satırına sadık kalması gerekiyor,’ fikirlerine katılıyorum.”

    Bu yorumu yazan Hobbit filmlerinden sonra ne yorum yapmıştır kim bilir.

  4. Avatar for JaimeLannister JaimeLannister dedi ki:

    Normaldir. Bir sanat eseri olduğu için eleştirilebilir, yerden yere de vurabilir. Her zaman olur. İyi çıkarsa ne ala söylenen laflar yutulur, tebrik edilir.

  5. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Fakat, bazı yerlerde de “Meğerse o filmler ne kadar da iyi ve güzel filmlermiş, bu teaser’ı gördükten sonra kıymetini çok iyi anladık. Peter Jackson’a haksızlık etmişiz” diyenler de varmış. Umarım bir gün, bu gibi yorumlarında derlemesi yapılıp haberleştirilir :wink:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2 cevap daha var.

Peacemaker 2. sezon onayı

Peacemaker 2. Sezon Onayını Aldı: The Suicide Squad Karakteri HBO Max’teki Maceralarına Devam Edecek

Marvelous Mrs. Maisel 5 sezon final amazon prime

The Marvelous Mrs. Maisel 5. Sezon ile Final Yapacak