in

NASA’nın Örnek Gösterdiği Salda Gölü’ne Kıraathane, Mescit ve Kafeler Yapılacak

Salda Gölü projesi tamamlanmak üzere. Çevre ve Şehircilik Bakanı, kıraathane, mescit ve kafe yapılan gölün çalışmaları ile ilgili son bilgileri paylaştı.

Salda Gölü
- Reklam -
- Reklam -

NASA’nın Mars’taki Jezero Krateri’nde yaşam izi araştırma hazırlıklarını yaptığı Salda Gölü, kıraathane, mescit ve kafeler ile tanışmaya hazırlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yeni çalışmaları Burdur’da yerinde inceleyerek açıklamalarda bulundu.

Çevre ve Şehircilik bakanı, şu anda Salda Gölü etrafında yapımı devam devam eden çalışmaları inceledi. Yaptığı incelemeler sonrası açıklamalarda da bulunan Kurum, kaçak yapılaşmayı sonlandırdıklarını ve ziyaretçileri daha iyi bir ortamın beklediğini söyleyerek şunları ifade etti:

“Salda’da halk plajında ve Beyaz Adalar kısmında incelemelerimizi yaptık. Buraya 2 yıl önce yaptığımız ilk ziyaretimizde, Salda Gölü’nde hiç kimsenin kabul edemeyeceği görüntülere şahitlik etmiştik. Bu tablo hepimizi, milletimizi üzen bir tabloydu. Salda Gölü’nü korumak için hemen o gün harekete geçtik. O gün acil alınması gereken önlemlere dair kararlar alarak, Salda Gölü’nü koruma ve kurtarma projemizi başlattık. 2019 yılı Salda için bir milat oldu. Salda Gölü için çevreci, ekolojik ve doğa koruma eksenli örnek bir projeyi çok kısa sürede hazırladık. Bu bölgeyi 14 Mart 2019 tarihinde Cumhurbaşkanımızın kararıyla Özel Çevre Koruma (ÖÇK) bölgesi ilan ettik.”

- Reklam -

Salda Gölü Bakan Kurum Açıklama

Çalışmalar devam ederken daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ile de sahayı ziyaret ettiklerini belirten Bakan, 2 yıllık süreç boyunca ne gibi çalışmalar yaptıklarını da gazetecilere paylaştı. Gölün hoyratça kullanıldığını ve gölün kıyısına kadar arabalar ile girildiğini, izinsiz kamp kurulduğunu ve söz konusu alanda düzgün bir koruma olmadığı için ciddi kirlilik oluştuğunu söyleyen Kurum, sözlerine şöyle devam etti:

“Hem bu kirliliği önlemek hem de gölün doğal yapısını muhafaza etmek için ilk önce araçların gölün kıyısına kadar girmesini engelledik. Göle girilen alanı, 3 bin 350 metre ahşap dubalarla araç girişine kapattık. Artık vatandaşlarımız, yürüttüğümüz projeyle doğal sit alanının 2 kilometre uzaklığında araçlarını bırakıyor ve bu alana o şekilde girebiliyor.”

Murat Kurum, neler yapıldığını da anlattı. Göl çevresinde derme çatma, gelişi güzel kondurulmuş yapılar kaldırıldı. Yerine ziyaretçilerin günübirlik ihtiyaçlarını karşılayacakları düzenli alanlar tasarlandı. Bu alanlar özellikle toprağa zarar vermeyecek şekilde ziyan edildi. Büfe, duş ve soyunma kabinleri, sağlık birimi ve mescit gibi yağıar, çocuk oyun alanı gibi yerler yapıldı. Ayrıca ziyaretçilerin Salda Gölü’nün güzelliğini uzaktan gözlemleyebilecekleri için seyir terasları da kuruluyor.

Bakan, alanda herhangi bir çivi çakmadıklarını ve betonlaşmaya yol açan bir girişimde bulunmadıklarını da sözlerine ekledi. %90’ı tamamlanan çalışmalar ile 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü, Salda Gölü’nde kutlayacaklarını da sözlerine ekledi

- Reklam -

Bakan Kurum: “Salda Gölü Bütün Dünyanın Ortak Mirasıdır”

Salda Gölü’nde alınan tedbirler sayesinde su kalitesinin iyileştiğini de belirten Bakan Kurum, gölü atık su kaynaklı kirlilik ve bozulmalara karşı korumak için arıtma tesisi çalışmalarının başladığını söyledi. Gölde dumansız hava sahası oluşturulduğunu ve kurulan kamera sistemiyle 7/24 gölün izlendiğini anlattı. Göl etrafında doğal dokuya zarar vermeyecek şekilde bisiklet yolu yapılacağını belirten Bakan Kurum, Salda, Yeşilova, Kayadibi ve Doğanbaba bölgesiyle göl çevresini tamamen dolaşacak ve bu yıl yarısının, önümüzdeki yıl ise tamamının bitirileceği 43 kilometrelik bir güzergah belirlendiğini söyledi.

Salda Gölü NASA mars

Özellikle NASA’nın Mars’a yapılacak keşif öncesi ziyaret ettiği ve tüm dünyaca adı duyulan Salda Gölü, benzersiz yapısı ve mineralleriyle dikkat çekiyor. Bakan da alanın bilim merkezi olması, ulusal ve uluslararası çalışmaların yürütülmesi, gençlerin, bölgenin doğal yapısı ve ekosistemini yakından takip edebilmesi için bir araştırma alanı oluşturduklarını vurgulayarak şunları söyledi:

“Salda Gölü’nün UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesine dair çalışmamızı da başlattık. Hakikaten doğa severlerle, yerel yönetimlerimizle, hocalarımızla Salda Gölü’nü en güzel haliyle geleceğe taşıyacak çok güzel bir doğa koruma projesini hayata geçirdik. Bugün Salda sadece Türkiye’nin değil, bütün dünyanın ortak mirasıdır. Bu mirası gözümüz gibi korumak hepimizin vazifesidir. Bu kapsamda çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz. 2 sene önceki göl ile bugünkü halinin arasında çok büyük bir fark var. Bunu herkes görüyor, hepimiz görüyoruz. Dünyanın göz bebeği olan bu tabiat harikasını evlatlarımıza tüm renklerini, berraklığını, doğallığını koruyarak bırakacağız. Tıpkı bugün olduğu gibi, sonsuza dek Salda Gölü bembeyaz kumları ve turkuaz sularıyla görenleri kendine hayran bırakacak.”

Peki ya siz Salda Gölü’ne yapılacak bu yeni projeler hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: t24

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

8 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Blackheart Blackheart dedi ki:

    Utanç verici (20 karakter)

  2. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Cennet gibi güzelim yere yazık olacak :neutral_face:

  3. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Etrafına ama ne kadar etrafına? Kesin kıyı şeridi mahvolacak. Neyse önümüzdeki doğal güzelliklere odaklanalım, bu gitti.!

  4. Avatar for azizhayri azizhayri dedi ki:

    Yıllar önce tanıdığım biri bu tür davranışların adını kendince “Güzel şeyleri bozma eğilimi” koymuştu. Sanırım son derece haklı. Bütün ülkeyi betona boğmadan aklımız başımıza gelmeyecek sanırım.

  5. Avatar for Mazotci Mazotci dedi ki:

    Tam bir bruh moments ülkemizde çok oluyor nedense.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

3 cevap daha var.

Korku ve Gerilim Animeleri

Karanlıkta Kaybolmak İsteyenlere 12 Korku ve Gerilim Animesi

2021 Dublin Edebiyat Ödülü Valeria Luiselli

2021 Dublin Edebiyat Ödülü Kazananı Valeria Luiselli Oldu