Son olarak Dedalus Kitap’ın yayımladığı bilimkurgu türündeki Kült kitabını ve beş yazarın kaleminden çıkan Yüksek Doz Çürüyüş’ü okuma fırsatına eriştiğimiz Orkun Uçar, çocukluğundan bu yana kişisel hayatında önemli yer edinmiş kitaplar hakkında konuştu.
Orkun Uçar Kendisine Yeni Yollar Açan Kitapları Anlattı
Sevgili Hakan Tunç Kayıp Rıhtım okurları için kitap önerisi istediği zaman hayatımda yeni yollara girmeme neden olan kitapları önermek istedim. Bazen, “Kitap okumak bize ne kazandırır?” diye soranlar görüyorum. Bir anlamda o soruya da cevabım olur.
TOM SAWYER / Mark Twain
Çocukken okuma yazma öğrendikten sonra çok çizgi roman, kitap okudum. Babam deniz astsubayı olduğu için Bartın’da askeri lojmanlarda büyüdüm. Lojmanlardaki diğer çocuklarla kitap değiş tokuşu yapar, çizgi romanına oyun oynardık. Apartmanımızın karanlık bodrumunda parayla giriş olan gölge tiyatrosu düzenlediğimi hatırlıyorum. Ayrıca Milliyet ve Tercüman Çocuk dergilerine aboneydim.
Tom Sawyer’ın önemi şu: Harçlığımı biriktirip aldığım ilk kitap. Tom benim gibi bir çocuktu. Sıkıcı bir bahçe çiti boyama işini bile avantajına kullanması etkileyiciydi. Kitap okuma sevgisi aşılamak için birebir. Özellikle bu dönemde şehirde yaşayan, sokakta oyun oynama şansı bulamayan çocuklar için ilaç olur.
UZAYDAN GELEN AJAN / Margaret St. Clair
Ortaokuldayken bir gün öğretmenimiz bizi okul kütüphanesine götürdü ve bir kitap seçmemizi istedi. Benim seçtiğim kitap Okat Yayınevi bilimkurgu serisinden “Uzaydan Gelen Ajan”dı. Milliyet ve Tercüman dergileri ve okuduğum çizgi romanlardan bilimkurguya aşinaydım ama bu okuduğum ilk bilimkurgu romanıydı. Romanın kahramanı Don Haig güneş sistemindeki yapay bir uyduda yaşayan avare biridir. Kumsalda bir bebek oyuncak bulur. Bebeğin bazı güçleri vardır. Peşinde olan çoktur ve macera başlar.
İMPARATORLUK (VAKIF) / Isaac Asimov
Çocukluk arkadaşlarımdan birinin babası öğretmendi. Evlerini ziyarete gittiğimde kütüphanelerinden okumaya kitap alırdım. Asimov’un Altın Kitaplar’dan çıkan “İmparatorluk” kitabı daha kapağından beni kendisine çekmişti. Okurken resmen büyülendim. Matematik ile olacakları bilmek, zekice stratejilerle kısıtlı imkanları olan bir gezegenin imparatorluk haline gelmesi, bu yolda bilimi, dini ve ticareti kullanmaları çok etkileyiciydi. Tarih meraklısı olan bir çocuk olarak o zamana kadar hep savaşlar ile büyüyen devletleri okumuştum. Oysa bu kitapta bambaşka stratejiler sunuluyordu. Psiko-tarihi şöyle veya böyle bütün hayatımda kullanmaya çalıştım.
ALTIN VÜCUTLAR / Charles Gorham
Babamın kütüphanesinde kapağı erotik sayılabilecek bir kitap vardı. Çıplak bir yerli kadının uzandığı bir resim. Ressam Paul Gauguin’in hayatını anlatıyordu. Paul Gauguin Paris borsasında çalışırken kırklı yaşlarında ressam olmaya karar veriyordu. Ve bu nedenle ailesi sefil durumu düşüyor, karısıyla ayrılıyor hatta çocuklarından biri ölüyordu. Yıllar içinde üç kere okudum. İlk okuduğumda ailesini o duruma düşürdüğü için çok kızmıştım. Sonra daha yargılamadan okudum. Yazar olmaya karar verdiğimde ise şunu düşündüm, o devirden Paris borsasında çalışmış kaç kişiyi biliyordum. Kaçı için roman yazılmış, eserleri bugüne ulaşmıştı. Paul Gauguin yaptığı seçimle ölümsüz olmuştu. Yani bir romanı algınız okuduğunuz döneme göre değişebilir.
TEPKİ / Stephen King
Lisedeyken bir gün sınıfımızdaki kızlardan biri gelip dururken üzerinde alevler ve bir kızın gözleri olan bir kitap verdi. (Sınıfımızın en güzel kızıydı, âşık olan da çoktu.) Neden verdin diye sorduğumda, “Sen bir gün yazar olacaksın. Bunu okuman lazım,” diye cevap verdi. Bu garipti çünkü çok kitap okuyordum ama yazar olmayı hiç düşünmemiştim. Yani beni ilk keşfeden o kız oldu. O zamana kadar süper güçleri olan kahramanlı çok çizgi roman okumuştum ama bu romanda özel yeteneklerin getirdiği lanetler de vardı. Zaten ondan sonra Stephen King okuru oldum.
KARA KİTAP / Orhan Pamuk
Benim yazar olmaya çalıştığım, öyküler yazdığım dönemde çok yeni Türk yazar kitabı çıkmıyordu. Hatta bilindik bazı büyük yayınevleri, “Biz Türk yazar basmıyoruz,” diye cevap veriyordu. “Yazar olsam bile romanlarımı kim basacak ki?” diye düşünüyordum. Hiç unutmam bir sabah kahvaltısında TRT’nin sabah programına Orhan Pamuk çıkmıştı. Kitabıyla ilgili anlattıkları ilgimi çekti ve satın alma isteği oluştu. Kitabı okuduğumda da çok beğendim. (Aynı dönemde Metin Kaçan’ın Ağır Roman adlı kitabı da çıkmıştı. Bu kitaplar bana umut verdi. İyi yazarsam romanlarımda basılabilir ve hatta yazarak geçinebilirdim. Çünkü önümde Orhan Pamuk gibi bir rol model vardı. Artık, “Yazar olursan sürünürsün,” diyenlere onu örnek gösterebilirdim. Nitekim ilk öykümü sattığımda kendime pizza ısmarladım ve hayal gücümü somut şeylere dönüştürerek işe başladım. Bir yazarın yazarak para kazanması çok önemlidir. Bu vesileyle Peyami Safa’nın “Yalnızız”, Fakir Baykurt eserlerini, şu anda baskısı olmayan Yaman Koray’ın “Gelin Taşı” romanını da tavsiye ederim.
KUTSANMA AYİNİ / Clive Barker
En sevdiğim yazarlardan biri Clive Barker’dır. Eserlerinde hayal gücü resmen gövde gösterisi yapar. “Kutsanma Ayini” kitabı ise benim için çok özeldir. Defalarca okudum, ruhumu akort eder diyebilirim. Dost Körpe de çok güzel çevirmiş. Doğaüstü bir çiftin bir çocuğun hayatına dokunuşu ve onu etkilemesi üzerine. Romana iki atmosfer hakim; biri dingin diğeri kaotik ve vahşi.
NEUROMANCER / William Gibson
William Gibson kitaplarının Altın Kitapları’ndan çıkmasında direkt rolüm oldu. Ben tavsiye ettim ve okumalarını yaptım. (Çevirilerini çok eleştiren oldu ama şimdi başka yayınevinden çıkmış olanları daha çok eleştiriliyor. Okunması çok zor halde.) Gibson cyberpunk maestrosu, kıskandığım bir yazma stili var. Daha da hoşuma giden kahramanlarının hayatını kurgulama biçimi. Kahramanların dip diyebileceğim koşullardan dış etkenle maceraya girişi hoşuma gidiyor. Mesela Neuromancer romanındaki Case, sinir sistemi bir toksinle sakatlanmış artık çalışamayan bir hacker. Bir şehrin arka sokaklarında ölümünü arıyor. Onu iyileştirip bir operasyona dahil ediyorlar.
Orkun Uçar tarafından paylaşılan kitaplar bu şekildeydi. Derzulya, Metal Fırtına gibi serilerle tanınan deneyimli yazar Uçar çocukluğundan günümüze etkilendiği eserleri paylaştı. Peki ya sizin bu listede okuduğunuz kitaplar hangileri? Öneriler doğrultusunda kendi okuma listenize ekledikleriniz var mı?
Orkun Uçar önerilerine dair görüşlerinizi ve eklemek istediğiniz kitapları Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın.
Umalım da bir gün nöromensır yeni baskı yapsın, her kitabevinde bulunur olsun.
Peki kayıprıhtım sakinleri hangi Orkun Uçar kitaplarını öneriyor?
Ortaokulda metal fırtına serisini (5+4) okuyup çok beğenmiştim. Şimdi beğenir miyim bilmem ama yazar da kendini geliştirmiştir herhalde.
Ben önerebilirim isterseniz. Asi, Sin, Zifir ve Kızıl Vaiz yazarın en sevdiğim eserleridir.