Yunan mitolojisi binlerce yıldır anlatılan öyküleriyle en aşina olduğumuz antik anlatı türlerinden birisi. Fantastik elementleri, canavarları, insanları, insanlardan hallice tanrı ve tanrıçalarıyla dipsiz bir kuyu. Acılar, intikamlar ve trajedinin doğduğu Yunan mitlerine bir de sinema gözünden bakalım. İşte Yunan Mitolojisi sevenlerin öyle ya da böyle bir şekilde göz atması gereken sinema filmleri!
Listedeki filmler, 1960’lardan günümüze, Disney yapımlarından DC işlerine, bağımsız korku filmlerinden dev bütçeli yapımlara dek geniş bir Yunan mitolojisi film külliyatı içeriyor.
İşte Dikkat Çeken Yunan Mitolojisi Filmleri Listesi
15. Wrath of the Titans (Titanların Öfkesi) – 2012
2010 yapımı Clash of the Titans’ın (Titanların Savaşı) devamı olan Wrath of the Titans eleştirmenler tarafından yerle bir edilse de; zevk alan hayranlar mevcut.
İnsanlar, Tanrılar ve Titanların modern CGI eşliğinde savaşını izlemek isteyenler için keyifli bir film.
14. Percy Jackson Filmleri
Kitap hayranları ve Rick Riordan için birer hayal kırıklığı olan Percy Jackson filmlerine, kitapları okumadıysanız bir şans verebilirsiniz. Logan Lerman, Jake Abel, Brandon T. Jackson ve Alexandra Daddario gibi isimlerin başrolleri paylaştığı iki filmlik seri, Yarı tanrı Percy ve arkadaşlarının maceralarını konu alıyor. Kitapların Disney+ tarafından dizi formatında bir kez daha uyarlanacağını da hatırlatalım.
13. Minotaur – 2006
Ünlü mitin bağımsız bir uyarlaması olan Minotaur, bir korku filmi. Demir Çağı’nda geçen yapım, bir boğaya tapan köyde geçiyor. Bir kadının boğadan çocuk sahibi olmasıyla Minotaur dünyaya geliyor. Yaratığı bir labirente hapseden halk, her yıl birkaç insanı kendisine kurban etmeye başlıyorlar.
Tom Hardy’nin canlandırdığı baş karakterimiz Theo, kız arkadaşının Minotaur’a kurban edileceğini öğrenince, onu kurtarabilmek için labirente kendi isteğiyle adım atıyor.
12. The First King: Birth of an Empire – 2009
İtalyan tarih dramı İlk Kral’da başroller Alessandro Borghi ve Alessio Lapice. Romulus ve Remus mitinden uyarlanan film, biri bir kurt tarafından yetiştirilen iki kardeşin yeni bir diyar keşfetmelerini konu alıyor. Eleştirmenler ve seyirciler tarafından övgülerle karşılanan Birth of an Empire, pek çok ödül de kazandı.
11. O Brother, Where Art Thou? (Neredesin Be Birader?) – 2000
Coen Kardeşler’in çektiği suç komedisi türündeki yapım Homeros’un Odysseia’sının uyarlaması. Yunan mitolojisinin en bilinen epiğinin modern hâlinde George Clooney’i Ulysses Everett McGill rolünde izliyoruz. Hapis cezasını çekme niyetinde olmayan Ulysses, Delmar ve Pete adındaki iki mahkumu da yanına alarak bir definenin peşinde düşüyor.
10. Immortals (Ölümsüzler) – 2011
Görsellerinin kalitesiyle ön plana çıkan Immortals, Theseus’un hikâyesini uyarlıyor. Mitin sevenlerinden çok Antik Yunan’a ilgisi klişelerle sınırlı olanları hedefleyen yapım, görselleri ve kaliteli oyunculuklarıyla ön planda.
9. Clash of Titans (Titanların Savaşı) – 2010
Sevenleri ve nefret edenlerinin neredeyse aynı miktarda olduğu Ray Harryhausen uyarlaması, aksiyon sahneleriyle izleyicilerin kalbini çalıyor. İnsanlar ve Tanrılar arasındaki ilişkiyle de, klasik mitolojiye yeni bir bakış açısı getiriyor.
8. Hercules – 2014
Bilindik Herkül mitini tamamen değiştirip, orijinal ve fantastik ögelerin olmadığı bir hâle getiren Hercules, mitoloji sevenleri hayal kırıklığına uğratsa da, aksiyon isteyenlerin memnun ayrılacağı bir yapım. Dwayne Johnson’un fizik ve yeteneği rol için ideal. Herkül mitini bir olgunlaşma hikâyesi olarak izlemek yeni bir soluk getiriyor.
7. 300: Rise of an Empire (300: Bir İmparatorluğun Yükselişi) – 2014
Görselleri harika olsa da karakter ve hikâye bakımından sınıfta kalan bir diğer yapım Rise of an Empire. Xerxes hem mitlere aşina olanlar hem de ilk filmin hayranları için hayal kırıklığı oluyor. Özellikle de Leonidas gibi harika bir karakterin ardılı olduğu için. Diğer yandan, Eva Green’in Artemisia’sı kötü karakter olmasına rağmen izleyenlerin sempatisini kazanabiliyor.
6. Hercules – 1997
Disney’in 90’lardaki animasyon Rönesansı’nın en başarılı filmlerinden. Herkül’ü geleneksel bir Batı animasyonu karakteri hâline getirse de, azim ve zekâsıyla ön plana çıkan kahramanımız filmde parlıyor. Diğer yandan, Meg de Disney evreninin en başarılı kadın karakterlerinden. Empati, ironik mizah anlayışı ve güçlü duruşuyla, Disney prensesi anlayışını kökten değiştiriyor. Hem Disney hem de mitoloji sevenlerin keyifle izleyeceği bir film.
5. Clash of the Titans (Son Emir: Cennetin Kapısı) – 1981
Ray Harryhausen’in sıra dışı maceralar yaratma konusundaki ustalığını sergileyen yapım karşımıza çıkarttığı her yeni canavarla Yunan mitolojisi yorumlarında kalıcı etki bırakıyor. Eğlenceli canavar tasarımları ve hikâyenin trajik yönü birleşince, mitoloji hayranları için asla unutulmayacak bir klasik doğuyor. Filmin en vurucu yanıysa o zamana kadar neredeyse hiç, sonrasındaysa aynı başarıda çok az yapılan Tanrı tasvirleri.
4. Wonder Woman – 2017
DCEU’nun en başarılı filmleri arasında sayılan Wonder Woman, Yunan mitolojisi sevenlerini de mutlu edecek bir altyapıya sahip. Filmin ilk yarısını geçirdiğimiz Themyscira kanlı canlı ve görsel olarak en başarılı Antik Yunan yorumlarından. Hayal kırıklığına uğratmayan bir Ares yorumlamasıyla film köklerini aldığı mitolojiye de saygılarını sunuyor.
3. Jason and the Argonauts (Altın Postlu Cengâver) – 1963
Yunan mitolojisi söz konusu olunca orijinal klasik diyebileceğimiz yapım. Zamanının ilerisinde efektleri ve sürükleyici hikâyesiyle, mitolojiyi sinemaya taşıyan film Altın Postlu Cengâver. İnsanlar ve canavarlar arasındaki çizgiyi kaldırarak bütün karakterlerini post-modern bir anlayışa taşıyan yapım Yunan mitolojisi filmi denilince ilk akla gelen yönetmen Ray Harryhausen’in başyapıtı.
2. 300 (300 Spartalı) – 2006
Frank Miller’ın çizgi romanından uyarlanan 300, tarihsel açıdan gerçekçi olmasa da mitoloji sevenler için bir mücevher. Thermopylae’nin sert kültürünü anlatan yapım, basit hikâyesini klasik hâle getiren oyunculuklar ve görselleriyle uzun süre unutulmayacak.
1. Troy (Truva) – 2004
Truva Savaşı’nı fantastik ögelerinden arındırarak anlatan yapım, listedeki diğer eserler kadar mitolojiye sadık olmasa da kesinlikle en önemlilerinden. Karakterlerini ve amaçlarını uzun süreler ayırarak inceleyen, Yunan mitlerini en ince şekilde hikâyesine yediren ve her aksiyon sekansının büyük önem verilerek çekildiği Troy, Antik Yunan söz konusu olunca çekilmiş en görkemli eser.
İlginizi çekebilir: Mitoloji Temalı En İyi 10 Anime
Listeye eklemek istediğiniz filmler var mı? Size göre Yunan mitolojisi hakkında yapılmış en çarpıcı yapım hangisiydi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
Kaynak: Screen Rant
Troy filminin özellikle Director’s Cut versiyonunu tavsiye ederim.