in ,

Alper Gezeravcı Dünya’ya Geri Dönüyor: Türkiye’nin İlk Astronotu Uzay İstasyonu’ndaki Görevini Tamamladı

Alper Gezeravcı Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki görevini tamamladı. Türkiye’nin ilk astronotu dönüş yolunda.

Alper Gezeravcı Dünya'ya Geri Dönüyor
- Reklam -
- Reklam -

Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün sürmesi planlanan görevi sona erdi. Gezeravcı veda töreninde, “Bu bir hikâyenin başlangıç noktasıydı,” açıklamasında bulundu.

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda geçirdiği 14 günün ardından Dragon kapsülüyle dünyaya geri dönüşe hazırlanıyor. Kalkış öncesinde düzenlenen veda töreninde, Gezeravcı duygusal bir konuşma yaparak Türkiye’nin insanlı uzay görevini gerçekleştirmenin gururunu dile getirdi.

Astronot, “Bu bir hikâyenin başlangıç noktasıydı, bundan sonraki yolumuz tüm milletimize hayırlı uğurlu olsun,” dedi. Axiom Space tarafından canlı yayınlanan veda töreni, Gezeravcı’nın uzaydaki deneylerle dolu görevinin tamamlanmasının ardından gerçekleşti.

- Reklam -

Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Birçok Bilimsel Deneye İmza Attı

Alper Gezeravcı Dünya'ya Geri Dönüyor: Türkiye'nin İlk Astronotu Uzay İstasyonu'ndaki Görevini Tamamladı

Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’nda geçirdiği süre boyunca gerçekleştirdiği 13 farklı deneyin, Türkiye’nin uzay, havacılık ve savunma sanayisine önemli katkılarda bulunması bekleniyor. Yapay zekânın da kullanıldığı deneyler, uzay yolculuklarının kanser ve bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar üzerindeki potansiyel etkilerini inceleyerek dünya bilim literatürüne önemli bulgular sunmayı hedefliyor.

Gezeravcı’nın bitki deneyleri, değişen iklim koşullarının bitkilerin zorlu ortamlara verdiği tepkiyi ölçerek Dünya’nın geleceği için önemli veriler sağlamayı amaçlıyor. Türkiye Uzay Ajansı’nın desteklediği deneyler, uzayda geçirilen süreçlerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini de inceleyerek uzun vadeli uzay görevlerinin sağlık üzerindeki geniş etkilerine dair bilgi sunmayı amaçlıyor.

Uzaya İlk Adımın Ardından Dönüş Yolculuğu Başladı

Axiom-3 görevi kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu’nda gerçekleşen görevin tamamlanmasının ardından Alper Gezeravcı ve ekibin diğer üyeleri, Dragon kapsülü ile dünyaya dönüş için hazırlanıyor. Kapsülün ABD’nin Orlando açıklarında okyanusa inişi beklenirken, dönüş yolculuğu sürecinde astronotlar çeşitli sağlık kontrollerinden geçecek.

- Reklam -

Alper Gezeravcı Dünya'ya Geri Dönüyor: Türkiye'nin İlk Astronotu Uzay İstasyonu'ndaki Görevini Tamamladı

Dönüş sonrası Alper Gezeravcı ve ekibi, gemiden alındıktan sonra helikopterle havaalanına taşınacak ve burada genel kontrolleri yapılacak. Ardından uçakla Houston’a gönderilecek olan ekip, burada kapsamlı bir sağlık taramasından geçirilip karantinaya alınacak.

Alper Gezeravcı’nın uzaya gönderilmesi ve gerçekleştirdiği bilimsel deneyler, Türkiye’nin uzay araştırmalarındaki önemli adımlarını temsil ediyor. Türkiye Uzay Ajansı’nın 2023’te Ay’a sert iniş hedefleri tutmamış olsa da, ülke tarihinde ilk defa bir Türkiye vatandaşı uzaya çıkmış oldu. Bundan sonra benzeri hedefler için nasıl bir programın olacağını ise zaman gösterecek.

Axiom Space tarafından gerçekleştirilen “Veda Töreni”ni aşağıdan izleyebilirsiniz:

YouTube video

Alper Gezeravcı’nın 14 günlük Uluslararası Uzay İstasyonu görevi hakkında sizin düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynaklar: BBC, Axiom Space

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Yıldız Oluşumunu Durduran Süper Kütleli Kara Delik Bulundu

Evrenin Erken Dönemlerinde Yıldız Oluşumunu Durduran Süper Kütleli Kara Delik Gözlemlendi

Carl Weathers 76 Yaşında Hayatını Kaybetti

“Rocky” Serisindeki Apollo Creed Rolüyle Akıllara Kazınan Carl Weathers 76 Yaşında Hayatını Kaybetti