in ,

Christopher Nolan’dan Hollywood’a Eleştiri: “Star Wars’u Başarılı Kılan Şeyleri Kasıtlı Olarak İnkâr Ediyorlar”

Christopher Nolan, Hollywood stüdyo yöneticilerini “Star Wars” gibi başarılı filmlerin temelini kasıtlı olarak göz ardı etmekle suçladı.

Christopher Nolan'dan Hollywood'a Star Wars Örnekli Eleştiri
- Reklam -
- Reklam -

Christopher Nolan, Hollywood stüdyo yöneticilerinin Star Wars gibi başarılı filmlerin temelini kasıtlı olarak göz ardı ettiğini düşünüyor. Yeni filmi Oppenheimer’ın tanıtım sürecinde yaptığı açıklamalarla gündem olan yönetmen, J. Robert Oppenheimer’ın yerinde olsaydı nasıl davranacağından bahsetti. Ünlü sanatçı ayrıca sinema sanatının özü dahil çeşitli konulardaki düşüncelerini aktardı.

Oppenheimer filmi, J. Robert Oppenheimer’ın 1945 yılında New Mexico’daki uzak bir laboratuvarda atom bombasının ilk başarılı testini gerçekleştirmesini anlatıyor. Nolan’ın senaryosu, onu gerçekliği parçalayıp yeniden düzenleyebilen biri olarak tasvir ediyor.

J. Robert Oppenheimer’ın atom bombasının keşfine çıkan hikâyesini takip eden film, aynı zamanda karakterin çalkantılı aşk hayatını da ele alıyor. Cillian Murphy tarafından canlandırılan Oppenheimer ile Florence Pugh tarafından oynana Jean Tatlock arasındaki aşk ilişkisi hakkında da konuşan Nolan; bu sahneleri çekmeyi başlangıçta korkutucu ve zorlayıcı bulduğunu belirtti. Ancak ünlü yönetmen daha sonra tüm bunların hikâyeye uygun bir meydan okuma olduğunu düşündü.

- Reklam -

Christopher Nolan Oppenheimer Hollywood

Nolan filminin, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi nedeniyle bilinçsiz şekilde karamsar bir acelecilik kazandığını da söyledi. Ancak yönetmen, filmlerini politik mesajlar vermek için değil, izleyiciye etkileyici sorular sormak ve onları eğlendirmek için yaptığını belirtti. Ona göre filmleri çeşitli yorumlara açık ve herkes için farklı anlamlar taşımalı.

Christopher Nolan “Star Wars” Üzerinden Hollywood Stüdyolarına Sitem Etti

Christopher Nolan, Oppenheimer’ın da diğer 11 filminin de beyaz perde için tasarlandığını ve sinemanın sadece bir olaylar serisi olarak algılanmasının yanıltıcı olduğunu düşündüğünü belirtti. Yapımcılar ve yöneticiler sinemayı bütçe veya kontrol nedenleriyle sadece hikâye anlatımı için bir araç olarak görmeye başladı. Nolan, sinemanın özünün Lumière Kardeşler’in trenin istasyona gelişinde olduğu gibi saf bir sesli görsel deneyim olduğunu vurguladı. Star Wars gibi yapımların başarısının yalnızca hikâye anlatımıyla ilgili olmadığını, aynı zamanda inanılmaz bir görsel ve işitsel deneyim sunduğunu belirtti.

Christopher Nolan

The Telegraph’a konuşan Christopher Nolan, sinemanın gerçek doğasının inkâr edilmesinin endişe verici olduğunu düşünüyor ve bu konuda stüdyoların daha geniş bir bakış açısına ihtiyacı olduğunu savunuyor. Özellikle Hollywood stüdyolarının günümüzdeki film yapma yaklaşımlarının, 1977 yapımı Star Wars gibi filmlerin başarısının temelini göz ardı ettiğini açıkça eleştiriyor.

- Reklam -

“İnsanlar size Star Wars’un başarısının görsel efektleriyle hiçbir ilgisi olmadığını ve tüm başarının harika hikâyesinden kaynaklandığını söyleyecektir. Ama durumun böyle olmadığı açık. Gerçekten de harika bir hikâye, ama aynı zamanda inanılmaz bir görsel ve işitsel deneyim. Tam da bu nedenle sinemanın gerçek doğasını inkâr etmek yaygın hâle geldi.”

Christopher Nolan’dan Hollywood’a Eleştiri: "Star Wars’u Başarılı Kılan Şeyleri Kasıtlı Olarak İnkâr Ediyorlar"

Nolan kısa süre önce yaptığı bir açıklamada da süper kahraman filmleriyle işinin bittiğini söylemiş ancak Star Wars konusunda sessiz kalmıştı. Hayranlar, yönetmenin bu son açıklamaları ile ileride Yıldız Savaşları evreninde bir film ya da üçlemenin başına geçebileceği ihtimalini daha da artırdı.

Nolan’ın düşünceleri hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, sinema dünyasından yeni haberler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: CBR

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for MURAT_arminius MURAT_arminius dedi ki:

    Ah Nolan ah.Oscar almak için Oppenheimer filmini çekersin.Sonrasında Bond veya Star Wars projesi almak için bir yerlere mesaj gönderirsin.Kardeşin Jonathan,Hans Zimmer ve Wally Pfister olmadan Kubrick değil ancak ortalama bir yönetmen olursun.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

American Horror Story: Delicate 12. Sezon

“American Horror Story: Delicate” Geliyor: Feminist Bir “Rosemary’s Baby” Esintisi Taşıyan Yeni Sezondan İlk Tanıtım

Greta Gerwig - Narnia Günlükleri Uyarlaması

“Barbie”nin Yönetmeni Greta Gerwig, “Narnia Günlükleri” Serisini Perdeye Taşıma Fikrini ‘Dehşet Verici’ Buluyor