in , ,

Disney, Tema Parklarındaki Büyüme Hızını Artırmak için Gelecek 10 Yıl İçinde 60 Milyar Dolar Harcayacak

Disney, tema parklarına yaptığı yatırımı agresif şekilde artırma kararı aldı. The Walt Disney Company gelecek 10 yılda 60 milyar dolarlık park yatırımı yapacak.

Disney Tema Parklari Yatirim
- Reklam -
- Reklam -

Disney, tema parklarında kârlılık oranını artıracak yeni bir hamleye hazırlanıyor. Şirket, dünyanın dört bir yanındaki eğlence parklarında “bugüne kadar kapsamlı şekilde kullanılmayanlar da dahil olmak üzere daha fazla karakter ve marka keşfetmeyi” planladığını duyurdu.

Geçen günlerde The Walt Disney Company çatısı altındaki ABC, FX ve National Geographic kanallarının satışa çıkabileceği ve medya patronu Byron Allen’ın bu mecralar için 10 milyar doları gözden çıkardığı gündeme gelmişti. Öncesinde ise Disney’in Apple tarafından satın alınabileceği iddiaları yeniden ortaya atılmıştı.

Nakit akışı yaratmakta zorlanan ve kârlılık hedeflerinin uzağında kalan Disney; geçen hafta yatırımcılarına yaptığı bir sunumda tema parklarına yapacakları ciddi yatırımlardan bahsetti.

- Reklam -

Disney Tema Parkları Yatırımlarını İkiye Katlıyor

The Walt Disney Company bünyesinde hizmet veren tema parkları, ürünleri ve Cruise Line işinde ciddi bir büyümeye imza atmaya hazırlanıyor. Şirket yatırımcılarına eğlence sektöründeki yatırımları için gelecek 10 yıl içinde 60 milyar dolar harcayacağını açıkladı.

Disney Tema Parkları

Şirkete göre bu, önceki 10 yıllık döneme kıyasla yatırımın neredeyse iki katı.

Mayıs ayında Disney CEO’su Bob Iger, Florida Valisi Ron DeSantis’in Reedy Creek Improvement District’i lağvetme planına yanıt olarak şirketin önümüzdeki 10 yıl içinde Walt Disney World’e 17 milyar dolar yatırım yapmayı planladığını söylemişti:

“Devlet daha fazla yatırım yapmamızı, daha fazla insan çalıştırmamızı ve daha fazla vergi ödememizi istiyor mu, istemiyor mu?”

Disney World cephesine yapılacak 17 milyar dolarlık yatırımın, geçen günlerde açıklanan 60 milyar dolarlık yatırıma dahil olup olmadığı ise şimdilik bilinmiyor.

Salı günü Disney World’de yatırımcılarına sunum yapan şirket, Kaliforniya’daki Disneyland, Florida’daki Walt Disney World, Fransa, Çin ve Japonya’daki tema parkları ve ABD, Asya ve Avustralya’daki yolcu gemisi limanları da dahil olmak üzere geliştirilmeye hazır 1.000 dönümden fazla araziye sahip olduğunu açıkladı.

Disney Tema Parkları Yatırımları

Iger ve Disney Parks şefi Josh D’Amaro tarafından yönetilen yatırımcı sunumunda şirketin odak noktasının “hikâyeler, genişleme ve hayranlar” olacağı belirtildi.

Yeni Pazarlara Adım Atılacak

“Disney gelecekteki büyüme fırsatlarını değerlendirirken bugün tema parklarında henüz tam olarak keşfedilmemiş derin bir hikâye kuyusu var,” ifadelerini kullanan şirket, dünya çapındaki parklarında “bugüne kadar kapsamlı bir şekilde kullanılmamış olanlar da dahil olmak üzere daha fazla karakter ve markayı keşfetmeyi” planladığını da sözlerine ekledi.

- Reklam -

Genişleme konusunda ise Disney, mevcut parkları ve 1.000 dönümden fazla arazinin yanı sıra Asya’da ve Avustralya ve Yeni Zelanda’da (bu yılın sonlarında ilk kez gireceği pazarlar) gemi seyahati işinin daha da genişleyeceğini belirtiyor.

Disney Cruise Line

Şirketten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Daha önce duyurulduğu üzere, önümüzdeki iki yıl içinde Disney, 2025 mali yılında iki gemi ve 2026’da bir gemi daha ekleyerek cruise hattının dünya çapındaki kapasitesini neredeyse iki katına çıkaracak, daha da fazla büyüme potansiyeli sunacak ve Asya-Pasifik bölgesine erişimini daha da genişletmek için 2025’ten itibaren Singapur’da yeni bir ana liman da dahil olmak üzere Disney deneyimlerini yeni pazarlarla tanıştıracak.”

Şirket, parkları ziyaret edebilecek yeni kişileri ise şu sözlerle tanımladı:

“Disney’in iç araştırmasına göre, tema parklarıyla henüz ulaşamadığı, Disney’e yakınlığı yüksek 700 milyondan fazla kişiden oluşan ulaşılabilir bir pazar var. Aslında, bir Disney parkını ziyaret eden her bir konuk için, parkları ziyaret etmeyen Disney’e yakınlık duyan ondan fazla kişi var.”

Hollywood’da Grev Sürüyor

Öte yandan bu yazın başından beri senaristler ve oyuncular, aralarında Disney’in de bulunduğu devasa stüdyolara karşı adil şartlarda çalışmak için grev yapıyor. Kültür emekçilerinin hak arayışı devam ederken stüdyolar birçok film ve dizinin yayın tarihini ertelemek zorunda kalıyorlar. Ancak henüz ortak bir zeminde buluşulabilmiş değil.

Yazarların talep ettiği artış ise Disney’in yıllık gelirinin yalnızca %0,88‘ine karşılık geliyor.

Oyuncu ve senarist grevinin gölgesinde alınan bu devasa yatırım kararını siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: The Hollywood Reporter

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Sims 5 Hakkında Tüm Detaylar

“The Sims 5” Ücretsiz Olacak: İşte Yeni Sims Oyunu Hakkında Bilinen Tüm Detaylar

Percy Jackson ve Olimposlular Fragmanı Yayınlandı

“Percy Jackson ve Olimposlular” Dizisinden İlk Uzun Fragman Yayınlandı