in ,

“Shawshank Redemption”ın Yönetmeni, “The Shining”in Berbat Bir Stephen King Uyarlaması Olduğunu Düşünüyor

Frank Darabont, Stephen King eserlerinden uyarlanan en kötü filmin Stanley Kubrick’in “The Shining”i olduğu konusunda King’e katılıyor.

Frank Darabont - The Shining Stephen King Uyarlaması Görüşü
- Reklam -
- Reklam -

Frank Darabont, Stephen King’in tartışmalı görüşüne katılan nadir kişiler arasına katıldı. The Shawshank Redemption ile King uyarlamaları konusunda unutulmaz bir deneyime sahip olan Darabont; yazarın eserinden uyarlanan en kötü film konusunda King’e katılıyor.

Stephen King, Stanley Kubrick’in 1980 tarihli The Shining (Cinnet) filmini hiç beğenmediğini defalarca dile getirmişti. Hatta yazar 1997’de senaryosunu kendisinin kaleme aldığı ve yönetmenliğini Mick Garris’in üstlendiği başka bir The Shining uyarlaması için de ısrarcı olmuştu. Neticede ikinci uyarlama, ilkinin hayli gölgesinde kalsa da King bu yapımın kendi romanının ruhunu daha fazla yansıttığını düşünüyordu.

King on Screen

- Reklam -

King on Screen adını taşıyan yeni bir belgeselde Stephen King’in bu uyarlamadan nefret etmesi üzerinde de duruluyor. Yazarın eserlerini daha önce birçok defa perdeye taşıma imkânı bulan Frank Darabont (Green Mile, The Mist) ve Mick Garris (Sleepwalkers, The Stand, Bag of Bones, Desperation) bu duruma açıklık getirmeye çalışıyor.

Frank Darabont, “The Shining”in Kötü Bir King Uyarlaması Olduğunu Düşünüyor

Frank Darabont The Shining için, “Gerçekten iyi bir Stanley Kubrick filmi ama berbat bir Stephen King uyarlaması,” şeklinde konuşuyor. Sıklıkla bir başyapıt olarak anılan Kubrick filmi, kış mevsimini hayaletlerle dolu Overlook Oteli’nde geçiren bir ailede baba karakterinin yavaş yavaş akli dengesini yitirmesi ve ailesini öldürmeye çalışmasını konu alıyor.

İzleyiciler ve eleştirmenler tarafından çok sevilen The Shining, King’in kitapta tercih ettiği anlatıdan oldukça radikal bir şekilde saparak aynı ana hatların iki farklı versiyonunu ortaya koyuyor.

Mick Garris farkın nedenini şöyle aktarıyor:

“Yaratıcı kişilikler çok farklı: King çok sıcak, insani ve duygusal bir yazar. Kubrick ise çok soğukkanlı ve entelektüel bir sinemacı. Kubrick’in hesapçı tavrı King’in hikâyesiyle tezat oluşturuyor.”

The Shining - Stephen King Uyarlaması

- Reklam -

Stephen King, Kubrick’in uyarlamasını “motoru olmayan büyük, güzel bir Cadillac’a” benzetmişti.

Kubrick’in Adaptasyonu Hâlâ Zirvede

Garris, 90’larda Kubrick’in versiyonuna karşı hazırlanan bir TV uyarlaması için King’le birlikte orijinal metni yeniden ele almıştı. King ayrıca 2013’te orijinal hikâyenin devamı niteliğini taşıyan Doctor Sleep romanını yayımladı ve Mike Flanagan bu kitabı 2019’da perdeye taşıdı.

Bunların hiçbiri Kubrick’in filmi gibi saygı görmedi ya da ses getiren tepkiler almadı. King’in kuşkularına rağmen, Kubrick’in filmi yeni hayranlar için büyük bir referans noktası olmaya devam ediyor ve onun eserlerini seven topluluklar arasında büyük saygı görüyor.

King on Screen belgeseli şu anda ABD’de sinemalarda ve 8 Eylül’de dijital olarak satışa sunulacak.

Frank Darabont’ın ve Mick Garris’in görüşleri hakkında sizin düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: The Digital Fix

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Shining filmi kötü olsa bile Jack Nicholsen muhteşemdi. Adam sinemada kült bir karakter oldu o rolde.

  2. Avatar for Elmakurdu23 Elmakurdu23 dedi ki:

    Bende öyle düşünüyorum. Ne anlatığını bilmeyen saçma bir filmdi. O kadar saçma ki millet kızıldereli teorisini filan üretiler.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Starfield Hakkında Detaylar

Uzay Temalı Aksiyon Rol Yapma Oyunu “Starfield” Hakkında Yeni Detaylar Ortaya Çıktı

The Wrecking Crew Filmi Kadro Dave Bautista ve Jason Momoa

Dave Bautista ve Jason Momoa, “Blue Beetle” Yönetmeninin Yeni Aksiyon Filmi “The Wrecking Crew”da Buluşuyor