in ,

Güneş Sistemi’nin Dört Gezegeni de Bir Bir Fotoğraflandı: İşte James Webb’den Uzay Resitali

Satürn’ün de eklenmesiyle James Webb Uzay Teleskobu Güneş Sistemi’nin dört dev gezegenini de görüntülemiş oldu.

James Webb Teleskobu Satürn'ü Görüntüledi
- Reklam -
- Reklam -

James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Satürn’ü de fotoğraflayarak Güneş Sistemi’nin dört dev gezegenini de görüntüledi. 25 Haziran 2023 tarihinde çekilen JWST’nin Satürn’e ait gözlemleri temizlendi ve işlendi, böylece karanlıkta parlayan görkemli halkalarıyla birlikte Satürn’ün göz alıcı yeni bir görüntüsü elde edilebildi.

James Webb tarafından yakalanan yeni görüntüde Satürn’ün diski yeni görüntüde oldukça karanlık, karakteristik bulut bantlarından yoksun, nispeten özelliksiz loş bir kahverengi olarak görünüyor. Bunun sebebi ise James Webb Uzay Teleskobu’nun evrende gördüğü dalga boyları olan yakın-kızılötesi ve orta-kızılötesi aralığında çalışmasından kaynaklanıyor. Bu dalga boyları insan gözünün genellikle göremediği ışık dalga boylarında olsa da birçok bilginin ortaya çıkmasında değerlendirilebiliyor.

Isı ile ilişkili termal emisyonun kızılötesi dalga boylarında baskın olduğu biliniyor. Kalın ve opak bulutlarla kaplı bir gezegenin içinde neler olup bittiğini öğrenmeye çalışırken, sıcaklığını incelemek bu konuda önemli bir yol olabilir.

- Reklam -

James Webb Teleskobu Satürn’ü Görüntüledi

Bazı elementler ve kimyasal süreçler de kızılötesi ışık yayabiliyor. Bu nedenle gözlemlenemeyen dalga boylarında Güneş Sistemi’nin gezegenlerini görmek, insanlığın onlar hakkında daha fazla bilgi edinmesini sağlayabilir.

Satürn’ün görüntülerinde, gezegenin ışığını azaltarak halkalarını ve uydularını daha ayrıntılı olarak incelemek amacıyla yapılan filtrelemelerden bahsediliyor. Araştırmacılar, Satürn’ün halkalarındaki yeni yapıları ve potansiyel olarak gaz devinin etrafında dönen yeni uyduları belirlemeyi umuyor. Görüntüde ayrıca, Satürn’ün sol tarafında Dione, Enceladus ve Tethys adlı üç uydusu yer alıyor. Gezegenin diski, koyu olmasına rağmen, Satürn’ün mevsimsel değişiklikleri hakkında bilgi veriyor.

Kuzey yarımküre 7 yıllık bir yaz mevsimine yaklaşırken kutup bölgesi karanlıkta kalıyor. Bunun nedeni bilinmeyen bir aerosol sürecinden geçiyor olabilir. Diğer yandan, diskin kenarlarındaki atmosfer parlak görünüyor, bu da metan floresansı veya trihidrojenin ışıması veya her ikisinin bir sonucundan kaynaklanıyor olabilir. Parlaklığın hangi etkene dayandığını çözmek için ise daha fazla analiz yapılması gerekiyor.

James Webb Teleskobu Satürn'ü Görüntüledi

İşte Satürn Dışında James Webb Uzay Teleskobu Tarafından Görüntülenen Diğer Dev Gezegenler

JWST’nin yakın-kızılötesi dalga boylarında çektiği görüntülerde, Jüpiter’in hareketli bulutları ve fırtınalarındaki olağanüstü detaylar görülüyor. Ayrıca, optik dalga boylarında görünmeyen Jüpiter’in kalıcı kutup ışıkları ve seyrek halkaları da yeni gözlemlerle birlikte ortaya çıkıyor.

jüpiter yeni

- Reklam -

JWST’nin Neptün üzerinde yaptığı gözlemler, Eylül 2022’nin ikinci yarısında geldi. Neptün, uzaklığından dolayı genellikle hakkında az detay bilinen gezegenler arasında. Ancak JWST’nin gözlemleri, 30 yılı aşkın bir süredir ilk kez buz devinin zarif halkalarını ve kızılötesinde görüntülenen yedi bilinen uydusunu gösterdi. Ayrıca atmosferindeki parlak noktalar da gözlemlendi. Bunların çoğu fırtına aktivitesiydi ancak dikkatlice bakıldığında gezegenin ekvatorunu çevreleyen parlak bir bant olduğu görülüyor. Bilim insanları bunun daha önce hiç görülmediğini ve Neptün’ün küresel atmosferik dolaşımının bir işareti olabileceğini söylüyor.

Neptün Halkaları James Webb uzay teleskobu

Nisan 2023’te açıklanan JWST görüntülerinde Uranüs halka sisteminin 13 yapısından 11’ini ve gezegenin üzerinde açıklanamayan bir atmosferik parlaklığı ortaya çıkardı. Bu görüntüler, Uranüs ve Neptün gibi uzak gezegenlerin yapısı ve özellikleri hakkında daha fazla bilgi sağlıyor.

Uranüs James Webb Uzay Teleskobu Görüntü

James Webb Uzay Teleskobu’nun ilk yılı sona ererken, hem evrendeki erken dönemlere ışık tutması hem de yakın uzayı daha detaylı keşfetmesiyle, gelecek yıllarda nelerin ortaya çıkacağı konusunda heyecan verici bir potansiyel sunuyor.

Yeni görüntüler hakkında sizler ne düşünüyorsunuz? Sizce James Webb Uzay Teleskobu Güneş Sistemi hakkında daha ne gibi bilgiler gösterebilir? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, uzayla ilgili yeni görüntüler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Science Alert

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Özkan Uğur Yaşamını Kaybetti

Ünlü Müzisyen Özkan Uğur Hayatını Kaybetti

Tapınak Şövalyelerinin El Kitabı - J. M. Upton Ward

Komplo Teorilerinden Uzak Bir Rehber: “Tapınak Şövalyelerinin El Kitabı” Çıktı