in , ,

J.M. Barrie’nin “Peter Pan” Oyunu Kamu Malı Oldu

Peter Pan oyunu kamu malı oldu. J.M. Barrie’nin 1904 tarihli “Peter Pan; or, The Boy Who Would Not Grow Up” eserinin telifi serbest kaldı.

Peter Pan Kamu Malı
- Reklam -
- Reklam -

Peter Pan oyunu artık kamuya ait. İskoç yazar J.M. Barrie’nin ikonik karakterindeki telif koruması Ocak 2024 itibarıyla serbest kaldı.

Her yıl 1 Ocak günü dünya çapında birçok eser, serbest kalan telif haklarıyla gündeme geliyor. 2024’ün en çok ses getiren kamu malı ise The Walt Disney Company’nin sembolü Mickey Mouse olmuştu. Şimdiden korku filmine adapte edileceği haberleri duyurulan Mickey’nin ardından, bir başka çocuk klasiği daha telif korumasından bağımsız hareket etme özgürlüğüne kavuşuyor.

1 Ocak 2024 itibarıyla J.M. Barrie’nin 1904 yılında Neverland’deki çeşitli maceraları anlattığı Peter Pan; or, The Boy Who Would Not Grow Up oyunu kamu malı hâline geldi. Normal şartlarda, bu eserin telifi daha erken kullanılabilirdi. Ancak oyunun senaryosu 1928 yılına dek yayımlanmayınca ortaya böyle bir gecikme çıktı.

- Reklam -

Peter Pan Telifi Serbest Kalan Karakterler Arasına Katılıyor

Tıpkı Mickey Mouse’ta olduğu gibi Peter Pan’in de yalnızca 1904 tarihli oyunundaki ilk versiyonu kamu kullanımına açılıyor. Disney’in 1953 tarihli müzikal uyarlaması ve sonrasında çektiği filmlerdeki diğer orijinal materyaller ise korunmaya devam ediyor.

J.M. Barrie, Peter Pan’in telif hakkını Londra’daki bir çocuk hastanesi Great Ormond Street’e hediye etmişti. O tarihten beri de ikonik karakterin hakları çeşitli tartışmalara konu oluyor. Öte yandan ülkeler arası telif yasaları farklılaşabildiğinden, kitapların basımı gibi konularda kimi ülkelerde farklı uygulamalara da imza atılabiliyor.

Peter Pan Kamu Malı Telifi Düşüyor

İlk olarak 1902 tarihli The Little White Bird romanında ortaya çıkan Peter Pan, daha sonra 1904’te habere konu olan tiyatro oyunuyla izleyicilerin karşısına çıkmıştı.

- Reklam -

Bu hikâye daha sonra Wendy Darling ile kardeşleri John ve Michael’ın maceralarını konu alan 1911 tarihli Peter ve Wendy romanıyla genişletilmişti. Tinkerbell, kaptan Hook ve Kayıp Çocuklar da eserin sonraki versiyonlarında yer almıştı.

Korku Uyarlaması Yolda

Geçen yıl telif koruması kalkan Winnie the Pooh için Blood and Honey adlı bir slasher korku filmi çekilmişti. Aynı ekipten yakın gelecekte Peter Pan: Neverland Nightmare adlı bir başka korku adaptasyonu daha gelecek.

Peter Pan Telifsiz

Siz Peter Pan’in kamu malı olması hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Dexerto

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Mickey’s Mousetrap Filmi Konusu Fragman

“Mickey Mouse” Temalı Korku Filmi Geliyor: Telifi Serbest Kalan Karakterin İlk Durağı Slasher Türü Oldu

Star Wars: New Jedi Order Filmi Çekimleri

Yeni “Star Wars” Filmi “New Jedi Order”da Çekimler Yakında Başlayabilir