in ,

Birleşik Krallık, Deepfake ile Oluşturulan Videoların Rıza Dışı Kullanımını Suç Kabul Edecek

Deepfake hakkında ilk yasa, Birleşik Krallık tarafından yürürlüğe sokulacak. Deepfake videolarının rıza dışı kullanımını suç sayacak yasa tasarısı duyuruldu.

Deepfake Hakkında İlk Yasa Birleşik Krallık'tan Geldi
- Reklam -
- Reklam -

Deepfake hakkında ilk yasa yürürlüğe girmek üzere. Birleşik Krallık, videolardan kişilerin rızası dışında görüntüleri alınan ve yapay zekâ teknolojisiyle kullanan isimlere cezai yaptırımlar uygulayacak.

Çıktığı günden bu yana tartışmalara konu olan, bazen bir cinayetin çözülmesi amacıyla polis tarafından kullanılan, bazense hackerların farklı kimlikler oluşturarak iş başvurusunda bulunması gibi kötü amaçlara hizmet eden deepfake teknolojisi hakkında tartışmalar bitmiyor. Her geçen gün gelişen teknolojiyle birlikte deepfake videolarda yer alan gerçeklik de artıyor. Öyle ki, yapılan yeni bir araştırma insanların algoritma tarafından oluşturulan yüzlere gerçek insanlardan daha fazla güvendiğini ortaya çıkardı.

Ancak bu tarz teknolojileri kullanarak yapılan videolar ve içerikler şimdiye dek hiçbir ülkede doğrudan bir suç unsuru olarak sayılmamıştı. Sonunda bu konuda ilk adımı Birleşik Krallık attı.

- Reklam -

Yeni suç, Birleşik Krallık’ın zararlı internet içeriğini denetleme kurallarını yeniden yazacak devasa bir mevzuat parçası olan uzun zamandır beklenen ve tartışmalı Çevrimiçi Güvenlik Yasası’na eklenecek. İngiltere’deki siyasi kaos nedeniyle ertelenen yasa, önümüzdeki ay parlamentoya yeniden sunulacak.

Deepfake Hakkında İlk Yasa Birleşik Krallık'tan Geldi

Söz konusu yasayla ilgili olarak ilk başta “mahrem görüntü istismarı” olarak adlandırılsa da yeni yürürlüğe girecek maddede bu tanım daha da genişletilmiş durumda. Adalet Bakanlığı, sorunlu deepfake teknolojisi kullanılarak birçok kişinin rızası dışında görüntülerinin yayınlandığını söylüyor. İngiltere ve Galler’deki mevcut istatistikler, 14 yetişkinden en az birinin, rızaları olmadan mahrem görüntülerini paylaşan biri tarafından tehdit edildiğini gösteriyor.

Deepfake Hakkında İlk Yasanın Gelecek Ay Yürülüğe Girmesi Bekleniyor

Hükâmet ayrıca, birinin rızası olmadan görüntülerini çekmek veya kaydetmek için gizli kameralar gibi ekipmanların kullanılması da da dahil olmak üzere bir dizi taciz edici davranışın üstesinden gelmek için ek yasa paketi sunacak.

- Reklam -

Başbakan Yardımcısı ve Adaletten Sorumlu Devlet Bakanı Dominic Raab yürürlüğe girecek yeni yaslayla ilgili olarak şunları söyledi:

“Kadınları ve kız çocuklarını, onları taciz etmek veya aşağılamak için mahrem fotoğraflar çeken veya manipüle eden insanlardan korumak için daha fazlasını yapmalıyız. Yeni yasa, polise ve savcılara bu korkakları adalete teslim etmek ve kadınları ve kız çocuklarını bu tür aşağılık tacizcilerden korumak için ihtiyaç duydukları yetkileri verecek.”

Deepfake Hakkında İlk Yasa Birleşik Krallık

Yeni yasa tasarısı hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Sizce de artık bu tarz bir kanun maddesi gerekli miydi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Verge

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ay Yüzeyinden Yeni Görüntüler Paylaşıldı

NASA’nın Uzay Aracı, Ay Yüzeyinden Yeni Görüntüler Paylaştı

Bambi: The Reckoning Geliyor - Korku Temalı Uyarlama Yolda

“Winnie the Pooh”dan Korku Filmi Yapan Ekip, Şimdi de Karanlık bir “Bambi” Uyarlamasına Hazırlanıyor