in

Nietzsche’nin Meşhur Sözü, Bilimsel Olarak Kanıtlandı

Alman filozof Friedrich Nietzsche’nin öldürmeyen şey güçlendirir sözü, yapılan araştırmalar sonucunda bilimsel olarak kanıtlandı.

Nietzsche
- Reklam -
- Reklam -

Northwestern Üniversitesi Kellogg İşletme Okulu’ndaki bilim insanları başarısızlık ve gelecekteki başarı arasında nedensel bir ilişki kurmayı başardı. Alman filozof Friedrich Nietzsche tarafından söylenen beni öldürmeyen şey, beni güçlü kılar, sözü kanıtlanmış olabilir.

Araştırmacılar, genç bilim insanlarının mesleki başarısızlıkları ile başarı arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için ileri analitikten yararlandı. İlk beklentilerinin aksine kariyerin başında yaşanan bir başarısızlığın, uzun vadede tekrar deneyenler için daha büyük başarılara yol açtığını ortaya çıktı.

Baş yazar Yang Wang, Yıpranma oranının, kariyerlerinde erkenden başarısız olanlar için arttığını savunuyor. Bununla birlikte sonuna kadar devam edip çabalayanların uzun vadede daha iyi performans gösterdiğini söylüyor. Ardından da Nietzsche’nin meşhur sözünün doğruluğunu işaret ediyor.

- Reklam -

Kariyer Başlarında Gerileme ve Kariyerin Geleceğine Etkileri adlı bu çalışma 1 Ekim’de Nature Communications dergisinde yayınlandı.

Matthew Etkisi Geçerliliğini Yitirdi

Bulgular, başarının daha fazla başarı getireceğini, zenginin daha zengin olacağı teorisini ortaya koyan Matthew Etkisi’ne karşı çıkıyor.

Kellogg yönetim ve organizasyon profesörü olan Dashun Wang, tarihsel olarak, başarının faydalarını belirlemede nispeten başarılı olunsa da başarısızlığın etkisini anlamada hüsrana uğradıklarını savunuyor.

Araştırmacılar 1990 ve 2005 yılları arasında kariyerlerinin başında olan bilim insanlarının ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı’ndan aldıkları hibeleri analiz ettiler. Bakanlıktan hibe alanları; zar zor hibe alanlar ve hibe için gerekli şartların biraz üstünde olarak hibe alanlar olarak iki ayrı gruba ayırdılar. Araştırmacılar daha sonra, her bir grubun ortalama olarak önümüzdeki 10 yıl içinde kaç makale yayınladığını ve bu makalelerin kaçının sükse yaptığını değerlendirdiler.

- Reklam -

Analizlerin sonucunda zar zor hibe alanlar grubunun, hibe için gerekli şartların biraz üstünde olarak hibe alanlar grubu kadar makale yayınladığı, ancak makalelerinin diğerlerinden çok daha fazla sükse yaptığı ortaya çıktı.

10 yıl içinde yayınlanmış makalelerin zar zor hibe alanlar grubuna ait olanların; hibe için gerekli şartların biraz üstünde olarak hibe alanlar grubundan %6.1 oranında daha başarılı olduğu da belirlendi.

Dashun Wang bu araştırma sonucunda başarısızlığın değerini anladıklarını ifade etti. Ayrıca, araştırma kapsamını genişlettiklerini ve diğer alanlarda da umut verici sinyaller aldıklarını da sözlerine ekleyerek yeni çalışmalarını işaret etmiş oldu.


* Çernobil Santrali’nin Ölümcül Odası Ziyarete Açılıyor

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for magicalbronze magicalbronze dedi ki:

    Aklıma Dragon Ball animesi geldi. Orada da meşhur Saiyan’lar ne kadar ölüme yaklaşırlarsa o kadar güçleniyorlardı. Hafif saiyan’lık var demek ki kanımızda.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Joker

Joker’a John Wick Kıyası Tepki Çekti

The Matrix Neo

Matrix 4’te Genç Neo da Olacak