in

Rusya, Uluslararası Uzay İstasyonu Dışında Bir Turistin İlk Defa Uzay Yürüyüşü Yapmasını Sağlayacak

Rusya, Uluslararası Uzay İstasyonu dışında bir turiste ilk defa uzay yürüyüşü yaptırmak için hazırlanıyor. Uzay turizmi yarışı gittikçe kızışıyor.

Rusya Kozmonot Uluslararasi Uzay İstasyonu
- Reklam -
- Reklam -

Rusya, Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) dışında bir turistin ilk uzay yürüyüşünü yapması için çalışmalara başladığını duyurdu. Ruslar ticari uzay yarışının sıra dışı bir ayağını daha keşfe hazırlanıyor.

Rusya’nın Roscosmos uzay ajansının bir parçası olan Energia uzay şirketi geçen günü yaptığı açıklamada, ilk uzay yürüyüşünü 2023 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu’nda özel bir turistle gerçekleştireceğini açıkladı. Plan, uzun bir geçmişe sahip özel bir ABD uzay turizmi şirketi olan Energia ve Space Adventures arasındaki yeni sözleşmenin bir parçası. Ortaklaşa hazırlanan bu girişim, 2023’te bir Rus Soyuz kapsülünde UUİ’ye iki uzay turisti gönderecek.

Energia şirketi yetkilileri konuyla ilgili AFP ajansına şöyle bir açıklamada bulundu:
“Keşif katılımcılarından birinin profesyonel bir Rus kozmonotu ile birlikte Rus segmentinden bir uzay yürüyüşü yapmasını planlıyoruz.”
Rusya Kozmonot Uluslararasi Uzay İstasyonu

- Reklam -

Rusya ve Space Adventures, Uluslararası Uzay İstasyonu’nu ziyaret eden ilk turist Dennis Tito da dahil olmak üzere geçmişte birçok zengin turisti uzaya gönderdi. Şimdiki en yeni planları da, bir vatandaşlarını uzay istasyonunun dışına ayak basan ilk özel turist olma ayrıcalığını kazandırmak.

Rusya, Uzay Yürüyüşü İçin Cebi Dolu Milyarderleri Bekliyor

Space Adventures Başkanı ve CEO’su Eric Anderson ayrı bir açıklamada şu sözlere yer verdi:
“Bir uzay yürüyüşünü ilk defa tamamlayacak olan özel bir vatandaş, özel uzay uçuşunda ileriye doğru atılacak bir başka büyük adım olacaktır. Energia’daki meslektaşlarımızı uzayda inanılmaz yeni maceralar yaratmak için bizimle birlikte çalıştıkları için alkışlıyoruz.”
Space Adventures şirketi şu anda bu talihli ve cebi dolu olan milyarder maceracıyı arıyor. Şirket web sitesinde böyle bir yolculuk için gerekli olan fiyat etiketini paylaşmamış. (Muhtemelen bu parayı verecek kişinin kendilerine hızlıca ulaşacaklarından eminler.)

Dennis Tito

Uluslararası Uzay İstasyonu’nu ziyaret eden ilk turist olma unvanını 2001 yılında kazanan Dennis Tito, uzaya yaptığı yolculuk için yaklaşık 20 milyon dolar ödediğini açıklamıştı. Bu nedenle 2023’teki uzay yürüyüşünün en az sekiz rakamlı bir sayıdan oluşacağı tahmin ediliyor.

Space Adventures, yaptığı açıklamada söz konusu seyahatin gidiş-dönüş, dünya yörüngesinde yolculuk ve “engelsiz bir dünya manzarası” ile Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 16 günlük bir konaklama içereceğini söylüyor. Turistler uçuş öncesinde Rusya’da eğitim almak zorunda kalacaklar.

- Reklam -

Uzay Turizmi özellikle önümüzdeki birkaç yıl boyunca oldukça kızışacak gibi duruyor. Space Perspective’in statosfer balonları kullanarak uzay gezileri düzenleme fikri, SpaceX’in Big Falcon ve Crew Dragon projeleri gibi artık özelleşen bu alan ile önümüzdeki yıllar çok ilginç geçeceğe benziyor.

Siz ne dersiniz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


* Mars Şehri Projesi Dubai Çöllerinde Hayata Geçiyor

Kaynak: Global News

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Sahte Bellek - Blake Crouch

Sahte Bellek: Blake Crouch’ın Ödüllü Bilimkurgu Romanı Türkçede

pixar soul fragman

Soul: Yeni Pixar Filminden Tanıtım Fragmanı