in

Barbar Conan, Maceralarına Yeni Cildiyle Devam Ediyor

Kılıç ve Büyü edebiyatının yaratıcısı Robert E. Howard’ın Barbar Conan hikâyelerinde sıra ikinci ciltte. Gece Kitaplığı aracılığıyla yayınlanan külliyata dair eserin çevirmeninden de çok özel açıklamalar var.

Conan
- Reklam -
- Reklam -

Robert E. Howard’ın Conan hikâyeleri Türkçedeki yolculuğuna devam ediyor. İlk cildine Aralık 2018 tarihinde Gece Kitaplığı etiketiyle kavuştuğumuz külliyatta şimdi sıra 2. kısımda.

Conan’ın tarihi de en az kendisi kadar garip. Karakterin yaratıcısı Robert Ervin Howard 1936’daki trajik intiharına kadar Conan’ın üstünde sadece dört yıl çalışabilmiş. Bu kısa süre karakter için yetmiş olsa gerek. Çünkü kahramanın yolculuğunu daha sonra başka ustalar üstlenerek günümüze kadar getirdi. 1970’lerde Stan Lee ve Roy Thomas’ın karakteri çizgi romanlar buluşturmasıyla da ününü tüm dünyaya yaydı diyebiliriz.

Şimdiyse Howard imzalı Conan öykülerinin ikinci cildine geliyoruz. Öncelikle sizleri eserin çevirmeni Hüseyin Aksakal’ın Kayıp Rıhtım’a özel açıklamalarıyla baş başa bırakalım:

- Reklam -

‘Daha Olgun Bir Conan’

Bu ciltte, ilkine göre çok olgunlaşmış bir Conan göreceğiz. Sıralamayı Miller/Clark ve devamında De Camp/Carter kronolojilerine göre yaptığımızdan, bu cilt Kara Yabancı öyküsü ile sona eriyor. Bu öykü aynı zamanda Camp-Carter külliyatında “Tranicos’un hazinesi” diye geçiyor ve Conan’ın Korvela körfezinden kurtarılması ile sona eriyor. Bu versiyon Tranicos’un Hazinesi versiyonundan çok sonra yayınlandı. Camp ve Carter, Conan’ı batı sınırlarındaki askerlik hizmeti dönemi ile Aquilonia tahtı arasındaki zaman dilimini bu öyküyle bağlamış… Buradaysa… Eh, okurlar arada bir fark olduğunu görecektir. Bu da demek oluyor ki bu cilt, Conan’ı başında altın bir halka olmadan son kez göreceğimiz öyküleri içeriyor.

‘Bir Medeniyet Eleştirisi: Conan’Conan

Yaklaşık sekiz yıl kadar önce Conan öykülerini ilk çevirmeye başladığımdan bu yana hayıflandığım şey, bu öykülerin aynı zamanda doğada yetişmiş bir zekanın, uygarlık denilen şeyin yapaylıklarıyla, safsatalarıyla ve emrivakileriyle yüzleşmesinin bir alegorisini ve bir medeniyet eleştirisi içerdiğinin gerek Çizgiroman okurları, gerekse sinefiller tarafından sürekli gözardı edilmesi oldu. Bu ciltte bu durum biraz daha net olarak ortaya çıkıyor. Geriye dönüp bakınca, bunca çabanın bir bölümünün sanki bu görmezden gelme haliyle mücadele anlamı içerdiğini anlayabiliyorum.
Barbar Conan hikâyelerinin son cildinin 2019 yılı içerisinde yayımlanması bekleniyor.

Eserin tanıtım bülteni şöyle:

Haydut, asker, korsan, maceracı… Hyboria Çağı, hepsi büyük fırsatlar ve korkunç tehlikeleri barındıran yeni, cesur yollar açıyor Cimmerialı Conan’ın önüne. Fakat kimsenin barbarlığın karanlığından görkemli bir tahta giden yolda sürekli yükselmesi mümkün değildir. Zafer ve yenilgiyi, bir Argos sikkesinin iki tarafı olarak tanıyan Conan, aklı ve bileğinin gücüyle, düştüğü çukur ne kadar derin, ne kadar karanlık olursa olsun, kaderin kendisi için atacağı daha iyi zarları beklemesini mümkün kılan vahşetin sınırsız sabrına da sahiptir.

- Reklam -

Hedefe varabilmenin vazgeçilmez şartı sağ kalabilmektir onun için.
Barbar Conan Howard

498 sayfalık kitap Hüseyin Aksakal tarafından Türkçeye çevrilmiş. Bu sırada sizleri Aksakal’ın ilk kitabın çeviri macerasını, yaptığı derin araştırmaları ve çok daha fazlasını anlattığı Çevirmenin Çemberi yazısına davet edelim.

Conan’ın öykülerinin hak ettiği değeri görmesini diliyor, yeni cildi de merakla bekliyoruz. Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forumda bizlerle paylaşabilirsiniz


* Barbar Conan: Kara Dev | Robert E. Howard

* Conan Unconquered: Fethedilmenin Dayanılmaz Ağırlığı

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Avengers: Endgame

Avengers: Endgame’in Son Anda Vazgeçilen Alternatif Senaryosu

Kyoto Animation

Kyoto Animation: Savaşmadan Yok Olmayacağız!