in

Küçükleri “Muzır” Neşriyattan Korumak İçin İhbar Hattı Kuruldu

Küçükleri muzır neşriyattan korumak için yeni bir mücadele programı başlatıldı. WhatsApp İhbar Hattı aracılığıyla vatandaşlar şikayetlerini doğrudan Bakanlığa iletebilecek.

Küçükleri "Muzır" Neşriyattan Korumak İçin İhbar Hattı Kuruldu
- Reklam -
- Reklam -

Ülkemizde muzır neşriyat tanımı bağlamına göre sıklıkla değişiklik gösteriyor. Kimi eserlerin muzır bulunarak siyah poşetlerde, +18 ibareleriyle satılması çoğu zaman tartışma konusu oluyor. Bazen de gerçekten çocukların karşısına asla çıkmaması gereken tuhaf çalışmalar yayımlanıyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Muzır İçerikle Mücadele (MİM) Programı’nı başlattıklarını duyurdu.

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, uygulamaya konulan programın Türkiye’de ilk olacağını belirtti. Muzır İçerikle Mücadele kapsamında bir internet sitesi kurulacak, site aynı zamanda WhatsApp İhbar Hattı ile paralel olarak işleyecek. Okurlar, çocuklar için zararlı “bulduğu” kitaplara dair şikayetlerini bu site ve ihbar hattı üzerinden bakanlığa iletebilecek.

Basın üyeleriyle buluşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı, Bakanlığın çalışmaları hakkında kendisine gelen soruları cevapladı.

- Reklam -

Son dönemlerde sık sık gündeme gelen muzır neşriyat kararları konusunda dair de açıklamalar yapıldı. Çocuk gelişiminde kötü tesiri olabilecek eserleri denetleyen Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’nun çoğunlukla resen, zaman zaman da şikayet üzerine çocuk kitaplarını incelediği belirtildi.

muzir nesriyat kitaplar bakanlik whatsapp ihbar

- Reklam -

İncelemede bulunulan eserlerde çocuklar için zararlı olabilecek içerik ya da müstehcen nitelikte noktalar tespit edilmesi halinde, kitapların “muzır” ilan edildiği; kurul kararının da Resmi Gazete’de yayımlandığı iletildi.

Bakan, sürece dair şunları ifade etti:
“Biz hiçbir kitabı yasaklamıyoruz ya da bir kitaba sansür uygulamıyoruz. Muzır ve müstehcen içerik taşıdığına karar verilen kitaplar, kurulun kararının ardından ’küçüklere zararlıdır’ ibaresiyle içi görülmeyen poşet içinde, teşhiri ya da reklamı yapılmayacak şekilde sadece 18 yaştan büyüklere satılabiliyor. Yani yasaklama veya sansürleme değil, aileler için içerikle ilgili bir uyarıda bulunmuş oluyoruz.”

Okurlar, Çocuklar İçin Sakıncalı Bulduğu Kitapları WhatsApp İhbar Hattı ile Bakanlığa Bildirebilecek

Bakan Selçuk, kurulun çalışma alanının genişletileceğini de söyledi. Artık vatandaşlardan gelen şikayetler, doğrudan incelemeye alınabilecek.
“Bakanlık olarak Muzır İçerikle Mücadele (MİM) Programı’nı başlatıyoruz. Bu kapsamda Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’nu daha formal, başvuruların yapılabildiği, web sitesi ve WhatsApp İhbar Hattı olan bir yapıya kavuşturacağız. Kurula şu an doğrudan başvuru yapılamıyor. Yeni yapıda vatandaşlarımız çocuklar için zararlı içeriklerle ilgili kurula doğrudan şikayetlerini iletebilecek.”
Son yıllarda kullanım oranları giderek daha yoğun bir hal alan sosyal medyada, çocuk istismarına sebep olabilecek kimi görüntülerin paylaşım ağına sokulabildiği; bunların paylaşılmasının erişimi artırdığı ve daha fazla çocuğu olumsuz etkilediği noktasına dikkat çeken Bakan, WhatsApp İhbar Hattı sayesinde doğrudan kurulacak iletişimle bu sıkıntılı sürecin önlenebileceği işaret edildi.

Peki siz böyle bir ihbar hattının kurulmasını nasıl karşılıyorsunuz? Sizce bu ihbar hattı verimli bir şekilde kullanılabilir mi, yoksa çeşitli suistimaller yaşanır mı?  Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* MeToo Hareketine Adanan Medusa Heykeli Tartışma Yarattı

Kaynak: AA

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for merveriii merveriii dedi ki:

    Neler neler şikayet edilecek acaba. :rofl:

  2. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    En makulünden en alakasızına, epeyi bir kitap adı geçecektir, kuşkusuz.

    Yayıncılık sektöründen bir iki kişiyle muhabbetim olmuştu. Çocuklar söz konusu olunca ya da çocuklar gerekçe gösterilerek, ebeveyn yetişkin fark etmeden, kitabın yaş aralığını türünü gözetmeksizin şikayetler gelebiliyormuş. Bu kitabı [yetişkin temalı korku kitabı] nasıl satarsınız, çocuklar okuyabilir,… Bu kitap bizim [ebeveynin] hayat görüşümüze uygun değil, yayınlamayın,… Bu kitap çocuğa olumsuz mesaj veriyor [hikâye ölüm ve sevdiklerimizi kaybetme üzerine teselliler içeriyor], bunu nasıl yayınlarsınız,… gibi gibi tepkilerle karşılaşıldığı oluyormuş.

    Bakalım, yeni şikayet mekanizması neler getirecek.

  3. Avatar for Akahige Akahige dedi ki:

    Şeker Portakalı’nı argo içeriyor diye yasaklamaya çalışanlar geldi aklıma :grin:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

PlayStation 5 Türkiye Fiyatı ve Çıkış Tarihi

PlayStation 5 Türkiye Fiyatı ve Çıkış Tarihi

Dexter Yeni Sezon Teori 9

Dexter Yeni Sezon Teorileri: Finaldeki Hayal Kırıklığı Giderilebilecek mi?