in

Sel Yayıncılık’a Açılan Sahte Bandrol Davasında Karar Açıklandı: Yayınevi Sahibi Hapis Cezasına Çarptırıldı

Sel Yayıncılık’ın sahte bandroller ile hak ihlal etmesi üzerine, yazar Zeynep Kaçar’ın suç duyurusu haklı bulundu. Yayınevi sahibi 10 ay hapis ve 4 gün karşılığı adli para cezasına çarptırıldı.

sel yayıncılık sahte bandrol davası sonuç
- Reklam -
- Reklam -

Sel Yayıncılık “sahte bandrol” davasında suçlu bulundu. 2019’da ortaya çıkan kriz, üç yılın ardından somut bir karara bağlandı. Yazar Zeynep Kaçar yayınevi sahibi İrfan Sancı hakkında yaptığı suç duyurusunda gerekçeli kararla haklı bulundu. Sancı, 10 ay hapis ve 4 gün karşılığı adli para cezasına çarptırıldı.

Bianet’in haberine göre oyuncu ve yazar Zeynep Kaçar’ın Kabuk adlı romanı Sel Yayıncılık etiketi altında sahte bandrollerle basıldı. Durumun ortaya çıkmasının ardından yazar, yayıncısı hakkında suç duyurusunda bulundu.

İstanbul 2. Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, İrfan Sancı için gerekçeli karar açıklandı. Karara göre Sel Yayıncılık sahibi İrfan Sancı’ya10 ay hapis ve 4 gün karşılığı adli para cezası verildi. Sancı’nın cezası beş yıl içinde suç işlememek kaydıyla ertelendi.

- Reklam -

2019 yılında Sel Yayıncılık’ın sahte bandroller kullanarak kitap yayımladığı öne sürülmüştü. Olayların üzerine Zeynep Kaçar, birçok yazarla birlikte yayınevinden ayrılmıştı.

sahte bandrol sel yayıncılık

Sel Yayıncılık, Sahte Bandrol İddialarından Sonra Ferit Edgü Dahil Birçok Yazarını Kaybetmişti

Sel Yayıncılık’ın korsan bandroller kullandığına dair ilk iddialar, birtakım e-postaların sosyal medyada sızdırılmasıyla ortaya çıkmıştı. Söylenenlere göre Sel Yayıncılık Genel Koordinatörü Bilge Sancı’nın gönderdiği bir e-postada, Ferit Edgü’nün eserlerinde korsan bandrol uygulamasına gidilmişti.

Yayınevinin kurucusu İrfan Sancı, konuya dair yaptığı açıklamada şu ifadeleri kaydetmişti:

“Ferit Edgü’ye gerçek anlamda rezil olduğumuz, toparlamaya çalıştıkça batırdığımız, sonunda da nasıl ve niçin olduğunu kendisine açıklamak zorunda kaldığımız bir süreç yaşadık. Hak kayıplarını giderdik.”

- Reklam -

Buna karşın, Edgü’nün açıklamaları Sancı’nın tam tersi niteliğindeydi:

“İrfan Sancı’nın açıklamalarında adımın geçmesi üzerine, konuya açıklık getirmek için suskunluğumu bozmak gerekliliğini duydum. Telif haklarındaki kayıtlar karşılanmadığı gibi böyle bir öneri de almış değilim.”

Sel Yayıncılık ile yollarını ayıran Ferit Edgü’nün yürürlükte bir davasının olup olmadığı bilinmiyor.

Edgü ve Kaçar ile birlikte Melisa Kesmez, Mehtap Ceyran, Deniz Gezgin, Ayşen Işık, Birgül Özcan, İlay Bilgili, M. Özgür Mutlu, Ekin Metin Sozüpek ve Prof. Dr. İsmail Gezgin de yayınevinden ayrılmıştı.

Yayınevi bu yaşananların ardından Harper Lee ve John Steinbeck gibi dünya çapındaki yazarlarını da yitirmişti.

Konu hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for murgul murgul dedi ki:

    Şaka gibi ceza olmuş. Ceza değil de ödül denilse daha doğru olur.

  2. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Değerli Türk ve yabancı yazarları bu yayınevinden kaçırdılar, en büyük ceza bu oldu sanırım.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

sweet tooth 2. sezon çekimleri tamamlandı

Netflix’in Çizgi Roman Uyarlaması Sweet Tooth Dizisinde 2. Sezon Çekimleri Tamamlandı

One Piece Dizisi: İlk Tanıtım ve Yeni Oyuncular Duyuruldu

One Piece Live Action Uyarlamasından İlk Tanıtım Geldi, Yeni Oyuncular Duyuruldu