in

TikTok İngiltere’deki Kitap Satışlarını Yükseltti: Z Kuşağı #BookTok Akımında Buluşuyor

TikTok İngiltere’deki kitap satışlarının artmasına neden oldu. Z Kuşağı sosyal medyada #BookTok etiketiyle devrim yapıyor.

tiktok ingiltere kitap satış rakamları
- Reklam -
- Reklam -

TikTok İngiltere’de kitap satışlarını ciddi oranda etkiliyor. Yayıncılar Birliği’nin yaptığı açıklamada, 2021 yılında #BookTok etiketi milyarlarca defa görüntülendi ve bu etikette yer alan kitaplar beklenmedik satış rakamlarına ulaştı.

İngiltere Yayıncılar Birliği sosyal medya platformu TikTok sayesinde kitap satışlarının 2021 yılında geçen seneye oranla yükselttiğini kaydediyor.

İngiltere’de kitap satışları sosyal medya platformu TikTok sayesinde yükselişe geçti. Yayıncılar Birliği çocuk ve genç yetişkin kategorilerinde kitap satışının arttığını ve bu artışın TikTok üzerinden paylaşılan #BookTok trendinden etkilendiğini belirtiyor.

- Reklam -

Kitap satın alma alışkanlığı sosyal medyanın etkisiyle değişiyor. Satılan kitapların sayısı gibi kitap türlerinde de ciddi farklılıklar göze çarpıyor. İngiltere’de Yayıncılar Birliği bu değişikliği gözler önüne serecek ilginç bir rapor yayınladı. Yapılan açıklamaya göre 2021’de kitap satışları %5 oranına artarak 6,7 milyar İngiliz Sterlini’ni buldu. Üstelik Koronavirüs pandemisi nedeniyle kitapçılar yılın belli bir bölümünde kapalıydı.

tiktok booktok

Geçen sene yaklaşık 50 milyar defa tıklanan #BookTok trendi, kişileri farklı kitap türleriyle tanıştırmada önemli bir yer tutuyor. Bununla birlikte satışları artan kitap türleri kurgu, genç yetişkin ve çocuk kitapları olarak açıklandı.

İngiltere Yayıncılar Birliği yardımcı yöneticisi Stephen Lotiga artan kitap satışlarına dair şu açıklamada bulundu:

“Ülkenin farklı yerlerindeki farklı kitap satıcılarından duyduğumu aktararak söylüyorum ki, birçok genç kitapçılara uğrayarak TikTok üzerinden duydukları kitaplarını soruyor. Bu satılan kitap sayısını elbette etkiliyor. Fakat aynı zamanda satılan kitapların türlerini de değiştiriyor. Pandemi dönemi boyunca insanların ‘eski liste’ dediğimiz kitapları satın aldığını gördük. Eski liste daha önceden yayımlanmış kitapları içeriyor.”

Lotiga aynı zamanda TikTok ve YouTube gibi oldukça fazla kullanılan uygulamaların insanların farklı kitaplara yönlendirilmesi konusunda önemli bir noktada yer aldıklarını da ekliyor.

TikTok İngiltere’nin En Popüler 5 Kitabının 4’ünü Doğrudan Etkiledi

Sosyal medya trendinden sonra İngiltere’de en çok satılan beş kitaptan dördü #BookTok trendinde kendisine yer buldu. 2017 yılında raflarda yerini alan ve Adam Silvera tarafından yazılan They Both Die at the End 2021 yılının en çok satan kitabı oldu. Bununla beraber çok satanlar listesinde üçüncü sırada yer alan E. Lockhart’ın kaleme aldığı We Were Liars ilk olarak 2014 yılında çıkmıştı.

Yayıncı Emilie Marneur, We Were Liars kitabının sadece geçen sene, çıkışını yaptığı 2014 yılından bu yana sattığı toplam miktardan dört kat fazla sattığını söylüyor. TikTok trendinde yazarın iki eseri de En İyi 50 Genç Yetişkin Kitabı arasında yer almıştı. Emilie Marneur satışlardaki değişime dikkat çekerek şunları söylüyor:

- Reklam -

“(Kitapların) tek bir senedeki toplam satışları, TikTok paylaşımları olmadan önceki yıllarda yaptığımız bütün satışların toplamını kat kat geçiyor.”

tiktok ingiltere kitap satışı

Yayın Dünyası TikTok’a Göre Bazı Düzenlemeler Yaptı

Yayıncılar sosyal medyada kitapların daha çok yer almasıyla birlikte kitap satışları yükselmeye devam edeceğini düşünüyor.

Barnes and Noble, Waterstones ve Half Price Books gibi kitapçılar, #BookTok etiketinde popüler olarak eserlere özel ayrı raflar hazırlarken yayınevleri de TikTok fenomenleri ile iş birliklerini hızlandırmış durumda.

Öte yandan dijital kitap kütüphanesi GoodReads BookTok Made Me Do It (Bana Bunu BookTok Yaptırdı) adını taşıyan rafta eserleri bu trende göre tasnif ediyor.

TikTok son olarak Cannes Film Festivali’ne sponsor olarak kültür dünyasındaki etkini artırmak için önemli bir adım atmıştı.

Siz TikTok trendlerinin kitap satışlarını bu denli etkilemesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Ülkemizde de benzer akımlar var mı? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: BBC News

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for MURAT_arminius MURAT_arminius dedi ki:

    Çok iyi bir haber.Gençler sosyal medya bağımlılığını bırakıp biraz edebiyata yönelsinler.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

google translate kitap çeviri

Google Translate Yardımıyla Bilmediği Dilden Kitap Çeviren Tercüman Edebiyat Dünyasını İkiye Böldü

moskova 2042 vladimir putin distopya kehanet

1986 Tarihli Sovyet Distopyası, Putin ve Rusya’ya Dair İsabetli Öngörülerde Bulunuyor