in ,

Disney CEO’su Bob Iger Görevi Bıraktı

Disney şirketinde 15 yıldır CEO olarak görev yapan Bob Iger, görevinden erken ayrıldı. Yerine tema parklarından sorumlu Bob Chapek geldi.

Disney CEO'su Bob Iger
- Reklam -
- Reklam -

Bob Iger, 15 yıldır yürüttüğü Disney CEO’luğu görevini bıraktı. Yerine adaşı olan Bob Chapek geçti.

Iger, 2005 yılında görevi Michael Eisner’den devraldığından beri Disney’in CEO’su olarak görevini sürdürüyordu. Özellikle geldiği günden bugüne dek şirketin büyümesinde en büyük katkı sağlayanlardan biri olan isim, aldığı kararlar sayesinde şirketi bugünün küresel çapta en çok kazanan firmalarından biri haline getirdi.

Geçen on beş yıllık süre boyunca Bob Iger, yaptığı bazı satın alımlar ile adından sıkça söz ettirdi. Bu süreç ilk olarak 2006 yılında 7.4 milyar dolar karşılığından Pixar Animation’ın satın alınmasıyla başladı. Daha sonrasında yine Iger’ın başkanlığında 2009 yılında 4 milyar dolarlık anlaşmayla Marvel satın alındı. Ve ardından yine benzer bir tarihler 2012’yi gösterdiğinde Indiana Jones ve Star Wars evrenlerini elinde bulunduran Lucasfilm, yine benzer bir maliyetle Disney’e satıldı.

- Reklam -

Disney CEO Bob Iger Marvel Lucasfilm

En büyük gelişme ise geçtiğimiz yıl bu dönemlerde yaşandı. 2019’un Mart ayında Disney, Fox’un eğlence tarafını (televizyon ve sinema) 71,3 milyar dolar gibi oldukça yüksek bir rakama satın aldı. Böylece uzun süredir Fox’un elinde bulundurduğu Marvel karakterleri de yine MCU’ya dönmüş oldu. Bununla birlikte dijital yayın kanalı Hulu da 5.8 milyar dolara Disney’e geçti.

Aslında Bob Iger geçtiğimiz yıl içerisinde 2021 içerisinde şirketle olan anlaşması bittikten sonra CEO’luk görevinden ayrılacağını açıklamıştı. Ancak bu ayrılık açıklaması beklenenden daha çabuk geldi.

- Reklam -

Bob Iger Sonrası Göreve Gelen Yeni CEO Bob Chapek Kimdir?

CNN’in haberine göre Iger CEO’luk görevinden ayrılmış olsa da 2021 yılının sonuna kadar yönetim kurulu başkanı olarak vazifesini sürdürecek. Peki yerine gelen adaşı Chapek’i nereden tanıyoruz?

Kendisi 2018’den beri Disney Tema Parkları Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapıyor. Ayrıca üç yıl önce de Walt Disney Parks and Resorts’ın başkanlık görevini üstlenmişti. Özellikle tema parkları konusunda başarılı işler yapan ve dikkatleri üzerine çeken Chapek, şirket tarihinde yedinci CEO olarak görev yapacak isim olarak seçildi.

Disney Başkanı Bob Iger

2019’da çok iyi bir iş çıkaran ve 10 milyar dolar barajıaşan şirketin artık eski CEO’su olarak anılacak Iger, yaptığı bir açıklamada şunları kaydetti:
“Disney’in doğrudan tüketiciye yönelik işletmelerinin başarılı bir şekilde başlatılması ve 21th Century Fox entegrasyonunun başlamasıyla birlikte, bu dönemin yeni bir CEO’ya geçiş için en uygun zaman olduğuna inanıyorum.”
Disney’in son yıllardaki başarısı ve sektörü neredeyse tekel haline getirmesine sizler nasıl bakıyorsunuz? Iger’ın yokluğunda şirketin başarısı sağlam atılmış temeller ile aynı yükselişle devam eder mi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.


* DC Comics ve Marvel Evreni Yeniden Birleşebilir!

Kaynak: Screen Rant

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Dan Brown - Hayvanlar Senfonisi - Çocuk

Dan Brown Çocuk Kitabı “Hayvanlar Senfonisi” ile Geliyor

Harry Potter Yazarı J.K. Rowling

Harry Potter Kitabı Rekor Fiyattan Alıcı Bulacak