in ,

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeydi: Depremde Tarihi Diyarbakır Surları da Hasar Aldı

Diyarbakır Surları Kahramanmaraş merkezli çifte depremde hasar gören yapılar arasında yer aldı. 5.000 yıllık tarihe sahip olan surlar, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alıyor.

Diyarbakir Surları Deprem
- Reklam -
- Reklam -

Diyarbakır Surları depremde hasar aldı. Kahramanmaraş Depremi, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer alan surlara zarar verdi.

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde gerçekleşen 7,7 ve 7,6’lık çifte deprem, 10 ilde ciddi hasarlara sebep oldu. Bugünün verilerine göre felakette 31 binden fazla vatandaş hayatını kaybetti, 80 bin kişi ise yaralı olarak enkaz altından çıkarıldı.

Yaklaşık 13,5 milyon kişiyi direkt olarak etkileyen deprem; aynı zamanda tarihi ve kültürel yapılara da çeşitli hasarlar verdi. Antakya’daki Habib-i Neccar Camisi, tarihi Antep evleriGaziantep Kalesi ve Hatay Devleti’nin tarihi meclis binası çifte depremde zarar gördü. Son olarak Adıyaman’da 2.000 yıllık Karakuş Tümülüsü’ndeki ‘tokalaşma sütunu’nun yerle bir olduğu öğrenildi.

- Reklam -

Diyarbakir Surları Deprem Zarar

Afette etkilenen yapılardan birisi de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde de bulunan 5.000 yıllık Diyarbakır Surları oldu.

Diyarbakır Surları’nın Bazı Noktalarında Taşlar Devrildi

Dicle Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yıldız, Kahramanmaraş merkezli çifte depremin ve peşi sıra gelen artçıların, surlarda yarattığı tahribata dair açıklamalarda bulundu.

Diyarbakir Surları Deprem Hasar

Prof. Dr. Yıldız şu ifadeleri kullandı:

“Tabi yıkımlar yeni yapılarda ağırlıklı olduğu gibi bazen tarihi eserleri de etkileyebiliyor. Ama çok şükür Diyarbakır’daki tarihi eserlerde ciddi bir sıkıntı yok. Aslında deprem Diyarbakır’daki tarihi eserleri etkilememiş. Diyarbakır Surları aynı zamanda UNESCO Miras Listesi’ndedir.

“Yılların verdiği yıpranmışlık ve yorgunluk var ama buna rağmen çok şükür surlarımız dimdik ayakta. Sadece belli noktalarda yıpranmışlığa bağlı olarak taş düşmeleri bulunmaktadır. Bunlar ciddi sorunlar oluşturmuyor. Daha öncesinde buralara ‘surlara yaklaşmayın’ yazılı tabelalar koyulmuştu. Bu tür şeyler aslında beklediğimiz bir şey.”

- Reklam -

Onarımlar Devam Ediyor

“Diyarbakır Surları’nın proje çalışmaları hepsi tamamlanmış olup, büyük çaplı onarımlar yapılıyor.” diyen Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Taş düşmelerinin olduğu kısım, onarımların yapılmadığı kuzey kısmıdır. Çünkü buralara daha sıra gelmemişti. Belki 2-3 yıl sonra buralar da onarılıp tamamlanacak. Ama onarımların yapıldığı yerde herhangi bir taş düşmesinin olmadığını görmekteyiz.”

Hasarın önemli kısmının surların kuzey tarafında tespit edildiğini aktaran Prof. Dr. Yıldız, “Tek Kapı ve Urfa Kapı arası dediğimiz alanda uzun süre onarım olmadığı için bu kısımlarda taş düşmeleri bulunmaktadır. Bir de batı tarafta Keçi Burcu’nun olduğu yerde de düşen taşlar mevcuttur,” şeklinde konuştu.

Diyarbakir Surları -Maraş Deprem

Diyarbakır Surları Hakkında

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan Diyarbakır Kalesi ve Surları, yaklaşık 5.000 yıllık bir tarihe sahip olmasıyla biliniyor. Dicle Nehri Vadisi’nden 100 metre yükseklikte yer alan yapılar, birbirlerini tamamlayan iç ve dış kaleden oluşuyor ve günümüze dek bölgeye hakim olan 30’a yakın uygarlıktan izler taşıyor.

Roma uygarlığından bu yana surlar pek çok onarım çalışmasıyla günümüze dek ulaşmayı başarıyor. Yüksekliği 10-12 metreyi bulan surların genişliği ise 3-5 metre civarında. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 2015 yılında surları Dünya Mirası listesine dahil etti.


Bizleri Google News üzerinden de takip edebilirsiniz.

Kaynak: İHA

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Howl Howl dedi ki:

    Düşen taşlar var ama mesela kapak görseldeki hali deprem öncesi de böyle oyuktu ve o oyuktan düşmüş taşlar. Zaten o taş düşebilir levhasını herhalde deprem sabahı oraya götürüp diktiklerini düşünecek kadar saf bir vatandaş yoktur diye umut ediyorum. Haberde de yazmışsınız zaten.

    Diyarbakırda haberlere en çok yansıyan yıkılan galeria sitesi oldu. Orası surlara da yakın. Beş bin yıllık yapı zarar görmezken oraların yıkılması… Sitenin altındaki Galeria eski eğlence merkeziydi, hayatımda ilk kez orada sinemaya gittim hatta. Kolonları kesildiği için deprem öncesinde birkaç kez şikayette bulunulduğu söyleniyor. Artık diyecek bir şey yok.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Japon Deprem Uzmanı: "İmar Barışı Nedir Anlamıyorum"

Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki: “İmar Barışını Anlamıyorum, İnsan Hayatı Çalınıyor”

Deprem Tren Rayları Etkisi

Depremin Etkisiyle Bükülen Tren Rayları Görüntülendi