Birçoğumuz kendisini Buz ve Ateşin Şarkısı serisinden uyarlanan Game of Thrones dizisinden tanısak da aslında bundan çok daha fazlasıdır George R.R. Martin. 1948 doğumlu yazar, malum dizisiyle dünya çapında üne kavuşmadan önce de yırt dışında bayağı bilindik bir yazardı aslında. Hatta 80’lerin ünlü dizisi Güzel ve Çirkin‘i, ya da halk ağzıyla “Aslan Adam”ı hatırlayanlar o yapımın senaryosunu yazan kişinin Martin’in ta kendisi olduğunu öğrendiğinde şaşıracaktır belki de.
G.R.R. Martin, 1970 yılında başladığı yazarlık kariyerine pek çok öykü ve roman sığdırmış bir isim aynı zamanda. Ek olarak Vahşi Kartlar, Aşk ve Ölüm Şarkıları ve Düzenbazlar gibi çeşitli yazarların hikâyelerine editörlük yaptığı fantastik ve bilimkurgu derlemelerine de imza atmıştır. Üstelik bunların çoğu ya dizi ya da film olmuştur. Henüz uyarlanmayan eserleriyse Game of Thrones’un büyük başarısı sayesinde televizyon ve beyazperdede boy gösterme yoluna çıktı bile.
Gelin, şimdi hep birlikte ünlü yazarın önümüzdeki senelerde bizi bekleyen tüm dizi, film ve kitap projelerine hep birlikte bakalım.
Sinema ve Televizyon:
* Game of Thrones Yan Dizileri
Game of Thrones dizisi önümüzdeki nisan ayında yayınlanacak 8. sezonuyla sona eriyor. HBO bu boşluğu doldurmak ve GOT hayranlarına daha fazlasını sunmak için yakın zamanda 5 yazara, 5 farklı yan dizi (spin off) siparişi verdi. Senarist ekibi Max Borenstein, Bryan Cogman, Jane Goldman, Brian Helgeland ve Carly Wray’dan oluşuyor. Yazarların George R. R. Martin’e danışarak hazırladıkları senaryolar Game of Thrones’tan önceki bir zaman diliminde geçecek. Ancak şimdilik içlerinden sadece Jane Goldman’ın hazırladığı ve The Long Night (Uzun Gece) dönemini temel alan dizi onay almış durumda. Dizininin başrolü için Naomi Watts ile anlaşıldı ve bu yazı hazırlanırken oyuncu kadrosunun büyükçe bir kısmı netleşti. Diğer 4 dizinin ileride onay alıp almayacağı ise şu an için belirsiz durumda.
Bunun yanı sıra George R.R. Martin’in HBO’ya “Spear Carriers” (Mızrak Taşıyanlar) adında, Game of Thrones döneminde geçip soylular yerine halk tabakasını anlatan bir dizi önerdiğini ama HBO’nun bu fikri reddettiğini de hatırlatalım.
Yazar Dunk & Egg hikayelerinin de dizi olmasını istiyor ancak bu birkaç sebepten dolayı yakın zamanda gerçekleşmeyecek. HBO, Game of Thrones’un haklarını satın alırken aynı zamanda Buz ve Ateşin Şarkısı evreninin de haklarını satın almış durumda. Dunk & Egg hikayelerinin hakları ise henüz satın alınmadı. Yani bir başka platform da hikayeleri satın alıp dizileştirilebilir ancak Westeros ile olan bağlantıların hiçbirini (Targaryan Hanedanlığı, Demir Taht vs.) dizide gösteremezler. Bu da yazarın ifadesiyle “imkansız değil ancak kesinlikle arzu edilmez” bir durum oluşturuyor. Ayrıca yazar Game of Thrones’ta olduğu gibi, hikayeleri bitirmeden dizi yapılmasına sıcak bakmıyor.
* Captain Cosmos
George R. R. Martin’in HBO’ya, genç ve vizyoner bir bilimkurgu yazarıyla ilgili, televizyonun altın çağının şafağında geçecek bir dizi projesiyle geldiği 2015 yılında haber alınmıştı. Şimdilik bu projeden yeni bir haber yok.
* Who Fears Death
Nnedi Okorafor’un yazdığı, World Fantasy Award’a layık görülen ve ödül olarak verilen Lovecraft büstünün değişmesine sebep olan tartışmaları başlatan Who Fears Death (Kim Korkar Ölümden) romanı George R.R. Martin’in yapımcılığında HBO’da dizi olarak yayınlanacak.
* Vahşi Kartlar
Türkçede ilk üç kitabı Epsilon Yayınları’ndan çıkmış olan ve yurt dışında şimdilik 27 kitaba ulaşan Vahşi Kartlar serisi, Hulu tarafından bir televizyon dizisine uyarlanacak. İki farklı pilot bölüme onay verilen dizilerin yapımcısı, Vahşi Kartlar serisinde GRRM’e yardımcı editörlük yapan, zamanında Star Trek: The Next Generation ve The Outer Limits gibi dizilerde yazarlık yapmış olan Melinda Snodgrass. Bölümlerin senaryosunu ise Andrew Miller yazıyor. Diziler onay alırsa George R.R. Martin’in yaratıcısı olduğu üç evrenden biri olan Vahşi Kartlar evrenini de ekranlarda izleyebileceğiz (yaratıcısı olduğu bir diğer evren Thousand Worlds[i]). Yazar, HBO ile olan antlaşması gereği başka kanallarda yayınlanacak dizilerde yapımcılık yapamayacağı için Vahşi Kartlar ekibinde yer alamayacak.
Skin Trade
Yazarın 1989 yılında yazdığı, World Fantasy Award kazanan kısa romanı Skin Trade için HBO’nun kardeş kanalı Cinemax tarafından 2015 yılında pilot bölüm siparişi verilmişti. Yazarın 2001 yılında yayınladığı Quartet derlemesinde de yer alan kısa romanın uyarlamasından 3 senedir yeni bir gelişme yok.
Buz Ejderhası
Yakın zamanda Türkçeye çevirilen Buz Ejderhası‘nın hakları geçtiğimiz yıl Warner Bros. Animation tarafından satın alındı. Üstteki projelerden farklı olarak Buz Ejderhası televizyona değil, beyazperdeye uyarlanacak.
In the Lost Lands
Yazarın üç hikayesinin (In the Lost Lands, The Lonely Songs of Laren Dorr ve Bitterblooms) birleştirilmesiyle uyarlanacak filmin yönetmen koltuğunda Constantin Werner, oyuncu kadrosunda ise Milla Jovovich ve Justin Chatwin bulunuyor. Çekimlerinin Almanya’da geçmesi düşünülen filmden 2015 yılından beri yeni bir haber yok.
Çizgi Roman ve Takvim
George R.R. Martin çizgi romanlarla her zaman yakın ilişki içinde olmuştur. Hatta, erken yaşlarda çizgi romanlardan oldukça etkilenen yazarın ilk basılı metni Fantastic Four‘da yayınlanan bir hayran mektubudur. Yaratıcılarından biri olduğu Vahşi Kartlar serisi de çizgi roman hayranlığının yansımalarından biridir zaten. Ancak kendisi, 1985 yılında Afrika’daki açlık için yardım toplama amaçlı yazılan ve kendisiyle birlikte yirmi yazarın katkıda bulunduğu Heroes For Hope: Starring the X-Men adlı sayı dışında hiç doğrudan çizgi roman yazmamıştır. Ama eserlerinin çizgi romana uyarlanmasına her zaman sıcak bakmıştır. Hatta kendisinin hayat hikayesinden esinlenilen, Power Behind the Thrones (2013) adında tek sayılık bir çizgi roman bile yayınlanmıştır.
Kendisinin geçmişte çizgi romana uyarlanan eserleri arasında Sandkings (1985), Fevre Dream (2006), Doorways (2010), Skin Trade (2013), In the House of Worm (2014), Meathouse Man (2014), iki adet Vahşi Kartlar uyarlaması (Wild Cards, Wild Cards: The Hard Call), üç adet Dunk & Egg uyarlaması (Hedge Knight, Sworn Sword, Mystery Knight), geçtiğimiz sene yayınlanan Windhaven ve 2011’den bu yana devam eden Buz ve Ateşin Şarkısı bulunmaktadır.
Bu sene ise yazarın 1997 yılında yazdığı ve hayata geçmemiş dizi senaryolarından biri olan Starport, tıpkı bir diğer dizi senaryosu olan Doorways gibi çizgi romana uyarlanıyor. Daha önce Quartet derlemesinde yayınladığı senaryoyu, çizgi romana uyarlayıp çizen kişi ise Raya Golden. Eseri Bantham yayınevi yayınlayacak.
Ayrıca GRRM 2009’dan beri, bir yıl hariç (2010) her sene illüstrasyonlu bir Buz ve Ateşin Şarkısı takvimi yayınlıyor. Geçmişte takvimi çizen kişiler arasında Michael Comarck (2009), Ted Nasmith (2011), John Picacio (2012), Marc Simonetti (2013), Gary Gianni (2014), Donato Giancola (2015), Magali Villeneuve (2016), Didier Graffet (2017) ve Eric Velhagen’den (2018) bulunuyor. Ted Nasmith’in 2011 için çizdiği takvimin bir özelliği de Buz ve Ateşin Dünyası kitabında kullanılan bazı mekanların çizimlerinin (Winterfell, Hightower, Casterly Rock vs.) bu çalışmadan alınmasıdır. Takvim bu yıl John Jude Palencar’ın çizimleriyle yayınlandı. 2020 yılı takvimini ise Tolkien’in eserlerinden tanıdığımız John Howe çizecek.
Hikaye ve Roman:
Vahşi Kartlar
Önce tekrar basımlardan bahsedelim. Vahşi Kartlar serisi 2008 yılında 18. ciltle birlikte Tor Yayınevi’ne geçti. Yayınevi bir yandan yeni ciltleri yayınlarken diğer yandan da uzun zamandır piyasada bulunmayan, eski ciltleri yeni kapaklarla tekrar basıyor. 2010 yılında ilk cildin yeniden basımından bu yana dek ilk 8 cilt tekrar baskı yaptı. Tor’un önümüzdeki birkaç yıl için en azından 12. cilde kadar tekrar basımlara devam edeceği kesin. Bunun şöyle bir önemi var; bazı ciltlere ilave hikayeler eklenip genişletilmiş baskı olarak yayınlanıyor. Bunlar:
Vahşi Kartlar, Cilt 1 (3 hikaye eklendi)
Vahşi Kartlar, Cilt 4: Aces Abroad (2 hikaye eklendi)
Vahşi Kartlar, Cilt 8: One-Eyed Jacks (2 hikaye eklendi)
Sıradaki yeni baskı olan Vahşi Kartlar, Cilt 9: Jokertown Shuffle‘da yine genişletilmiş bir baskı olacak ve içine 2 yeni hikaye eklenecek.
Yeni kitaplardan bahsedersek, şimdilik iki cildin isimleri belli; Vahşi Kartlar: Joker Moon ve Vahşi Kartlar: Full House. Bunlardan Full House, Tor’un sitesinde yayınlanan Vahşi Kartlar hikayelerinin toplaması olacak.
Dunk & Egg
George R.R. Martin, Buz ve Ateşin Şarkısı evreninde geçen ve Taht Oyunları’ndan yaklaşık 100 sene öncesini konu alan Dunk & Egg hikayelerine devam etme niyetinde. 2013 yılında yayınlanan Dangerous Woman antolojisinde aslen bir Dunk & Egg hikayesi yer alacaktı. Ancak daha sonra, geçici adı The She-Wolves of Winterfell olarak belirlenen bu hikayenin yerine Targaryen hanedanlığı döneminde geçen The Princess and The Queen adlı başka bir öyküsü yayınlandı. Yazar, 2014 yılında geçici adı The Village Hero olan ve nehir topraklarında geçen başka bir Dunk & Egg hikayesinden daha bahsetti. Bu iki hikaye dışında bazı spesifik fikirlerinin olduğu hikayelerinin geçici adları ise şöyle:
The Sellsword
The Champion
The Kingsguard
The Lord Commander
Yazar, röportajdan röportaja sayısı 6 ila 12 arasında değişen Dunk & Egg hikayesi yazmak istediğinden bahsediyor.
Fire & Blood 2
Geçen yıl yayınlanan Fire & Blood, takip edenlerin bileceği üzere, Aegon’un Fethi’nden başlayıp 3. Aegon Dönemi’ne kadar olan kısım boyunca Westeros evreninin tarihini konu alıyor. Haliyle bu noktadan 2. Aerys dönemine kadar olan kısım hâlâ yazılmayı bekliyor. Tahminimce, kitabın sonunda yer alması muhtemel olan malum isyandan dolayı, bunu çok daha sonra yayınlayacağını düşünmekteyim.
Diğer Eserler
Röportajlarında eskisi gibi korku ve bilimkurgu türünde eserler yazmak istediğini söyleyen yazar, Fevre Dream adlı eseri için bir devam romanı kaleme almayı arzuladığını belirtmişti. 80’lerde yazıp yarım bıraktığı ve yazdığı kısmın büyük bir bölümü Quartet derlemesinde yayınlanan, Karındeşen Jack temalı tarihsel romanı Black and White and Red All Over‘ı da ileride bitirmek istediğini söylemişti.
Yazarın Thousand Worlds evreninde geçen Avalon romanı gibi, kendi ifadesiyle “başlayıp henüz bitirmediği bir kutu dolusu projesi” var. Tıpkı pilot bölümlerini yazdığı ama hayata geçmeyen dizileri Doorways, The Survivors, Starport ve Black Cluster gibi. (Bu arada Avalon’u bitirememe sebebi, birkaç bölüm yazdıktan sonra Taht Oyunları’nın giriş dışındaki ilk bölümünü aklına geldiği gibi yazması. Eh, gerisi tarih). Yazar belki ileride bunları yazabilir ama kendisi içinde olduğu en önemli projesini bitirmeden bunlara başlayamayacağını söylemekte.
* The Winds of Winter ve A Dream of Spring
Belki de anlatılması en gereksiz kısım bu. Üstte yazılan çoğu madde aslında bu roman(lar)a bağlı. Muhtemelen tarihte en fazla arzulanan kitaplardan birisi The Winds of Winter ve yazar romanı geciktirdiğinden dolayı oldukça üzgün. Üstelik serinin finali olacak A Dream of Spring adında bir romanı daha var. Blogunda yazdığı son yazılardan birinde, hayranlara serinin sonunu getireceğini söyleyen yazar sözünü tutmak için yerini gizli tuttuğu bir eve bile yerleşti. Umarım en yakın zamanda serinin kalan iki romanına kavuşuruz.
[i] George R.R. Martin’in Dying of the Lights ve Tuf Voyaging romanlarının yanı sıra, Türkçeye de çevrilen Sandkings, Nightflayers, A Song of Lya ve And Seven Times Never Kill Man hikayelerinin aralarında olduğu, yirmiye yakın hikayeyi içinde barındıran bilimkurgu evreni.
Hazırlayan: Serkan “Chinga” Yılmaz
Editör: M. İhsan Tatari
Çok güzel bir dosya olmuş. Hazırlayanlara çok çok teşekkür ederim. Tabi yazarın kitap projeleri çok güzel ama çoğu maalesef hayata geçmeyecek. Dizilerle uğraşana kadar önce serisini yazıp bitirse, sonra da güzel güzel bilimkurgu, korku romanları yazsa ne iyi olurdu. Yazarın büyük bir hayranı olmakla birlikte kendisine fena icerleyenlerden biriyim. Müthiş bir kalemi var yazarın fakat o bir dizi uğruna bu yeteneğini p.ç etmekle meşgul. Görüşüm böyle.
Adam gidici ama gelecek projeleri var
Winds of Winter 2000 küsür sayfa olur mu acaba? Kafamda deli sorular.
Yok ya o kadar olmaz,zannetmiyorum.
İşler o kadar çok karıştı ki işin içinden nasıl çıkacak hiç bilmiyorum. Bir yerde daha fazla düğün ve ittifak göreceğiz demişti. Aman abi düğünler bu evrende tehlikeli.