in ,

A’dan Z’ye “Barbie Yazı Operasyonu”: İşte Warner Bros.’un Devasa Pazarlama Kampanyasının Perde Arkası

Barbie filmi, Warner Bros.’un pazarlama kampanyasında en büyük yatırımı yaptığı işlerden birisi oldu. İşte “Barbie Yazı Operasyonu”nun perde arkası!

Barbie Yazı Operasyonu - Warner Bros Pazarlaması
- Reklam -
- Reklam -

Barbie filmi, son dönemlerde görülen en büyük pazarlama kampanyasına imza attı. Warner Bros. yapım için tüm kaynaklarını seferber ederken film de en başarılı açılışlardan birisiyle kayıtlara geçti.

21 Temmuz’da Christopher Nolan’ın Oppenheimer’ı ile aynı gün vizyona çıkan Barbie filmi 162 milyon dolar hasılat ile açılış yaptı. Bu tablo da Warner Bros.’a tarihinin en büyük 5 açılış hafta sonlarından birini yaşattı. Ünlü yapım şirketi bir yıllık tökezlemenin ardından zor zamanlarını mümkün olabilecek en büyük zaferle sona erdirdi. Bu başarı Warner Bros.’un Discovery ile birleşmesinin ardından gerçekleşen ilk ses getiren hamlesi.

Warner Bros. Discovery CEO’su David Zaslav, bu senenin başında ekibini Barbie Yazı Operasyonu adını verdiği reklam kampanyası için bir araya getirmişti. Bu reklam kampanyası Greta Gerwig’in dünyanın en ünlü oyuncak bebeği markasını beyaz perdeye taşıdığı Barbie filminin pazarlaması içindi.

- Reklam -

Kampanya için verilen emek karşılığını aldı. Bu güçlü açılışın yanı sıra film, CinemaScore’da A, PostTrak’ta da 5 üzerinden 4.5 puan aldı. Ayrıca Rotten Tomatoes’ta %90 izleyici skoru elde etti. Yazın geri kalanında hiçbir film için 40 milyon doların üzerinde açılış beklenmiyor. Bu yüzden Barbie’nin 145 milyon dolar ile yazın en düşük bütçeli marka işlerinden biri olmasına rağmen, sezonun en büyük hitlerinden biri olacağı öngörülüyor.

Barbie - Warner Bros

Warner Bros. yurt içi dağıtım şefi Jeff Goldstein, filmin pazarlama kampanyası hakkında şunları dile getirdi:

“Bu filmin ne kadar özel olduğunu duyurmak için tüm şirket seferber olduk. Filmin pazarlama kampanyası uzun yıllar akıllarda kalacak. Sonucu da böylesine bölünmüş bir zamanda dünyayı birleştiren bir film oldu. Bu pembe bir tek boynuzlu at.”

Büyük “Barbie Yaz Operasyonu” Nasıl Başladı?

Warner Bros.’tan pek çok ismin söylediğine göre, büyük kampanya bu yaz başında Zaslav’ın şirketteki bir numaralı çalışanlarıyla filmi bir yaz hitine dönüştürmek için bir toplantı yapmasıyla başladı.

A Space Odysey Temalı Fragman

YouTube video

Bu planın ilk adımı, dünya çapında 2.3 milyon dolar gişe yapan Avatar: The Way of Water filminin başlangıcında Barbie’nin tanıtım fragmanı yayınlanarak atıldı. Fragmanda Barbie’nin oyuncak bebek sektörünü nasıl değiştirdiği 2001: A Space Odyssey filmine gönderme yaparak anlatılıyordu. Ayrıca Barbieland’in parıltılı dünyasından kısa kesitler de içeren tanıtım, filme gelen kişileri etkilemeyi başarmıştı.

Warner Bros. Şirkete Bağlı Tüm Yayınları Harekete Geçirdi

Warner Bros. sinema grubu eş başkanı Michael De Luca, yapım hakkında şunları dile getirdi:

“Bu film ünlü oyuncak bebek ve onun mirası hakkında olmanın yanı sıra dünyamız hakkında derin düşünceler de içeriyor. Fakat bunları işlerken bir an bile olsa eğlenceli ve komik olmaktan taviz vermiyor. Amacımız Barbie filminin sadece içinde Barbie olan bir film olmadığını izleyiciye göstermek.”

Barbie Yazı Operasyonu - Warner Bros

Bunu yapmak için Zaslav ve WBD ekibi, filmin reklamını şirketin her platformunda yapmaya karar verdi. Bunlara Mattel bebeğiyle pek alakası olmayan yayınlar da dahildi (NBA play-off’larını yayınlayan TNT’den, CNN ve Bleacher Report gibi haber platformlarına kadar).

Discovery Kanalları da Tanıtıma Dahil Oldu

- Reklam -

Promosyon ayrıca şirketin Discovery tarafında yer alan televizyon kanallarını da içeriyordu. HGTV’de Barbie Dreamhouse Challenge adında mini bir dekorasyon yarışması düzenlendi. Ayrıca Food Network’ün Summer Baking Championship programının bir bölümünde Barbie temalı bir meydan okuma düzenlendi. Discovery’ye bağlı bu ve bunun gibi yayınlarda filmden kesitler ve pembe temalı logolar kullanıldı.

Mattel ve İş Birliği Çılgınlığı

Daha sonra devreye Mattel’in sayısız markayla işbirliği yaptığı bir promosyon dalgası başladı. Pinkberry’deki Barbie temalı donmuş yoğurt, Malibu’daki lüks bir evin Barbie’nin Rüya Evi’ne dönüştürülmesi, NYX markasıyla makyaj malzemeleri, ZARA ile kıyafet koleksiyonu gibi Mattel’in gözde bebeği için pek çok işbirliği düzenlendi.

Barbie Yazı Operasyonu - Warner Bros Pazarlama Kampanyası

Margot Robbie ve Barbie Kıyafetleri

Warner Bros. ayrıca çok geleneksel ve alışılagelmiş bir reklam stratejisi kullandı. Margot Robbie, Barbie’nin ikonik kıyafetlerinden esinlenilmiş kıyafetler giydi ve üstü açık pembe bir arabada fotoğraf çekimleri yaptı. Işıltılı bir basın turuna başlandı. Ryan Gosling YouTube’daki röportajlarda hayranlarına ’KENerjinizi’ nasıl gösterebileceklerini anlattı. Ayrıca Warner Bros. filmden Gosling’in hayranlık uyandıran I’m just Ken performansı gibi ilgi çekici kesitler yayınladı.

YouTube video

Büyük Çaplı Reklam Operasyonları Hollywood’da Bir İlk Değil

Tüm bu promosyon taktikleri aslında Hollywood’da ilk defa görülmüyor. Spor kanallarında reklam yapmak, tematik parklar oluşturmak gibi yayıncı şirketin mümkün olan tüm kollarını tanıtım sürecine dahil etmek, Disney’in yıllardır uyguladığı bir taktik.

Fakat Zalsav’ın Warner Bros. Discovery yönetimi, kendi çatısı altında böyle bir girişime ilk defa imza atmış oldu. Üstelik son bir yılda eğlence sektöründe aldığı pek çok darbeden sonra. The Flash filminin bir bomba gibi ellerinde patlamasından sadece 1 ay sonra vizyona giren Barbie, stüdyonun en büyük başarılarından biri hâline geldi. Şirketin başından geçen bir sürü kötü olay varken böyle bir kampanya yürütmesi de geniş yankı uyandırdı.

Barbie Yazı Operasyonu

Filmi milyonlarca insanın pespembe giyinip sinemalarda boy göstermek isteyeceği bir kültürel fenomene dönüştüren ise Greta Gerwig ile oyuncu kadrosunun sunduğu eğlence dolu deneyimdi.

Gişe analisti Jeff Bock’ın Barbie yorumu ise şu ifadeleri taşıyor:

“Eğer gerçekten orijinal filmlere sahip olamıyorsak, en azından bilinen bir markayı yeni ve farklı bir tarza sahip bir şeye dönüştürebilecek yönetmenler bulmalıyız. Barbie gibi marka tabanlı bu filmler, yönetmenlerin söz sahibi olmasına izin verildiğinde büyük hitler hâline gelebilir. Seyirci buna karşılık verecektir. Filmlerde her zaman değer verdiğimiz şey de bu değil mi zaten?”

Siz Barbie filmi için yürütülen reklam kampanyası hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum‘da paylaşabilir, sinema dünyasından yeni gelişmeler için bizleri Google News‘ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Wrap

Beyza Can

İngilizce Öğretmenliği okudum. Okur, yazar ve oyun oynarım. Gerçek hayattan uzaklaşmak için daima fırsat kollarım. Bunun için sık sık fantastik, bilimkurgu ve korku içeren şeylere sığınırım. 8 yaşımda dolabımdan bir geçit bulamadım, 50 yaşımda kapımda Gandalf’ın belirmesini bekliyorum. O zamana kadar da kendimi edebiyata ve oyunlara vermeyi planlıyorum. Kitaplara ve oyunlara ilgim beni dil öğrenmeye itti. Daha fazlasına ulaşabilmek ve başkalarına ulaştırabilmek için yeni diller öğreniyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Yeni Ninja Kaplumbağalar'ın Devam Filmi ve Dizisi Yolda

“Ninja Kaplumbağalar: Mutant Kargaşası”nın Devam Filmi Geliyor: Paramount+’ta Yayınlanacak Yeni Dizisi de Yolda

Kadın Tipleri - Rebia Arif

Unutulmuş Kadın Yazarlardan Rebia Arif’in 1935 Tarihli “Kadın Tipleri” Romanı Yıllar Sonra Yeniden Okurla Buluşuyor