in ,

Disney, “Indiana Jones and the Dial of Destiny” Filminden 130 Milyon Dolardan Fazla Zarar Etti

Disney, Harrison Ford’un ikonik role veda ettiği “Indiana Jones 5” filminden hiç beklemediği ölçüde zarar etti.

Disney - Indiana Jones 5 Zararı
- Reklam -
- Reklam -

Disney, Harrison Ford’un son defa Kamçılı Adam karakterine hayat verdiği Indiana Jones 5 filminden 130 milyon dolardan fazla zarar etti.

İlk filmi Raiders of the Lost Ark ile 1981’de izleyicilerin karşısına çıkan Indiana Jones serisi, George Lucas tarafından yaratılmış ve uzun yıllar Lucasfilm’in en değerli markalarından birisi olmuştu. Serinin ilk dört filmi Steven Spielberg yönetmenliğinde beyaz perdeye taşınmış; bu süreçte çizgi romanlardan TV dizileri ve video oyunlarına dek birçok farklı formatta Indiana Jones güçlü varlığını sürdürmeye devam etmişti.

Lucasfilm’in 2012’de The Walt Disney Company tarafından satın alınmasıyla birlikte Disney seriyi yeniden ayağa kaldırmak isteyerek Ford’u bir kez daha Kamçılı Adam olarak perdeye taşımaya karar vermişti.

- Reklam -

Disney - Indiana Jones 5 Zarar

Neticede James Mangold imzasıyla Indiana Jones and the Dial of Destiny filmi geçen sene izleyicilerle buluştu. Yapım, prömiyeriyle birlikte aldığı düşük eleştirmen puanları nedeniyle ciddi bir hayal kırıklığı yaratmıştı. Film, gişe performansı açısından da bekleneni veremedi ve Disney’i ciddi bir zararın altına soktu.

Disney, “Indiana Jones 5” Filminden Büyük Hasar Aldı

Disney tarafından açıklanan mali raporların ardından Indiana Jones 5 filminin gişede düşünülenden bile daha fazlasını kaybettiği ortaya çıktı. Film ekonomisi uzmanı Caroline Reid’in Forbes’ta yayınlanan raporuna göre film yapım dünya çapındaki bilet satışlarının ardından 134,2 milyon dolardan fazla zarar etti.

Böylelikle Mads Mikkelsen ve Antonio Banderas gibi yıldızların kadroda yer alması, Harrison Ford’un ikonik arkeolog rolünü son defa canlandırması gibi değerler; gişede beklenen karşılığı bulamamış oldu.

The Dial of Destiny filmi, Indiana Jones’un efsanevi bir zaman yolculuğu cihazını ele geçirmek için zamana ve Nazilere karşı verilen bir yarışta atıldığı macerayı konu alıyordu. Yapım, özellikle 1940’larda geçen ve Harrison Ford’un dijital olarak gençleştirildiği bir versiyonuna ev sahipliği yapan iddialı bir açılışa da sahipti. Yapımın yalnızca post-prodüksiyon sürecinde 79 milyon dolar harcandı ve filmin bütçesi 387,2 milyon doları buldu.

- Reklam -

Indiana Jones and the Dial of Destiny - Disney Zarar Etti

Normal şartlarda bu çapta bir filmin bütçesinin sır olarak kalması beklenirdi. Ancak filmin Birleşik Krallık’ta çekilmesi, mali kayıtların vergi dökümü sırasında ortaya çıkmasına neden oldu. Geçen yıl filmin İngiltere’deki yapımından sorumlu şirket yapımın 1 Nisan 2022’ye kadar olan mali tablolarını açıklamış ve daha o dönem 308,2 milyon dolar harcandığını ortaya koymuştu.

Neticede Disney çatısı altındaki Lucasfilm, en gözde markalarından birisinin son macerasıyla 134,2 milyon dolarlık zararla karşı karşıya kalmış oldu.

Siz Disney’in uğradığı bu zarar ve Indiana Jones markasının geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Collider

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

5 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Blackheart Blackheart dedi ki:

    Zaten önceki filmlerin altında kalmıştı bana göre. Filmi yine Spielberg çekmeliydi.

  2. Avatar for W4YNE W4YNE dedi ki:

    Üçlemeden sonra hiç çekilmemeliydi.

  3. Avatar for Blackheart Blackheart dedi ki:

    Evet, en doğrusu o olurdu.
    Ancak yine de Kristal Kafatası Krallığı izlenebilecek bir filmdi, kötü değildi yani. O çekildikten sonra tadında bırakılmalıydı.

  4. Avatar for narpal narpal dedi ki:

    Harrison Ford’u çok severim ama bu rolden emekli olsun artık.

  5. Avatar for Epichan Epichan dedi ki:

    Bunun sonucunda Kathleen Kennedy’i kovasalar keşke. Ona emanet edilen Star Wars evrenini maffetti kadın.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Şahsiyet Dizisi Fransa Uyarlaması Mémoire Vive

“Şahsiyet” Meksika Uyarlaması Sonrası Yeni Uyarlama Fransa’dan: Dizi, Bu Defa Bir Kadın Başrol Yorumuyla Geliyor

Kaptan Tsubasa - Takahashi Yoichi Emekli

43 Yıllık Maçta Son Düdük Çaldı: “Kaptan Tsubasa”nın Yaratıcısı Emekli Oldu