in , ,

Marvel Görsel Efekt Çalışanları Disney’de Sendikalaşıyor: Sinema Endüstrisi Tarihinde Devrim Niteliğinde Bir Karar

Marvel Studios’taki görsel efekt sanatçıları sendikalaşma kararı aldı. Film endüstrisi için bir ilk olan bu adım ile bazı sorunların düzelmesi bekleniyor.

Marvel Görsel Efekt Çalışanları Disney'de Sendikalaşıyor
- Reklam -
- Reklam -

Marvel Stüdyoları’ndaki görsel efekt (VFX) çalışanları, Disney’de sendikalaşma kararı alarak sinema endüstrisi tarihinde önemli bir adım attı.

Son dönemdeki Marvel Sinematik Evreni projelerindeki görsel efektlerin ve CGI’ların kalitesi eleştirilince görsel efekt sanatçıları da sahne arkası deneyimlerini paylaşmaya başladı. Bu deneyimler aşırı çalıştırma ve imkânsız teslimat tarihlerinin altında ezilmelerinin bir sonucu olarak ortaya çıktı. Sorun MCU’nun Disney+ platformuna 2021’de genişlemesiyle daha da belirgin hale geldi.

Senaristler ve oyuncuların daha iyi haklar alması için mücadele eden International Alliance of Theatrical Stage Employees (Uluslararası Sinema Sahnesi Çalışanları Birliği / IATSE) kısa bir süre önce Twitter’da bir paylaşım yaparak Marvel Stüdyoları’ndaki görsel efekt sanatçılarının oybirliğiyle sendikalaşma lehine oy kullandığını doğruladı.

- Reklam -

Marvel Faz 5 ve 6 Kalite Odaklı Olacak

Marvel Görsel Efekt Çalışanları Disney ile Pazarlık Masasına Oturacak

Bu karar yalnızca görsel efekt sanatçılarından oluşan bir birimin IATSE bünyesinde ilk kez sendikalaşması anlamına geliyor. IATSE’nin VFX organizatörü Mark Patch bu kararın “adil ücret, sağlık hizmetleri, güvenli ve sürdürülebilir bir çalışma ortamı ve yaptıkları işe saygı” taleplerini yansıttığını belirtti.

Elbette bu tarihi oylama sonucu alınan bu karar sadece bir başlangıç. Sendika şimdi Marvel Studios yöneticileriyle müzakere masasına oturacak ve çalışanların haklarını ve çıkarlarını koruyacak bir anlaşma üzerinde çalışacak. Müzakerelerin ne zaman başlayacağı ve ne kadar süreceği henüz belli değil. Yine de görsel efekt sanatçıları şimdi IATSE’nin 170 bin üyeli güçlü ittifakının tam desteğine sahipler.

- Reklam -

She-Hulk fragman daredevil

Müzakereler stüdyoda çalışan VFX sanatçılarının çalışma koşullarını iyileştirmekte önemli bir rol oynayabilir. Bu da gelecekteki Marvel Sinematik Evreni filmleri ve dizilerinin kalitesini artırabilir. Son dönemde She-Hulk: Attorney at Law, Ant-Man and the Wasp: Quantumania ve Thor: Love and Thunder gibi projeler, görsel efektler ve CGI kullanımı nedeniyle eleştirilmişti.

Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Screen Rant

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Wonka 2 Filmi Çalışmaları Başlamış Olabilir

Timothée Chalamet’li “Wonka 2” Filmi Şimdiden Geliştirilme Aşamasında Olabilir

Fiziğin Gözünden Dünya - Jim Al-Khalili

Kuantum Fizikçisi Jim Al-Khalili’den Fizik Dünyasına Farklı Bir Bakış: “Fiziğin Gözünden Dünya”