in

Diskdünya Maceraları “Kilden Ayaklar” ile Devam Ediyor

Diskdünya romanlarında sırada 19. kitap olan “Kilden Ayaklar” var. Terry Pratchett’ın meşhur fantastik serisi Türkçeye kazandırılmaya devam ediyor.

Diskdünya Kilden Ayaklar
- Reklam -
- Reklam -

Sir Terry Pratchett’ın en önemli eserleri arasında yer alan Diskdünya serisi, daha önce Türkçeye hiç kazandırılmamış bir romanıyla yoluna devam ediyor. Bu uzun soluklu seride sıra 19. kitap olan “Kilden Ayaklar“da.

Delidolu Yayınevi tarafından dilimize kazandırılan Diskdünya kitapları, fantastik edebiyatla yakından tanışan birçok okurun zaten radarında olan bir seri. Kendi içinde pek çok alt seriye ayrılsa da toplama baktığımızda 19. kitap olan “Kilden Ayaklar” da Diskdünya’nın önemli maceralarından birisi.

Terry Pratchett’ın Çobanın Tacı adlı 41. Diskdünya romanı ile noktaladığı seri, dünya çapında 37 dile çevrildi ve 85 milyon kopyadan fazla sattı. Dizinin 18. romanı Maskeli Balo’dan sonra “Kilden Ayaklar” da Türkçedeki yerini böylece almış oldu.

- Reklam -

Kilden Ayaklar, Diskdünya’nın içinde yer alan alt serilerden birisi olan Bekçiler’in de üçüncü kitabı olma özelliğini taşıyor. Bekçiler ise The Watch adıyla BBC dizisi olmaya hazırlanıyor.

Diskdünya #19: Kilden Ayaklar | Arka Kapak

Diskdünya 19 Kilden Ayaklar
İpucu kelimesi beş harflidir fakat harfler kimbilir nerededir!

Kült yazar Sör Terry Pratchett’ın kaleme aldığı ’’Diskdünya’’ serisinin ilk kez Türkçeye çevrilen yeni kitabı Kilden Ayaklar, baştan sona macera, kovalamaca, gizem ve elbette mizah dolu; o pek zeki, çokbilmiş ünlü dedektifin serüvenlerine biraz selam biraz hiciv ekleyen, kusursuz bir ’’katil kim’’ romanı.

Dünya çapında 85 milyonun üzerinde satan külliyatın on dokuzuncu halkası olan bu polisiye kitap, ’’Bekçiler’’ alt serisinin de üçüncü serüveni.

’’Diskdünya’’ evreninin en sevilen karakterlerinden Şehir Bekçileri Kumandanı Sör Samuel Vimes ve ekibinin yeni maceralarını sayfalarına taşıyan Kilden Ayaklar, kusursuz olay örgüsü ve son âna kadar gizemini koruyan sürükleyici hikâyesi ile Pratchett’ın dehâsına bir kez daha hayran bırakıyor.

Diskdünya, Ankh-Morpork, kalabalık mahalleler, kirli sokaklar; tepişen zenginlerin ayakları altında ezilen fakir ama gururlu insanlar… Ve sonbaharın son günlerinde şehrin üzerine çöken ağır sisin, bu kez hakiki bir sebebi var…

Lord Vetinari gözlerini çok yavaşça kırptı.

- Reklam -

’’Ah, Sör Samuel,’’ dedi, ’’ama kime güvenebilirsin ki?..’’

Kimseye. Hiç kimseye. Şehrin tartışmasız hükümdarı Havelock Vetinari, ani ve kaçınılmaz şekilde ölümle yüz yüze geliyor; zira biri ya da birileri, canını almak için bu kez zehir yolunu seçiyor. Elbette tüm gözler derhâl Kumandan Sam Vimes ve ekibine kayıyor, çünkü onlar uzun zamandır, kanunu ellerinde sıkı sıkıya tutuyor…

Fakat bu kez işleri hepten zor, çünkü işin içinde onlarca numune, yüzlerce İpucu, binlerce soru işareti var… Bir de golemler. Çünkü Diskdünya’nın bu -nispeten- yeni sakinleri, fantastik edebiyatla bilimkurguyu bir araya getirircesine ’’robotik’’ bir duruş sergiliyor!

Eşitlik, adalet, hak ve özgürlükler gibi, toplumsal düzen ve yargıyı temsil eden kavramlara eğilirken bile alabildiğine komik olmayı başarabilen Kilden Ayaklar, Terry Pratchett’ın olağanüstü mizahi dehasından beslenen esprili anlatımıyla, okurlarını Ankh-Morpork sokaklarında amansız bir kovalamacaya düşürüyor.

Niran Elçi’nin pürüzsüz Türkçesi ve Delidolu’nun özenli baskısıyla Türkiye’deki okurlarının karşısına ilk kez çıkan bu esrarengiz roman; havada aslı kalan soruları, en çetrefilli polisiye filmleri aratmayan yöntemlerle çözüyor, Diskdünya’nın fantastik evrenine âdeta adalet dağıtıyor.

Vimes neşesizce sırıttı. Durum gerçekten gizemliydi ve o, gizemlerden hoşlanmazdı. Gizemlerin, bir an önce çözmezseniz büyümek gibi bir alışkanlığı vardı. Gizemler bölünerek çoğalırdı…
Bekçi Romanları olarak da geçen bu alt serinin daha önce yayınlanan iki kitabı ise Muhafızlar! Muhafızlar! ve Asayiş Berkemal olarak kayıtlara geçiyor. Toplamda 41 kitaptan oluşan serinin okuma rehberine buradan ulaşmanız mümkün.

Serinin diğer kitaplarında olduğu gibi, yine Niran Elçi çevirisiyle dilimize kazandırılan eser 384 sayfadan oluşuyor.

Romana ve seriye dair görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın!


Terry Pratchett’ın Çalışma Odası Müze Oldu

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Serinin ilk iki kitabını okuduktan sonra %60 oranında bana göre olmadığına karar verdiğim bir tür fantastik oldu ama Sensei @isisdensm senin potansiyel külliyatına bir ekleme daha oldu sanırım. :smiley:

  2. Avatar for Waxillium Waxillium dedi ki:

    Serinin ilk iki kitabı çoğu okur tarafından bu şekilde karşılanır. Bence dişinizi sıkıp devam edin. Özellikle Mort ile şenleneceksiniz.

  3. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    İlerleyen zamanlarda %40’ lık hakkımı kullanabilirim. :slight_smile:

  4. Avatar for Vector Vector dedi ki:

    Seriyi okumadım ama internette bir yerde, yazarın ilk üç kitabı -yanlış sanıyor olabilirim- gözle görülür bir biçimde acemice yazmış olduğunu okudum. Yazarın kendisi de buna yakın bir cümle kullanmış.

    Forumumuzun en çok takip edilen iki serisinden (diğeri Zaman Çarkı) biri. Seriyi benden daha iyi bilenler mutlaka vardır.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Natalie Portman 92 Oscar

Natalie Portman, Oscar Töreni’nde Giydiği Kıyafetle Ödüllerde Es Geçilen Kadınları Hatırlattı

Witcher Evreni İncelemesi

Witcher Evreni İncelemesi: Evladiyelik Bir Derleme